Food

Πατατοσαλάτα με αρακά, σπαράγγια & γαρίδες σωτέ 

16 Μαρτίου, 2018

Αυτή η πατατοσαλάτα είναι μία από τις αγαπημένες μου ανοιξιάτικες σαλάτες, γιατί ετοιμάζεται πανεύκολα, είναι θρεπτική, πεντανόστιμη και νηστίσιμη!

Οι baby πατατούλες δίνουν “σώμα” στο πιάτο και γίνονται η βάση πάνω στην οποία “χτίζεται” η σαλάτα και μαζί τους, πέφτει ο τρυφερός, ολόγλυκος αρακάς Μπάρμπα Στάθης που έχω πάντα στην κατάψυξη, γιατί είναι από τις πιο εύκολες λύσεις για ένα γρήγορο, νόστιμο & υγιεινό γεύμα.

Ακόμα και ένα ελαφρύ σωτάρισμα αφού τον βράσω για 3-4 λεπτά, με μια χούφτα φρέσκα μυρωδικά από πάνω και ένα βασικό ντρέσινγκ, δίνει ένα πιάτο ελαφρύ, πλούσιο σε βιταμίνη C (χάρη στον αρακά), με εκρήξεις γλύκας και φρεσκάδας στον ουρανίσκο, απολαυστικό αλλά και ευεργετικό για τον οργανισμό.

Εξάλλου, κάθε σακουλάκι κατεψυγμένων λαχανικών του Μπάρμπα Στάθη, κλείνει μέσα του όλη τη φρεσκάδα που έχουν τα λαχανικά τη στιγμή που κόπηκαν! Και έτσι, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλά να διαλέξεις από την κατάψυξή σου ποιό λαχανικό Μπάρμπα Στάθη θα πρωταγωνιστήσει στο τραπέζι σου, κάθε φορά.

Και επειδή όλα γύρω μας φωνάζουν “Άνοιξη” στην πατατοσαλάτα μου αυτή την εποχή μου αρέσει να προσθέτω τα λεπτά σαν κλωστές ανοιξιάτικα σπαράγγια, τα οποία βουτάω για λίγα λεπτά σε καυτό νερό, τόσο όσο να “κρατάνε” την τραγανότητά τους. Ένα μυστικό για να μην χάνουν το χρώμα τους, τόσο ο αρακάς όσο και τα σπαράγγια, είναι να τα περνάς σύντομα από το βραστό νερό και στη συνέχεια να τα βουτάς μέσα σε παγωμένο νερό – έτσι σταματάει ο βρασμός και το χρώμα μένει ζωηρό και φρέσκο.

Οι  γαρίδες σωτέ φέρνουν μια θαλασσινή αύρα και νοστιμιά στην πατατοσαλάτα ενώ τα φρέσκα μυρωδικά (κομμένα την τελευταία στιγμή) σε συνδυασμό με το ντρέσινγκ από ελαιόλαδο-λάιμ- καυτερή πιπερίτσα απογειώνουν κάθε πιρουνιά!

Ζώντας μια καθημερινότητα σε φρενήρεις ρυθμούς, αντιμετωπίζουμε το σώμα μας σα μια “μηχανή” από την οποία απαιτούμε συνεχώς υψηλές επιδόσεις παραμελώντας όμως τη φροντίδα του, που πρωτίστως ξεκινάει από το πιάτο μας. Έξυπνες λύσεις, όπως τα λαχανικά Μπάρμπα Στάθης που “περιμένουν” στην κατάψυξη και νόστιμες συνταγές με λαχανικά που δεν απαιτούν πολύ χρόνο στην κουζίνα (όπως αυτή η πατατοσαλάτα), είναι δύο εύκολα και πολύ σημαντικά βήματα για να δείξουμε στο σώμα μας την αγάπη που αξίζει.

Πατατοσαλάτα με αρακά, σπαράγγια και γαρίδες σωτέ 

Υλικά (για 4-6 άτομα)

1 κιλό πατάτες baby

450 γρ αρακά Μπάρμπα Στάθης

100 γρ πράσινα σπαράγγια
6 γαρίδες Ν.3
Φρέσκος δυόσμος
Μαϊντανός
Φρέσκο θυμάρι
Φρέσκο εστραγκόν
Αλάτι
Πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ
300ml ελαιόλαδο
100ml χυμό λάιμ
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα
Φρέσκος δυόσμος

Για διακόσμηση
Μωβ κουνουπίδι
Φύτρες αρακά  (θα τις βρείτε σε ενημερωμένα μανάβικα)

 

Εκτέλεση 


Πλένετε καλά τις πατάτες baby, τις κόβετε και τις βράζετε με τη φλούδα σε κρύο νερό για 15-20 λεπτά

Βράζετε τον Αρακά Μπάρμπα Στάθης για 4 λεπτά και τον κρυώνετε αμέσως σε παγωμένο νερό. Κόβετε τα σπαράγγια, τα βράζετε για 4 λεπτά και επίσης τα κρυώνετε σε παγωμένο νερό.

Καθαρίζετε τις γαρίδες και τις περνάτε σε ξυλάκια. Τις σωτάρετε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά και τις κόβετε σε κομμάτια, αφήνοντας 2 ολόκληρες για τη διακόσμηση της σαλάτας.

Ψιλοκόβετε τα μυρωδικά.

Για τη βινεγκρέτ: Βάζετε σε ένα μπωλ το χυμό λάιμ με τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι, και τα χτυπάτε με σύρμα χειρός ή στο blender, προσθέτωντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο ώστε να δέσει το dressing. Όταν η βινεγκρέτ είναι έτοιμη, προσθέτετε την ψιλοκομμένη πιπερίτσα και δυόσμο.

Ρίχνετε σε ένα βαθύ μπωλ τα υλικά της σαλάτας, το μείγμα φρέσκων μυρωδικών και τη βινεγκρέτ και ανακατεύετε απαλά.

 

Δοκιμάζετε και διορθώνετε το αλάτι και το πιπέρι, αν χρειάζεται.

Διακοσμείτε με τα μπουκετάκια από μωβ κουνουπίδι και τις φύτρες αρακά.

 

Δείτε τη συνταγή και στο βίντεο που ακολουθεί – και, αν σάς αρέσει η μαγειρική, κάντε εγγραφή στο κανάλι του Kiss Laurenne στο YouTube:

Photo: Harry Lapsatis

 

No Comments

Leave a Reply