Inspiration

Σχέσεις: Μη σπαταλάς τα συναισθήματά σου

14 Οκτωβρίου, 2016

«Κουράστηκα να δίνω μόνο εγώ τα πάντα στις σχέσεις μου», είπε μια κοπέλα στο σεμινάριο της προηγούμενης εβδομάδας. Κάποια άλλη κοπέλα από την άλλη πλευρά της αίθουσας κούνησε κι εκείνη το κεφάλι. Ξαφνιάστηκαν κι οι δύο στην ερώτηση: «Είσαι σίγουρη πως “τα πάντα” που του δίνεις είναι αυτά που έχουν πραγματική αξία και ικανοποιούν τις πραγματικές σας ανάγκες;».

Το ξέρω, είναι στενάχωρο να του ετοιμάζεις το φαγητό της επόμενης μέρας κάθε βράδυ, αργά, μετά από όλο το τρέξιμο και την ταλαιπωρία, τη δουλειά, τα ψώνια και την κίνηση της επιστροφής από το γραφείο, χωρίς ποτέ να ακούς «ευχαριστώ». Και αυτό παράλληλα με το να τον βλέπεις να κλείνεται στο γραφείο του για να τελειώσει τις δουλειές της ημέρας που σχεδόν πέρασε. Καλύτερα να μη μιλήσω για τα παιδιά, τα σχολικά, τα εξωσχολικά και την πίεση που σου προκαλούν ή την πεθερά που μπαινοβγαίνει (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) συνέχεια στο σπίτι και έχει άποψη για τα πάντα.

Μη σπαταλάς το χρόνο σου, την ενέργειά σου και, τελικά, τα συναισθήματά σου.

Αφουγκράσου. Παρατήρησε. Κοίταξε προσεκτικά. Ανακάλυψε τι ζητάει ο άνθρωπός σου, τι μετράει για εκείνον αληθινά. Και αν δυσκολεύεσαι -γιατί δεν είναι όλοι ανοιχτοί ούτε μιλούν ξεκάθαρα-, ρώτησέ τον: «Πώς μπορώ να σε βοηθήσω; Τι μπορώ να κάνω για σένα;». Αλλά πλέον εσύ που παρακολούθησες το σεμινάριο Σχέσεις #1: Reset, έπειτα από όλα όσα συζητήσαμε, έχεις αποφασίσει συνειδητά για ένα διάστημα να ακούσεις αληθινά τις ανάγκες του συντρόφου σου. Να τον παρατηρήσεις, να τον κοιτάξεις και να αντιληφθείς τι κρύβεται από πίσω –ναι, τώρα μπορείς να τα διακρίνεις όλα αυτά καθαρά. Και προσεγγίζοντάς τον με την αγάπη που αξίζει σε σένα και στην καλύτερή σου σχέση, ξέρεις ότι εκεί που δεν το περιμένεις θα ακούσεις και το «ευχαριστώ». Και αν δίπλα σου είναι ο άνθρωπος που χαίρεται με τη χαρά σου, θα σε ρωτήσει και αυτός με τη σειρά του «πώς μπορώ να σε βοηθήσω»;

Μα ακόμα κι αν δεν γίνει αυτό, κράτησε από όλο αυτό πόσο σπάνιο είναι να μπορεί κανείς να μαντέψει όσα χρειάζεται ο σύντροφός του. Τότε είναι που ξέρεις πια ότι έχεις «αλλάξει θέση», βρίσκεσαι εσύ σε άλλο επίπεδο. Και όταν βρίσκεσαι εσύ σε άλλη θέση, παίρνεις αυτό που σου αναλογεί στη νέα σου θέση.

 

Extra Tip: Αν ακόμα δεν έχεις παρακολουθήσει το σεμινάριο Σχέσεις #1: Reset, έχε στο νου σου ότι και οι σχέσεις, όπως και οι άνθρωποι, έχουν ανάγκες. Όσο περισσότερες ικανοποιούμε με ενδυναμωτικό τρόπο μέσα από τη σχέση μας τόσο πιο γεμάτοι νιώθουμε σ’ αυτήν. Αν μάλιστα δυο άνθρωποι  γίνονται καλύτεροι μέσα από τη σχέση τους, τότε αυτή η σχέση ανεβαίνει σε άλλο level. Στο επόμενο Σχέσεις #1: Reset θα μιλήσουμε για όλα αυτά αναλυτικά, αλλά και για πολλά περισσότερα. Για περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο, κάνε κλικ στο http://bit.ly/2d5R3Wr ή επικοινώνησε μαζί μου στο (+30)6931393439.

 

Info: Ο Μιχάλης Χριστοδούλου είναι Strategic Intervention Coach 

 

Μερικά ακόμα Inspiring posts για να διαβάσεις…

Στην ησυχία ακούς την ψυχή σου

Ανάδυση

Αν έχεις αγάπη στη ζωή σου, έχεις τα πάντα

 

 

No Comments

Leave a Reply