Food

Φρέσκος μπακαλιάρος σοτέ με χούμους και Ρύζι καστανό με ρεβίθια, σταφίδες & αρακά

24 Μαΐου, 2018

Μια συνταγή νόστιμη και ελαφριά, που συνδυάζει γη και θάλασσα! Ο φρέσκος μπακαλιάρος με την κρουστή σάρκα του συνοδεύεται από ένα νόστιμο καστανό ρύζι με ρεβίθια, σταφίδες και αρακά (δεν θα πιστέψεις πόσο εύκολα γίνεται!) και σπιτικό χούμους. Bonus: τα τραγανά πιτάκια που προσγειώνονται στο τραπέζι παρέα με το χούμους για τσιμπολόγημα πριν ή μετά το φαγητό.

Αφού δοκίμασα το Ρύζι κίτρινο με πιπεριές από τη σειρά Ρυζιών με Λαχανικά Μπάρμπα Στάθης και διαπίστωσα πόσο εύκολο είναι να απολαύσεις ένα νόστιμο, υγιεινό γεύμα ξοδεύοντας ελάχιστο χρόνο στην κουζίνα, έριξα στο καλάθι μου έναν ακόμα ενδιαφέροντα συνδυασμό, το Ρύζι καστανό με ρεβίθια, σταφίδες και αρακά. Πρώτα το έφτιαξα μόνο του: από την κατάψυξη στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, νερό και αλάτι – αυτές ήταν οι κινήσεις που χρειάστηκε να κάνω ώστε μέσα σε 20 (μόνο) λεπτά να έχω στο πιάτο μου ένα φαγητό νόστιμο, χορταστικό και θρεπτικό!

Αυτός ο συνδυασμός ευκολίας και νοστιμιάς που έχουν οι επιλογές της σειράς Ρυζιών με Λαχανικά Μπάρμπα Στάθης, λύνει τα χέρια όχι μόνο στο καθημερινό αλλά και στο Κυριακάτικο τραπέζι! Η συνταγή που θα βρεις εδώ βάζει το Ρύζι καστανό με ρεβίθια, σταφίδες και αρακά δίπλα σε ένα φιλέτο φρέσκου μπακαλιάρου σοτέ (ζητάς από τον ιχθυοπώλη σου να ετοιμάσει τα φιλέτα αφήνοντας την πέτσα μόνο) και δίνει μέσα σε ελάχιστο χρόνο ένα υπέροχο & ελαφρύ κυρίως πιάτο που στοιχηματίζω ότι θα μπει στη λίστα με τις αγαπημένες σου συνταγές, τώρα που ο υδράργυρος ανεβαίνει! Αν έχεις χρόνο για κάτι παραπάνω, δοκίμασε να φτιάξεις το σπιτικό χούμους που δίνει μια γήινη διάσταση στο πιάτο και ρίξε στο φούρνο μερικές τορτίγιες κομμένες σε τριγωνάκια για τις αναπόφευκτες “βουτιές” στο χούμους.

Υλικά

Για 4-5 άτομα

5 φιλέτα φρέσκου μπακαλιάρου (180 γρ. το κάθε ένα)

1 συσκευασία Ρύζι καστανό με ρεβίθια, σταφίδες και αρακά Μπάρμπα Στάθης (600 γρ.)

300 γρ. ρεβίθια Μπάρμπα Στάθης

2 λίτρα νερό

1 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο

1 καρότο χοντροκομμένο

1/2 σκελίδα σκόρδου

2 κλωναράκια θυμάρι

30 γρ. ταχίνι

10 γρ. κύμινο

χυμός απο 1 lime

30 ml ελαιόλαδο

50 ml από το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια

αλάτι

πιπέρι

3 τορτίγιες κομμένες σε μικρά τρίγωνα

 

Για το γαρνίρισμα

Γλυκιά πάπρικα

Ξύσμα απο 1 λάιμ και 1 πορτοκάλι

Ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

 

Εκτέλεση

Ξεκινήστε ετοιμάζοντας το χούμους.  Κόψτε το κρεμμύδι και το καρότο σε χοντρά κομμάτια και κόψτε μια σκελίδα σκόρδο στη μέση αφού την ξεφλουδίσετε.

Σε μια κατσαρόλα βάλτε το νερό,τα ρεβύθια,το κρεμμύδι,το καρότο,το σκόρδο και τα κλωναράκια θυμάρι και αφήστε τα να σιγοβράσουν, ξαφρίζοντας συχνά.

Όταν βράσουν τα ρεβίθια, ρίξτε τα μαζί με τα λαχανικά στο μπλέντερ, προσθέστε 50 ml από το νερό που έβρασαν, συμπληρώστε με κύμινο, χυμό λάιμ, ταχίνι, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθεί το χούμους.

Συνεχίστε ετοιμάζοντας το Ρύζι καστανό με ρεβίθια, σταφίδες και αρακά Μπάρμπα Στάθης.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, ρίξτε το περιεχόμενο της συσκευασίας, χωρίς να το ξεπαγώσετε.  Σοτάρετε με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο για περίπου 5′.

Προσθέστε 2 1/2 φλιτζάνια νερό και προαιρετικά αλάτι & πιπέρι. Σιγοβράστε για περίπου 15′-20′ ανακατεύοντας συνεχώς και συμπληρώνοντας λίγο νερό, αν χρειαστεί.

Καθώς μαγειρεύεται το ρύζι, ετοιμάστε το ψάρι: αλατοπιπερώστε τα φιλέτα του μπακαλιάρου, ρίξτε ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ζεστάνετε καλά.

Βάλτε τα φιλέτα μπακαλιάρου στο τηγάνι με την πέτσα προς τα κάτω. Ψήστε τα φιλέτα για 3′-4′ και από τις 2 πλευρές σε μέτρια φωτιά. Βγάλτε τα από το τηγάνι και τοποθετήστε τα σε ταψάκι που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.

Βάλτε τα στο φούρνο στους 180°C για 7′-8′.

Απλώστε τις κομμένες τορτίγιες σε μια λαδόκολλα και ψήστε τις στο φούρνο στους 160°C για 10 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές.

Σερβίρετε τα φιλέτα φρέσκου μπακαλιάρου πάνω σε μία κουταλιά από το χούμους, αρωματισμένα με λίγο ξύσμα από λάιμ και πορτοκάλι, συνοδέψτε τα με το Ρύζι καστανό με ρεβίθια, σταφίδες και αρακά και πασπαλίστε με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Βάλτε το υπόλοιπο χούμους σε ένα μπωλάκι, γαρνίρετε με ελάχιστη γλυκιά πάπρικα και συνοδέψτε το με τις τραγανές τορτίγιες.


Photo: Αγγελική Παλαιογιώργου

 

No Comments

Leave a Reply