Inspiration

Στο μεταξένιο βυθό της Bloominverse

26 Ιουνίου, 2018

Μια δροσερή βουτιά σ’ έναν άχρονο, μυστηριακό, μεταξένιο βυθό που, αναπάντεχα, σε διακτινίζει σε λαμπερούς, αχαρτογράφητους γαλαξίες… Εκλεπτυσμέμένες ευωδιές της φύσης, αιθέριες σαν κατανυκτικές προσευχές των μοναχών της Santa Maria Novella, φτάνουν όμοιες κι’ απαράλλακτες, σχεδόν αλχημιστικά, μετά από αιώνες στο σήμερα… Ναι, η έκθεση Bloominverse στην Eleni Marneri Galerie αποτελεί μια πολυαισθητηριακή εμπειρία!

 

The dancing Multiverse

Μετά την επετειακή έκθεση Trinity για τα 30 χρόνια λειτουργίας της γκαλερί, η Bloominverse σηματοδοτεί μια καινούρια περίοδο και παρουσιάζει δύο κόσμους: τον ανθισμένο κήπο της Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella και τον φαντασιακό, μεταξωτό κόσμο που δημιούργησε η visual artist Λούλα Λεβέντη για την Ελένη Μαρνέρη. Ανακαλύπτοντας τα δυο παράλληλα αυτά σύμπαντα, ομολογούμε πως δεν μπορέσαμε να τα χωρέσουμε χωροχρονικά…μόνο σε ένα θέμα!

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να κάνουμε ένα ειδικό αφιέρωμα στα εξαίσια αρωματικά προϊόντα του φλωρεντινού οίκου Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella (θ΄ακολουθήσει σύντομα στο Kiss Laurenne) τα οποία δοκιμάσαμε δίπλα στον καταπράσινο κήπο που ευδοκιμεί μέσα στα λιτά, υπέροχα κεραμικά της Έλλης Σοφιανοπούλου. Κι’ έπειτα, συνεπαρμένες, καταδυθήκαμε στον μεταξένιο, σουρρεαλιστικό βυθό των μαντηλιών της Λούλας Λεβέντη: εκεί όπου χαριτωμένα ψαράκια φορώντας δαχτυλίδια από άκουα μαρίνα και τουρμαλίνες στήνουν χορό με φόντο γαλαξιακά νέφη… Όπου ένας ευγενής –οπλισμένος με ένα εντυπωσιακό δαχτυλίδι- αστακός προσφέρει λουλούδια και τα μεταμορφωμένα, πολύτιμα πλοκάμια ενός χταποδιού σχηματίζουν την όψη ενός διαστημόπλοιου!

Οι εμπνεύσεις προήλθαν από την προσωπική συλλογή κοσμημάτων της Ελένης Μαρνέρη η οποία  “επαναδιατυπώθηκε” εικαστικά από την φωτογράφο, σχεδιάστρια και εικαστικό που οι πιο fashion conscious γνωρίζουν ήδη ως δημιουργό του brand “A totem fur Elita”. «Μπήκε στον κοσμο των πολύτιμων λίθων και των κοσμημάτων, φωτογράφησε, εμπνεύστηκε και ανέδειξε τον κόσμο που βρήκε μέσα από αυτά, δημιουργώντας ένα παράλληλο σύμπαν επάνω σε μεταξωτά μαντήλια. Ήταν μια καταπληκτική συνεργασία!» δήλωσε η Ελένη Μαρνέρη που γνώρισε τη Λούλα Λεβέντη στην έκθεση Greek Brand New. «Η ανάθεση ενός καλλιτεχνικού project είναι, πολλές φορές, ακριβώς η πρόκληση που αναζητά ένας δημιουργός. Το να κληθείς, δηλαδή, να δημιουργήσεις και μάλιστα πάνω σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο όπως το κόσμημα, απελευθερώνοντας τη φαντασία σου αλλά και συγκεράζοντας τα δικά σου αισθητικά κριτήρια, την οπτική αντίληψη και τις ανάγκες σου με το όραμα, τη “χροιά” του ανθρώπου που σου αναθέτει το έργο. Αγαπώ και ξεχωρίζω αυτή τη δουλειά μου ως πολύ σημαντική γιατί μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα προέκυψε σημαντικό έργο» λέει η Λούλα Λεβέντη.

The gentle lobster

 

Mε πρωταγωνιστές και σημείο έμπνευσης τα ιδιαίτερα αυτά κοσμήματα, συνέθεσε ένα πρωτότυπο έργο που αποτυπώθηκε στο μετάξι, πολύτιμο υλικό που αγαπά ιδιαίτερα και δη το ελληνικό, μια και συνεργάζεται αποκλειστικά με έλληνες μεταξοποιούς. Στα μαντήλια της είναι ευδιάκριτος ο έντονος φαντασιακός κόσμος της και μια διάθεση αφηγηματική.  «Το στοιχείο της αφήγησης υπάρχει πάντα, είτε είναι κρυμμένο είτε ημιφωτισμένο. Είναι σαν να είμαι προγραμματισμένη να αφηγούμαι, το έχω ανάγκη για να δημιουργώ» διαπιστώνει. Γι’ αυτό, εξάλλου, ορίζει το «A totem fur Elita» όχι μόνο ως ένα project που φλερτάρει με τη μόδα και την τέχνη ή μια γέφυρα που ενώνει όλα όσα έχει αγαπήσει, σπουδάσει και μελετήσει αλλά και ως «wearable storytelling». Έχει, επίσης, μια ιδιαίτερη σχέση με τη γραφή κι’ εδώ ακριβώς πρέπει να τονίσουμε ότι μας ενθουσίασαν οι  ευρηματικοί, γεμάτοι χιούμορ τίτλοι των μεταξένιων μαντηλιών της που, χαριτωμένα, μας κλείνουν το μάτι: “Galactic troublemaker”, “Multiverse on vacation”, “ Τhe gentle lobster” κ.α.

Η Λούλα Λεβέντη δίπλα στο αγαπημένο της στοιχείο που τόσο την εμπνέει

 

«Επινοώ έναν τίτλο με τον οποίο να μπορώ να χαμογελάσω κι’ εγώ μαζί του ώστε να χαμογελάσουν κι’ οι άλλοι» εξηγεί και μας μυεί στην ιδιαιτερότητα της δικής της δημιουργικής διαδικασίας και διαλεκτικής μεταξύ ερεθισμάτων και δημιουργού: «Παρατηρώ, καταρχάς, πολύ καλά. Όταν εντρυφείς σε μια ιδέα, έχεις πολύ ανοικτούς δέκτες ώστε να σε οδηγήσει από ένα σημείο κι’ έπειτα το ίδιο σου το θέμα. Υπάρχει μια ασυνείδητη καθοδήγηση στη δημιουργική διαδικασία… Την ώρα που συνθέτω την εικονογράφηση είναι πια σαν να μου “μιλάνε” τα πράγματα και να προκύπτουν από μόνα τους. Εγώ απλά πρέπει, κατά κάποιο τρόπο, να τα ενορχηστρώσω! Έχοντας καταλάβει το ρόλο που θα διαδραματίσουν, αφήνομαι να καθοδηγηθώ από αυτά αλλά και τα καθοδηγώ, εξισορροπώντας το συναίσθημα με τη λογική και την αναγκαιότητα μιας δομής. Στο συγκεκριμένο project, παρατήρησα τα υπέροχα κοσμήματα της Ελένης Μαρνέρη και φαντάστηκα ότι -παράλληλα με την ομορφιά και τη βαρύτητά τους ως σημαντικά- έχουν μια άλλη ζωή. Κατανόησα την “ξεχωριστότητά” τους για να την αποδώσω στη νιοστή και διαισθάνθηκα ότι θα πρέπει να δημιουργήσω ένα σύμπαν πάνω σε αυτά. Ένα δικό τους κόσμο, που να ανταποκρίνεται σ’ έναν “οπτικό πληθωρισμό”. Μου δημιουργήθηκε η ιδέα ενός εσωτερικού καλειδοσκόπιου όπου τα πάντα θα περιστρέφονται και θα συναντιούνται με νέες μορφές: γαλαξίες, φυσικά τοπία, πετρώματα και στοιχεία θαλασσινά… όπου η άνοιξη θα συναντά το καλοκαίρι και τα δαχτυλίδια θα μεταμορφώνονται σε θαλάσσια υβριδικά πλάσματα! Ακριβώς αυτό είναι που χαίρομαι, τη μαγεία της μεταμόρφωσης στη δημιουργία». Έτσι, τελικά, οι πολύτιμες αφηγήσεις και εικονογραφήσεις της με καμβά το μετάξι, αποπνέουν δύναμη, εκπλήσσουν, κεντρίζουν τη φαντασία και –όπως και η ίδια επιδιώκει- δίνουν χαρά. Σε εποχές δύσκολες εξάλλου όπως καταλήγει η Λούλα «Η τέχνη είναι οξυγόνο»! Ας πάρουμε βαθιά ανάσα, λοιπόν, κι’ ας κάνουμε ένα  αναζωογονητικό μακροβούτι στον κόσμο της!

 

Η έκθεση Bloominverse θα διαρκέσει μέχρι τις 31- 8- 2018

 

Eleni Marneri Galerie

Λεμπέση 5-7 & Πορίνου 16,

117 42 Μακρυγιάννη (μετρό Ακρόπολη)

τηλ. 210 8619488, fax. 210 8668195

www.elenimarneri.com , info@elenimarneri.com

 

 

 

 

No Comments

Leave a Reply