Inspiration

Να σου μιλάς όμορφα, γλυκά, όπως στην καλύτερή σου φίλη

5 Νοεμβρίου, 2017

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο η καθηγήτρια ψυχολογίας ρωτάει ποιος από τους φοιτητές θα ήθελε να συμμετάσχει σε ένα απλό πείραμα. Πολλοί σηκώνουν το χέρι τους κι εκείνη επιλέγει μια κοπέλα. Της ζητά να έρθει κοντά της και να σταθεί κοιτάζοντας τους υπόλοιπους φοιτητές. «Τέντωσε ευθεία μπροστά το ένα σου χέρι», της λέει, «και βάλε όλη σου τη δύναμη να το κρατήσεις στη θέση του όσο εγώ θα προσπαθώ να σου το κατεβάσω με το δικό μου χέρι». Οι δύο γυναίκες στέκονται η μία απέναντι από την άλλη και τεντώνουν τα χέρια. «Ούτε μία φορά δεν έχω καταφέρει να κατεβάσω το χέρι του φοιτητή ή της φοιτήτριας που με βοηθά σε αυτό το πρώτο σκέλος του πειράματος», παραδέχεται η καθηγήτρια.

«Στη συνέχεια ζητάω από τον εθελοντή μου να κατεβάσει το χέρι του, να κλείσει τα μάτια και να επαναλάβει από μέσα του δέκα φορές την αρνητική δήλωση “Είμαι αδύναμος και ανίκανος”. Του ζητώ να νιώσει πραγματικά και βαθιά μέσα του αυτή τη δήλωση». Μόλις ο φοιτητής ολοκληρώσει τις επαναλήψεις, ανοίγει τα μάτια και ξανατεντώνει το χέρι του, όπως του ζητά η καθηγήτριά του. Εκείνη του θυμίζει να βάλει όλη του τη δύναμη, ακριβώς όπως είχε κάνει προηγουμένως.

«Το χέρι του υποχωρεί αμέσως στην πίεση του δικού μου. Μερικοί μου λένε ότι δεν ήταν έτοιμοι, ότι δεν συγκεντρώθηκαν και ίσως το επαναλάβουμε άλλη μία φορά, πάντα όμως με το ίδιο αποτέλεσμα», εξηγεί η καθηγήτρια.

Στην τρίτη φάση του πειράματος, αντιστρέφονται τα δεδομένα. Αυτή τη φορά, ο φοιτητής επαναλαμβάνει τη θετική δήλωση «Είμαι δυνατός και ικανός» και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: «Είναι αδύνατο να του κατεβάσω το χέρι. Μάλιστα φαίνεται πως έχει περισσότερη δύναμη ακόμα και από την πρώτη φορά. Όσες φορές και αν το επαναλάβουμε, τα αποτελέσματα είναι πάντα τα ίδια: η αρνητική φράση αποδυναμώνει, ενώ η θετική δήλωση ενδυναμώνει». Και στους σκεπτικιστές που ακούν με δυσπιστία, η ίδια η καθηγήτρια συνεχίζει λέγοντας ότι έχει κάνει το πείραμα και ακόμα πιο δύσκολο, βγαίνοντας από την αίθουσα ώστε να μη γνωρίζει πότε ο εθελοντής έχει επαναλάβει τη θετική ή την αρνητική δήλωση. Κάθε μία φορά επαληθεύεται ότι τα λόγια που λέμε στον εαυτό μας, ακόμα και αν δεν τα πιστεύουμε συνειδητά, επηρεάζουν ακόμα και την ύλη, το σώμα μας.

Η καθηγήτρια, που δεν ήταν άλλη από την σπουδαία ψυχολόγο και συγγραφέα Suzan Jeffers, την οποία όχι άδικα έχουν χαρακτηρίσει ως «Βασίλισσα της Αυτοβοήθειας», περιγράφει αυτό το πείραμα στο καταπληκτικό βιβλίο της Κάν΄το κι ας Φοβάσαι.

ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΤΑΪΖΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ – ΣΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ

Λέμε ότι οι λέξεις είναι σαν τον άνεμο, φεύγουν και χάνονται με μια πνοή, σε δευτερόλεπτα, αλλά όλοι ξέρουμε πόσο δυνατά εντυπώνονται, σχεδόν χαράσσονται, βαθιά μέσα μας. Σκέψου πόσο πολύ μπορούν να πληγώσουν τα λόγια ενός άσχημου χωρισμού ή ενός τσακωμού, ένα επικριτικό σχόλιο που το ξεστόμισε απερίσκεπτα κάποιος δικός μας καιρό πριν, όμως το κουβαλάμε μέσα μας όσο χρόνια κι αν περάσουν, ένας σκληρός χαρακτηρισμός…

«Τι μας λέει με δυο λέξεις αυτό το δυνατό πείραμα;», αναρωτιέται η Jeffers. «Σταμάτα να ταΐζεις τον εαυτό σου με αρνητικές σκέψεις – σου κλέβουν τη δύναμη». Τόσο απλά.

Η συγγραφέας μιλάει για εκείνη τη δύναμη που δεν αναζητά κανείς γύρω του, αλλά τη βρίσκει μέσα του. «Μέσα μας έχουμε όλοι μια απίστευτη πηγή ενέργειας, αρκετή για να δημιουργήσουμε μια καλή ζωή, γεμάτη χαρά, ικανοποίηση, αγάπη», όπου μπορούμε να ελέγχουμε εμείς πώς θα αντιδρούμε σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας. «Δεν είναι κάτι μαγικό, απλά χρειάζεται να μάθουμε τους τρόπους να ξυπνήσουμε αυτή τη δύναμη». Κι οι (άφθονες) ασκήσεις που προτείνει στο Κάν’το κι ας Φοβάσαι έχουν σχεδιαστεί, σύμφωνα με την Jeffers, ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό: για να ξυπνήσουμε αυτή την απεριόριστη δύναμη που όλοι έχουμε μέσα μας.

Ο μεγαλύτερος εχθρός αυτής της δύναμης είναι οι αρνητικές σκέψεις, λέει η Jeffers. Και ένα από τα ισχυρότερά μας όπλα για να (ξανα)βρούμε την απεριόριστη εσωτερική μας δύναμη είναι οι θετικές λέξεις. Ή αλλιώς, οι θετικές δηλώσεις.

Πολλοί παρομοιάζουν τις θετικές δηλώσεις με τη διαδικασία επανεγγραφής του «σκληρού δίσκου» του εγκεφάλου μας: σβήνουμε όλα εκείνα τα «δεν μπορώ», τα «δεν είμαι αρκετά δυνατός» και τα «δεν θα τα καταφέρω» και στη θέση τους εγγράφουμε όλα όσα ονειρευόμαστε να είμαστε, να έχουμε και να καταφέρνουμε.

Αν με τις αρνητικές σκέψεις δηλητηριάζουμε καθημερινά τον εαυτό μας (οι ειδικοί λένε ότι το 80% των χιλιάδων σκέψεων που κάνουμε κάθε μέρα είναι αρνητικές), με τις θετικές δηλώσεις γεμίζουμε τις αποθήκες της καρδιάς και του μυαλού μας με φως, αγάπη, δύναμη και ενέργεια καθαρή, σαν αυτή που μας δημιούργησε…

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο αγγλικός όρος για τις θετικές δηλώσεις (affirmations) προέρχεται από το λατινικό affirmare, το οποίο σημαίνει ισχυροποιώ, σταθεροποιώ…

 

 

ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: DOs & DON’Ts

Η Louise Hay, κορυφαία ομιλήτρια και συγγραφέας πολλών βιβλίων αυτοβελτίωσης που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή και εκατομμύρια κόσμου σε ολόκληρο τον πλανήτη τη θεωρούν μέντορα και πνευματική καθοδηγήτρια, πίστευε πολύ στις θετικές δηλώσεις. Γι’ αυτό και στην ιστοσελίδα της (www.louisehay.com) μπορεί κανείς να βρει εκατοντάδες θετικές δηλώσεις για τα πάντα, από την συγχώρεση και την αγάπη, μέχρι την αφθονία, την ευτυχία και την αυτοπεποίθηση.

Η ίδια είχε διατυπώσει τέσσερις κανόνες για τις θετικές δηλώσεις, με τους οποίους φυσικά συμφωνεί και η Jeffers. Χρειάζεται να:

  1. Τις διατυπώνουμε σε ενεστώτα χρόνο. «Αντί να πείτε “θα διαχειριστώ το φόβο μου”, προτιμήστε να λέτε “διαχειρίζομαι το φόβο μου”», λέει η συγγραφέας του Κάν’το κι ας Φοβάσαι.
  2. Εκφραζόμαστε χρησιμοποιώντας θετικές λέξεις. Όπως το διατυπώνει η Jeffers, «αντί για “σταματάω να με υποτιμώ”, είναι καλύτερα να λέμε “πιστεύω στον εαυτό μου κάθε μέρα και περισσότερο”».
  3. Είμαστε σαφείς και σύντομοι.
  4. Τις επαναλαμβάνουμε συχνά μέσα στην ημέρα και καθημερινά. Αυτός είναι ο Νο1 λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με την Jeffers, δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Αν δεν είσαι σταθερός και συνεπής, αν δεν το εξασκείς, το χάνεις, όπως ισχύει με όλες τις δεξιότητες… Ούτε το μακιγιάζ μας διαρκεί για δεύτερη μέρα, λέει η ειδικός κλείνοντας το μάτι στις αναγνώστριές της, αλλά αυτό δεν μας αποθαρρύνει από το να βαφόμαστε κάθε πρωί για να νιώθουμε και να δείχνουμε καλύτερα! Ιδανικά, επαναλαμβάνουμε τη θετική μας δήλωση για μερικά λεπτά αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, κοιτάζοντας τον καθρέφτη.

Photo via Pinterest

 

ΠΕΣ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ… ΑΛΛΑ ΒΑΛΕ ΚΙ ΕΣΥ ΕΝΑ ΧΕΡΑΚΙ

Αυτό που αξίζει να θυμόμαστε είναι ότι από μόνες τους οι θετικές δηλώσεις δεν αρκούν. Θα ήταν πραγματικά θαυμάσιο με μερικές εκατοντάδες επαναλήψεις να ξεμπερδεύαμε με όλες τις αρνητικές μας σκέψεις και πεποιθήσεις μία κι έξω. Αλλά τουλάχιστον προς το παρόν, στο πεδίο της πυκνής ύλης στο οποίο ζούμε, καθετί χρειάζεται να το δουλεύουμε συνολικά. Γι’ αυτό και σε μια πρόσφατη έρευνα των πανεπιστημίων Waterloo και New Brunswick η ομάδα της δρος Τζόαν Γουντ κατέληξε στο ότι οι θετικές δηλώσεις μπορούν να φανούν χρήσιμες όταν αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος παρέμβασης, όταν δηλαδή αποφασίζουμε να «δουλέψουμε» με τον εαυτό μας, να τον γνωρίσουμε αληθινά και να δούμε τι είναι αυτό που μας εμποδίζει από το να αντλούμε χαρά, ευτυχία, ηρεμία και επιτυχία από τη ζωή μας.

 

*Το απλό αλλά αποκαλυπτικό πείραμα που περιγράφει η Jeffers στο βιβλίο της Κάν΄το κι ας Φοβάσαι το γνώρισα -πολύ καιρό πριν διαβάσω αυτή την έκδοση- σε μια συνεδρία βιοσυντονισμού με την Ελένη Κωνσταντοπούλου. Κατά καιρούς μέσα από τις συνεδρίες βιοσυντονισμού έχω «πάρει» κι έχω «δουλέψει» διαφορετικές θετικές δηλώσεις, καθεμία χρήσιμη για τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μου. Και είδα ότι πράγματι, μέσα στο πλαίσιο μιας γενικότερης ενδοσκόπησης και ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, μπορούν να γράψουν θαυμάσια στο σκληρό δίσκο του εγκεφάλου.

Περισσότερες πληροφορίες: Ελένη Κωνσταντοπούλου, τηλ.:  6977687850.

No Comments

Leave a Reply