Inspiration

Τουρίστας στην πόλη μου

29 Ιουλίου, 2020

«Το ταξίδι της ανακάλυψης δεν σημαίνει να ψάχνεις καινούρια μέρη αλλά να έχεις καινούρια μάτια»  – Μαρσέλ Προυστ

Τέλη Ιουλίου και στην… προηγούμενη ζωή μου, την προ-κορωνοϊού, κάπου εδώ θα είχα ενεργοποιήσει το νοερό ρολόι της αντίστροφης μέτρησης για τη μεγάλη θερινή απόδραση από το κλεινόν άστυ. Σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές, τίποτα δεν είναι όπως πριν, τα όποια πλάνα έχουν ανατραπεί και δίχως αμφιβολία αυτό είναι ένα καλοκαίρι πρωτοφανές για όλους μας. Όπως όλα δείχνουν, τον φετινό Αύγουστο θα τον περάσω στην Αθήνα (με την προοπτική μιας πολύ σύντομης φυγής να αχνοφαίνεται) όμως είμαι αποφασισμένη να γεμίσω κάθε μέρα του με ομορφιά, «αρπάζοντας» κάθε ευκαιρία!

Έτσι, παρέα με ένα κρύο ready-to-drink Caramel Macchiato*, όπου ο έντονος Starbucks Espresso Roast φλερτάρει γλυκά με κρεμώδες γάλα και απολαυστική καραμέλα, μοιράζομαι μαζί σας μία από τις πιο αγαπημένες μου διαδρομές στην Αθήνα και -πού ξέρετε;- ίσως οι βόλτες μας διασταυρωθούν στη γειτονιά των θεών αυτό το καλοκαίρι!   

Στάση πρώτη: Πνύκα

Όσες φορές και να έχω σταθεί σε αυτό τον ιερό λόφο, πάντα αισθάνομαι την ενέργειά του να πάλλεται γύρω μου και να με καθηλώνει. Απέναντι και δυτικά της Ακρόπολης, ανάμεσα στο λόφο Νυμφών και το λόφο Μουσών, η αρχαία Πνυξ ήταν το σημείο όπου συγκαλούνταν η Εκκλησία του Δήμου στην Αρχαία Αθήνα, εδώ αγόρευαν κορυφαίες προσωπικότητες και λαμπρά πνεύματα της αρχαίας Ελλάδας όπως ο Θεμιστοκλής, ο Περικλής, ο Δημοσθένης.

Η Πνύκα ήταν επίσης ένας από τους πιο σπουδαίους ιερούς χώρους, αφιερωμένος στον Δία, ενώ εδώ συναντάμε και τα θεμέλια από το Ηλιοτρόπιο του Μέτωνα, ένας πύργος που οι αστρονόμοι της αρχαιότητας χρησιμοποιούσαν για να παρατηρούν τα ουράνια σώματα.

Μια ανάσα από εδώ, στο λόφο Νυμφών, δεσπόζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – δωρεά του Βαρώνου Γεώργιου Σίνα, τότε πρόξενος της Ελλάδας στη Βιέννη- το οποίο θεμελιώθηκε το 1842. Πάντα παρακολουθώ το πρόγραμμα με τις πολύ ενδιαφέρουσες θεματικές βραδιές που διοργανώνει στο Αστεροσκοπείο και, όποτε μπορώ, αρπάζω την ευκαιρία να… ταξιδέψω στ’ άστρα!

Στάση δεύτερη: Ακρόπολη

Είναι δυνατόν ποτέ να «συνηθίσεις» αυτό το θαύμα που λέγεται Ακρόπολη; Να γίνεται τόσο πολύ κομμάτι της καθημερινότητάς σου που να το θεωρείς δεδομένο; Νομίζω πως κάτι τέτοιο συμβαίνει λίγο-πολύ σε όλους όσους ζούμε στην Αθήνα, ζαλισμένοι από τους φρενήρεις ρυθμούς της μητροπολιτικής ζωής. Κι όμως, αρκεί να βρεθούμε λίγο πιο κοντά της και αναπόφευκτα θα αφυπνιστούμε από την ανυπέρβλητη γοητεία και την απόκοσμη αύρα της… Και να, που ως τουρίστας στην πόλη μου αυτό το καλοκαίρι έχω όλο το χρόνο και την ηρεμία να περάσω μια μέρα πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης του 5ου αιώνα π.Χ., εδώ όπου ξετυλίγονται οι πιο σημαντικοί μύθοι της αρχαίας Αθήνας, οι σπουδαίες θρησκευτικές τελετές, όπου στέκονται αγέρωχα στο χρόνο και την ανθρώπινη μικρότητα τα μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, τα οποία εκφράζουν μοναδικά το υλικό αλλά και πνευματικό μεγαλείο της Αθήνας την εποχή του “Χρυσού Αιώνα” του Περικλή.

Και φυσικά, θα επισκεφτώ για ακόμα μία φορά το νέο Μουσείο της Ακρόπολης που στις 20 Ιουνίου έκλεισε τα 11 χρόνια λειτουργίας του, ένα αριστούργημα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, όπως αρμόζει στις δύο Ακροπόλεις (την Αρχαϊκή και την Κλασική) και στους θησαυρούς της αρχαιότητας που φιλοξενεί.

Στάση τρίτη: Αναφιώτικα

Κι όμως, στην καρδιά της πρωτεύουσας υπάρχει ένα κομμάτι από Κυκλάδες. Τα Αναφιώτικα, μια χούφτα σπιτάκια στα πόδια της Ακρόπολης (στη βορειοανατολική πλευρά της), είναι μια γειτονιά βγαλμένη από ένα όνειρο, αυθεντικά κυκλαδίτικη, καθώς η συνοικία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από Αναφιώτες εργάτες που είχαν έρθει στην Αθήνα για να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της πόλης και την ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.

Αμέτρητες φορές έχω περπατήσει τα στενά σοκάκια και έχω χαϊδέψει τους φουντωτούς βασιλικούς, έχω αφουγκραστεί τις ανοιχτές τηλεοράσεις και τις ψυθιριστές κουβέντες πίσω από τις κλειστές πόρτες, έχω υψώσει το κεφάλι με δέος μπροστά στον ιερό βράχο- και άλλες τόσες θα τα ξαναπερπατήσω και θα με συγκινούν βαθιά, όπως πολλά πολλά χρόνια πριν, όταν αντίκρυσα τα Αναφιώτικα για πρώτη φορά.

Καλό καλοκαίρι να έχετε, όπου κιαν βρεθείτε, όπως κιαν επιλέξετε να το περάσετε!

*Τα έτοιμα προς κατανάλωση ροφήματα Starbucks Chilled Classics, που είναι βασισμένα στον αγαπημένο Starbucks espresso, μπορείτε να τα βρείτε σε super markets, mini markets και περίπτερα. Η σειρά περιλαμβάνει τα κλασικά ροφήματα καφέ Starbucks Caramel Macchiato, Cappuccino και Latte και το ξεχωριστό ρόφημα σοκολάτας Starbucks Signature Chocolate, αλλά και τα plant – based ροφήματα: Coconut Cocoa Cappuccino, Oat Vanilla Macchiato & Almond Plant-Based Iced Coffee. Περισσότερες πληροφορίες στο https://starbucksrtd.com/gr

Photo: Κωνσταντίνος Λεπούρης

Φόρεμα Akira Mushi , Ψάθινο καπέλο & τσάντα Savapile

2 Comments

  • Reply elena_blueofgreece 30 Ιουλίου, 2020 at 12:55 μμ

    Πολυ όμορφο άρθρο!! Αθήναααα, Αθήνα,χαρα της γης!!!😘😘😘😘

    • Reply Ιλιάδα Κλάγκου 30 Ιουλίου, 2020 at 9:12 μμ

      Ευχαριστώ πολύ!!! Συμφωνώ, ζούμε στο πιο όμορφο κομμάτι γης με την πιο αξιοζήλευτη “κληρονομιά”!

    Leave a Reply