Food

Κιμαδόπιτα με γλυκοπατάτες και μπαχαρικά

14 Νοεμβρίου, 2018

Αυτή η κιμαδόπιτα είναι μία από τις αγαπημένες μου συνταγές. Δοκιμασμένη κάμποσες φορές σε τραπέζι στρωμένο για δύο ή για την παρέα, έχει μια πλούσια γέμιση που μοσχοβολάει ηδονικά μπαχαρικά, ξαπλώνει ανάμεσα σε δύο τριφτά φύλλα ζύμης κουρού, και γίνεται ανάρπαστη με το που ακουμπήσει στα πιάτα. Πιστεύω πως το ίδιο θα συμβεί και σε εσάς όταν τη φτιάξετε!

Ο χρόνος που θα χρειαστεί να αφιερώσετε θα είναι μόνο για να ετοιμάσετε τη γέμιση με τον κιμά, τις γλυκοπατάτες και τα μπαχαρικά. Εδώ χρησιμοποίησα κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο, όμως της ταιριάζει εκπληκτικά και το ασιατικό mix μπαχαρικών 5 spice που δίνει βάθος και ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο αποτέλεσμα.

Όσο για τη ζύμη κουρού, έχει φροντίσει πριν από εσάς η Χρυσή Ζύμη ώστε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βγάλετε από την κατάψυξη τη συσκευασία με τα δύο φύλλα και να την αφήσετε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Ζυμωμένη με βούτυρο, αυγά και γάλα, είναι απολαυστικά τριφτή, έχει αληθινή, σπιτική γεύση και συμπεριφέρεται άψογα μέσα στο φούρνο. Αν σάς περισσέψει ζύμη, μπορείτε να την ξαναπλάσετε γρήγορα και να φτιάξετε μια παρτίδα τυροπιτάκια κουρού, που είναι ό,τι πρέπει για τσιμπολόγημα στο γραφείο ή για κολατσιό στο σχολείο. Αν, πάλι, σάς περισσέψει γέμιση, δεν έχετε παρά να την κρατήσετε στο ψυγείο και μια από τις επόμενες μέρες να φτιάξετε τα πιο νόστιμα μακαρόνια με κιμά, ever!

Υλικά

1 συσκευασία Ζύμη Κουρού Χρυσή Ζύμη

800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 καρότο σε κυβάκια

2 κόκκινες γλυκοπατάτες σε κυβάκια

1 κλωναράκι σέλερυ, ψιλοκομμένο

1 κουτ. του γλυκού πελτέ ντομάτας

200 γρ. τριμμένη γραβιέρα

1 αβγό

Στικ κανέλας, 3-4 γαρύφαλλα, μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

Αλάτι & πιπέρι

500 ml νερό

10 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βγάζετε από την κατάψυξη τη συσκευασία Ζύμη Κουρού Χρυσή Ζύμη και την αφήνετε να ξεπαγώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση της κιμαδόπιτας: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε τον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς.

Μόλις έχει καβουρδιστεί καλά, ρίχνετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερυ και τις γλυκοπατάτες και συνεχίζετε να ανακατεύετε τα υλικά. Προσθέτετε τον πελτέ, τα μπαχαρικά και το νερό και αφήνετε τον κιμά να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μισό και μαγειρεύετε τον κιμά για 45 λεπτά.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις το μείγμα κρυώσει ελαφρά, ρίχνετε το αβγό και την τριμμένη γραβιέρα.

Απλώνετε με ένα πινέλο λίγο ελαιόλαδο στο ταψί που θα χρησιμοποιήσετε, στρώνετε το 1 φύλλο ζύμης κουρού και το πιέζετε απαλά με τα δάχτυλά σας στις γωνίες.

Προσθέτετε τη γέμιση και με ένα κουτάλι την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.

Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο ζύμης κουρού, στρώνετε τις γωνίες και κόβετε τη ζύμη που περισσεύει.

Χαράζετε απαλά τα κομμάτια και ψήνετε την κιμαδόπιτα στους 180ºC  για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η ζύμη κουρού.

Αφήνετε την κιμαδόπιτα να κρυώσει ελαφρά και τη σερβίρετε με λίγο στραγγιστό γιαούρτι ή με μια δροσερή πράσινη σαλάτα.

Απολαύστε και το video της συνταγής:

 

Photo: Κωνσταντίνος Λεπούρης

 

No Comments

Leave a Reply