Food Places

Respect the Cow: Μια μέρα στην Εβροφάρμα

10 Ιουνίου, 2016

Ένα ταξίδι στην άλλη άκρη της Ελλάδας έστω για μία μέρα μόνο στην Εβροφάρμα, στάθηκε αρκετό όχι μόνο για να μάθω πολύ ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (για τα οποία διάφορα ακούγονται κατά καιρούς) αλλά και για να νιώσω την αισιοδοξία να ξαναζεσταίνει τα σωθικά μου, βλέποντας πως οι Έλληνες παραγωγοί δεν το βάζουν κάτω, το αντίθετο: μπαίνουν “all in” στην ιδέα τους με επιμονή, υπομονή, εκπαίδευση, γνώση, τεχνολογία, όραμα και φέρνουν την επιτυχία με το μέρος τους.

Εβροφάρμα

Εβροφάρμα

Η πρόσκληση ήρθε από τη Lidl και προορισμός μας ήταν η Εβροφάρμα, η γαλακτοκομική και τυροκομική μονάδα  της οικογένειας Παπαζηλάκη στο Διδυμότειχο, όπου παράγονται τα προϊόντα με το brand name ΓΑΛΠΟ, που βρίσκονται στα ψυγεία της αλυσίδας.

Εβροφάρμα: στο χώρο όπου παστεριώνεται το γάλα

Ο χώρος όπου παστεριώνεται το γάλα

Μέσα από την ξενάγησή μας στις εγκαταστάσεις, διαπιστώσαμε πως η μονάδα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τις αντίστοιχες του εξωτερικού.

Εβροφάρμα: Εμφιάλωση γάλακτος

Εμφιάλωση γάλακτος με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα

Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού ο πατέρας Θανάσης Παπαζηλάκης, χημικός μηχανικός ο ίδιος, υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τη γνώση και την εξέλιξη μέσω αυτής  και αυτό το έχει περάσει στο DNA των γιών του – ο Χρήστος είναι χημικός μηχανικός, ο Παναγιώτης μηχανολόγος μηχανικός και ο μικρότερος, Παύλος, φοιτητής Γεωπονίας.

Εβροφάρμα: το τυροκομείο

Τυροκομείο. Εδώ παράγεται η Φέτα, το Κατσικίσιο τυρί και ο τελεμές (αγελαδινό τυρί)

Η Εβροφάρμα, λοιπόν, συνδυάζει την παραδοσιακή παραγωγή με τις πιο εξελιγμένες μεθόδους συλλογής γάλακτος και δημιουργίας γαλακτοκομικών προϊόντων και ακολουθεί τις πιο αυστηρές προδιαγραφές όσον αφορά τους ελέγχους σε κάθε στάδιο της διαδικασίας (μάλιστα είναι η πρώτη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα που  πιστοποιήθηκε κατά ISO 9002 το 1995).

Εβροφάρμα: ένα από τα στάδια παρασκευής του νόστιμου πρόβειου γιαουρτιού ΓΑΛΠΟ

Τμήμα παραδοσιακού γιαουρτιού: εδώ παράγεται το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα (προβειο, αγελαδινό και κατσικίσιο)

Και όλα αυτά, κάτω από μία βασική και απαράβατη αρχή: να αξιοποιεί τις πρώτες ύλες της περιοχής και με κάθε δυνατό τρόπο να δίνει κίνητρα στους συνεργάτες της για να εξελίσσονται.

Πρωινό στην Εβροφάρμα

Πλούσιο πρωινό με τα νόστιμα γαλακτοκομικά προϊόντα ΓΑΛΠΟ

Η επίσκεψη στην Εβροφάρμα είχε και επιτόπιο tasting, πριν ξεκινήσει η ξενάγησή μας σε όλα τα στάδια παραγωγής.

Αριάνι και Σοκολατούχο γάλα ΓΑΛΠΟ, από το ελληνικό γάλα της Εβροφάρμα

Δροσερό Αριάνι και υπέροχο Σοκολατούχο γάλα ΓΑΛΠΟ, από το ελληνικό γάλα της Εβροφάρμα

Μόλις φτάσαμε μάς περίμενε ένα υγεινό, χορταστικό, νόστιμο πρωινό με το υπέροχο Αριάνι ΓΑΛΠΟ, το σοκολατούχο γάλα που σε γυρίζει στα παιδικά σου χρόνια (νόστιμο και ισορροπημένα γλυκό), διάφορα τυριά λευκά και κίτρινα, σπιτική τυρόπιτα, γιαούρτι στραγγιστό πλήρες και ελαφρύ που συνδυάστηκε με ξηρούς καρπούς, φρούτα και μέλι.

Στραγγιστό γιαούρτι ΓΑΛΠΟ με φρούτα, ξηρούς καρπούς και μέλι

Μοντέλο “Campus”

Επόμενος “σταθμός” μας, η ιδιόκτητη φάρμα της οικογένειας Παπαζηλάκη στο χωριό Μέστη στην Αλεξανδρούπολη.

Άφιξη στο Campus, τη φάρμα της οικογένειας Παπαζηλάκη που εφαρμόζει ορθές κτηνοτροφικές πρακτικές

Άφιξη στο Campus, τη φάρμα της οικογένειας Παπαζηλάκη που εφαρμόζει ορθές κτηνοτροφικές πρακτικές

Φορέσαμε γαλότσες… μιας χρήσης και με ξεναγό μας τον Παναγιώτη Παπαζηλάκη περπατήσαμε στον στάβλο, συναντήσαμε τα “κορίτσια”, κάποια φιλικά στην επαφή κάποια άλλα πιο μοναχικά, είδαμε την διαδικασία/τεχνολογία του αρμέγματος, την αγάπη και την φροντίδα που προσφέρουν σε κάθε ένα ζώο ξεχωριστά.

Ο Παναγιώτης Παπαζηλάκης μας ξεναγεί στο Campus

Ο Παναγιώτης Παπαζηλάκης μας ξεναγεί στο Campus

Όλα όσα γίνονται στο Campus στοχεύουν στην ευζωία των αγελάδων και, φυσικά, στην ανώτερη ποιότητα του γάλακτος που αποτελεί την πρώτη ύλη για τα προϊόντα της Εβροφάρμα σε ποσοστό 65% (το υπόλοιπο το προμηθεύεται από συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους της περιοχής).

Στο Campus της Εβροφάρμα όλα στοχεύουν στην ευζωία των αγελάδων

Στο Campus της Εβροφάρμα όλα στοχεύουν στην ευζωία των αγελάδων

  • Σε αυτές τις συνταταγμένες το μικροκλίμα είναι ιδανικό για τη διαβίωση των αγελάδων, οι καιρικές συνθήκες είναι ήπιες, ο αέρας στεγνός και χωρίς υγρασία, πράγμα που δημιουργεί ευχάριστη αίσθηση στις αγελάδες.
  • Οι στάβλοι ακολουθούν την αμερικάνικη λογική. Δεν έχουν χωρίσματα και ο χώρος που έχει το κάθε ζώο είναι 20 τ.μ. ώστε να μπορεί να κινείται καλύτερα και να αναπνέει καθαρό αέρα, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη τεχνητού δροσισμού για τις ζέστες.
  • Η διατροφή τους δεν περιλαμβάνει σόγια και σε αυτό η οικογένεια είναι κατηγορηματική.
  • Στο καθημερινό “διαιτολόγιο” των αγελάδων χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες της περιοχής και μόνο. Καθημερινά καταναλώνουν περίπου 60 τόνους ζωοτροφών από 18 διαφορετικές πρώτες ύλες που μοιράζονται σε 8 σιτηρέσια,  οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. αλλά και παραπροϊόντα βιομηχανιών τροφίμων για πιο ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Ο Παναγιώτης Παπαζηλάκης μας εξηγεί το διαιτολόγιο των αγελάδων

Ο Παναγιώτης μας εξηγεί το καθημερινό διαιτολόγιο των αγελάδων

 7 σημεία υπεροχής

Τα παραπάνω καθώς και άλλα στοιχεία όπως η άμεση ψύξη του γάλακτος, η επεξεργασία του μέσα σε 24 ώρες, το γεγονός ότι η μικροβιακή του χλωρίδα είναι πολύ χαμηλότερη από το κατώτερο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (χαρακτηριστικό που το κάνει σχεδόν παστεριωμένο πριν καν παστεριωθεί), αλλά και η κομποστοποίηση της κοπριάς η οποία δίνεται για λίπασμα στους συνεργαζόμενους γεωργούς, αποτελούν μια “χάρτα” που εξασφαλίζει τα 7 σημεία υπεροχής που κάνουν το γάλα της Εβροφάρμας να ξεχωρίζει για την ανώτερη ποιότητά του.

Το Campus

Το μεσημέρι μάς βρήκε να τρώμε στη φύση, σε αυτοσχέδια τραπέζια και καναπέδες από δεμάτια σανό, απλά και συγκλονιστικά νόστιμα, ό,τι έψηνε εκείνη τη στιγμή στη θράκα του ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Μέλισσα, από τις διπλανές Σάππες.

Πικ νικ στο Campus

Πικ νικ στο Campus

Αν βρεθείτε σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας αξίζει να επισκεφθείτε το Campus και τις εγκαταστάσεις της Εβροφάρμας. Μέχρι τότε, σας προτείνω να δοκιμάσετε τα γαλακτοκομικά ΓΑΛΠΟ που θα βρείτε στα Lidl για να πάρετε μια “γεύση” από την πραγματικά αξιόλογη δουλειά που γίνεται εκεί.

 

 

 

 

 

No Comments

Leave a Reply