Beauty

Η Acqua di Parma μέσα από τα μάτια του Clym Evernden

23 Νοεμβρίου, 2018

Η Acqua di Parma είναι τολμηρή. Για πάνω από 100 χρόνια, το Colonia, το εμβληματικό της άρωμα, παραμένει ακριβώς το ίδιο και λένε πως μια πετυχημένη συνταγή δεν την πειράζεις. Όμως η Acqua di Parma είναι τολμηρή. Και αποφάσισε να την πειράξει. Φέτος θέλησε να δούμε την fan, ανάλαφρη πλευρά της, μέσα από τα μάτια -και τα διάσημα illustrations- του Βρετανού καλλιτέχνη Clym Evernden. Η χημεία μεταξύ των δύο ήταν καταλυτική και το αποτέλεσμα, το συλλεκτικό Colonia Artist Edition, είναι απλά υ-πέ-ρο-χο!

Colonia Artist Edition: ο Βρετανός καλλιτέχνης Clym Evernden υπογράφει τησυλλεκτική έκδοση του iconic αρώματος της Acqua di Parma

“Αυτή η συνεργασία ήταν ένα στοίχημα για εμάς” είπε η Laura Burdese, CEO και Πρόεδρος της Acqua di Parma στο επίσημο λανσάρισμα της σειράς στο Λονδίνο. “Είναι το πιο iconic μπουκάλι που έχουμε – βρίσκεται εδώ για περισσότερα από 100 χρόνια και το κίτρινο κουτί είναι πραγματικά στην καρδιά του brand. Τώρα όλοι στην εταιρεία το λατρεύουν, αλλά όταν πρωτοξεκίνησε η ιδέα είχαμε λίγο άγχος να δούμε αν θα μπορούσαμε να “παίξουμε” με αυτό το τόσο εμβληματικό κομμάτι της μάρκας. Θα μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να το πειράξουμε χωρίς να το χαλάσουμε; Δεν ξέραμε ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα και έτσι όταν είδαμε τα πρώτα σχέδια με το πουλάκι και τις σοφιστικέ γραμμές του Clym Evernden, τα ερωτευτήκαμε. Το brand έχει συνεργαστεί με κάποιους Ιταλούς καλλιτέχνες στο παρελθόν, 10 ή 15 χρόνια πριν, αλλά πλέον είναι πραγματικά παγκόσμιο και έτσι θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια γιορτινή πρόταση που να αντανακλά την Ιταλική ψυχή και το αυθεντικό ιταλικό στυλ του στο κόσμο. Η συνεργασία με τον Evernden ήταν ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε.”

Colonia Artist Edition -making of: Σκίτσα του Clym Evernden που παραχώρησε η Acqua di Parma αποκλειστικά στο Kiss Laurenne

Απόφοιτος του Central Saint Martins, o Clym Evernden (@clymdraws στο Instagram), έχει δημιουργήσει artwork, animations και καμπάνιες marketing για παγκόσμια brands όπως οι Samsung, Louis Vuitton, Audi, Net-A-Porter, Moët Hennessy, έχει δημιουργήσει σκηνικά για το The New York City Ballet, έχει επιμεληθεί τις βιτρίνες του Michael Kors κ.α. Αυτή, όμως, ήταν η πρώτη φορά που ανέλαβε να δουλέψει πάνω σε ένα άρωμα και τη συσκευασία του.

Στιγμιότυπο από τη δημιουργική διαδικασία

“Είναι κάτι που πάντα ήθελα να κάνω”, δήλωσε ο καλλιτέχνης σε συνέντευξή του. “Έχει πολύ ενδιαφέρον για μένα να δουλεύω πάνω σε ένα άρωμα γιατί τα σχέδιά μου θα πρέπει με έναν τρόπο να μεταφράζονται σε κάτι ατμοσφαιρικό και άυλο. Ακόμα, μου αρέσει πολύ η ιδέα πως η δουλειά μου βρίσκεται πάνω σε ένα προϊόν που χρησιμοποιείται κάθε μέρα και κάνει όποιον το φοράει να αισθάνεται όμορφα. Επιπλέον, λατρεύω την αισθητική της Acqua di Parma. Με συναρπάζει το μινιμαλιστικό, art deco στυλ, η μονοχρωματική ετικέτα και το “κίτρινο της Πάρμας” που χαρακτηρίζουν το brand. Βρίσκω πως είναι πολύ κοντά με το προσωπικό μου καλλιτεχνικό στυλ, που βασίζεται σε δυνατές μαύρες γραμμές πάνω σε ένα διαφορετικό κάθε φορά χρώμα”.

Colonia Artist Edition -making of: Σκίτσα του Clym Evernden που παραχώρησε η Acqua di Parma αποκλειστικά στο Kiss Laurenne

Στο απλό και σοφιστικέ στυλ του Clym, η Acqua di Parma αναγνώρισε μια βαθιά συγγένεια, με το craftmanship να δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ τους. Τα σκίτσα και οι εικονογραφήσεις του, όλα αποκλειστικά σχεδιασμένα στο χέρι, χαρακτηρίζονται από αδιόρατες ατέλειες που τα κάνουν εντελώς μοναδικά και ακριβώς για αυτό το λόγο, ακόμα πιο τέλεια. Αυτό το χαρακτηριστικό άγγιξε και την “ψυχή” της Acqua di Parma που, με πάνω από έναν αιώνα ιστορίας, εκδηλώνει σε κάθε ευκαιρία το πάθος της για την αριστοτεχνία και για αντικείμενα που έχουν δημιουργηθεί με υπομονή, με τα μικρά ψεγάδια τους να επιβεβαιώνουν την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητά τους.

Κάθε συλλεκτική Colonia Artist Edition της Acqua di Parma είναι σχεδιασμένη στο χέρι από τον Clym Evernden

Αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο της Colonia, ο Clym δημιούργησε μια ντελικάτη και κομψή ιστορία, βασισμένη στις αναμνήσεις του καλλιτέχνη, η οποία αγκαλιάζει ολόκληρο σχεδόν το Art Deco μπουκάλι του Colonia Artist Edition. Δουλεύοντας πάνω στο project, ο Clym έφερε στο νου του μνήμες από ηλιόλουστα Ιταλικά palazzos, μισόκλειστα παντζούρια, με το καθαρό φως του μεσογειακού ήλιου να πλημμυρίζει τους εσωτερικούς χώρους, οι αέρινες κουρτίνες να θροίζουν από το απαλό αεράκι και το τιτίβισμα των πουλιών να γίνεται το μουσικό χαλί της αληθινής ευτυχίας.

Ο Clym Evernden “ντύνει” και τη χαρακτηριστική κυλινδρική συσκευασία του Colonia

Πρωταγωνιστής στο design της Colonia Artist Edition: ένα πουλάκι. “Ως παιδί είχα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φύση, και ειδικά για την ορνιθολογία”, εξηγεί ο Clym. “Γιαυτό νομίζω πως έχω μια βαθιά κατανόηση των χαρακτηριστικών και των κινήσεων των ζώων. Έτσι στράφηκα στο ζωικό βασίλειο για να βρω τον χαρακτήρα που θα έδινε ζωή σε αυτή τη συνεργασία μου. Θέλησα να δώσω μια αίσθηση ελαφρότητας στην κίνηση και έτσι σκέφτηκα πως ένα πουλάκι θα ταίριαζε πολύ στην Acqua di Parma. Σκιτσάρισα αμέτρητες σελίδες και πουλάκια μέχρι να φτάσω στον συγκεκριμένο χαρακτήρα που με έκανε να νιώσω ότι ταίριαζε απόλυτα στο brand και στην Colonia, μέσα από τον οποίο θα μπορούσα να αφηγηθώ μικρές, χαρούμενες ιστορίες”.

Colonia Artist Edition -making of: Σκίτσα του Clym Evernden που παραχώρησε η Acqua di Parma αποκλειστικά στο Kiss Laurenne

Οι ρευστές, μαύρες γραμμές – χαρακτηριστικές του στυλ του- δίνουν έναν φυσικό και χαρούμενο ρυθμό σε όλο το μπουκάλι, καθώς περνάμε από τη μία σκηνή στην άλλη: το πουλάκι της Acqua di Parma πάει για shopping, κοιτάζει από το παράθυρο και θαυμάζει τη θέα, πάει για σκι ή απλά κάθεται πάνω σε ένα… σύννεφο. “Θέλησα να δημιουργήσω μια μαγική αίσθηση όπου το πουλάκι θα βρισκόταν τη μια στιγμή στη γη, την επόμενη στον ουρανό και αμέσως μετά στα αστέρια”, εξηγεί ο καλλιτέχνης. “Στο πίσω μέρος του μπουκαλιού, στο κέντρο, βρίσκεται η υπογραφή μου. Όσο για το εμβληματικό κουτί-καπελιέρα, επέλεξα να έχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο εναλλάξ με την υπογραφή μου, που δημιουργεί μια αίσθηση graphic print”.

Ο Clym Evernden είχε πει σε συνέντευξή του πως θα είναι πολύ χαρούμενος αν κάθε κομμάτι από αυτή τη συνεργασία του με την Acqua di Parma με κάποιον τρόπο κοσμούσε την καθημερινότητά μας. Το κυλινδρικό κουτί του αγαπημένου μου Colonia το μετέτρεψα σε μια cute μολυβοθήκη ενώ το συλλεκτικό μπουκάλι ήδη πάρει η θέση του στη γωνία με τα λατρεμένα μου niche perfumes

Το project Colonia Artist Edition αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας με τον Clym Evernden που περιλαμβάνει ολόκληρη τη Χριστουγεννιάτικη συλλογή της Acqua di Parma, για την οποία έχει σχεδιάσει μια νέα και πρωτότυπη διακόσμηση σε γιορτινούς, ασημί τόνους. Συγκεκριμένα, ο Clym υπογράφει μία μεγάλη γκάμα αρωματικών σετ (από τα δροσερά αρώματα της σειράς Blu Mediterraneo, μέχρι τα αριστοκρατικά Le Nobili και την μονοθεματική Ingredient Collection), ενώ εκτός από την Colonia, ο Clym έχει “ντύσει” και το Colonia Hand Wash & Cream Set, το Colonia Candle, το Colonia Room Diffuser και το Colonia Hand Wash.

 

Info: Τη συλλεκτική εορταστική σειρά Colonia Artist Edition καθώς και ολόκληρη την γκάμα της Acqua di Parma θα τα βρείτε αποκλειστικά στα attica και στο www.atticabeauty.gr 

 

No Comments

Leave a Reply