Beauty

Ρυτίδες, τέλος! Έλληνας επιστήμονας φέρνει την επανάσταση στην αντιγήρανση

11 Ιανουαρίου, 2017

Ρυτίδες έκφρασης, ρινοπαρειακές ή στο μεσόφρυο, λεπτές γραμμές, πόδι της χήνας: ό,τι γράφει ο χρόνος στο πρόσωπό μας έρχεται να τα… σβήσει μια καινούρια έρευνα που αποκάλυψε ότι το κλειδί της νεότητας βρίσκεται στα ίδια μας τα κύτταρα- συγκεκριμένα, στα λιποκύτταρά μας και στην αναγέννησή τους.

Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι ο Έλληνας Γιώργος Κωτσαρέλης, Καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως αυτή η ανακάλυψη θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που φροντίζουμε την επιδερμίδα μας.

Τα λιποκύτταρα υπάρχουν φυσικά στο δέρμα μας και βασικός τους ρόλος είναι να επουλώνουν ουλές και τραύματα, όμως η μείωση του αριθμού τους (αποτέλεσμα της γήρανσης) αποδεικνύεται ότι παίζει ρόλο στην εγκατάσταση των ρυτίδων στο πρόσωπό μας. Η παρουσία τους, λοιπόν, είναι κλειδί στην αντιγήρανση και τα καλά νέα είναι πως υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε τα λιποκύτταρα ενεργά. Πώς; Ο Γιώργος Κωτσαρέλης και η ομάδα του, διαπίστωσαν ότι στους θύλακες των μαλλιών υπάρχει μια πολύτιμη πρωτείνη, η Οστική Μορφογενετική Πρωτείνη (την ονομάζουν BMP) η οποία προκαλεί την παραγωγή μυοϊνοβλαστών, των κυττάρων που πρωταγωνιστούν στην επούλωση των πληγών και που, με τη σειρά τους, μετατρέπονται στα λιποκύτταρα τα οποία αναλαμβάνουν να εμποδίσουν τον σχηματισμό ουλών.

Βασισμένοι σε αυτή την ανακάλυψη, οι ερευνητές πιστεύουν πως πλέον θα μπορούμε να έχουμε επούλωση των πληγών χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για ουλές, επηρεάζοντας τους μυοϊνοβλάστες και μετατρέποντάς τους σε λιποκύτταρα. Και μπορεί η έρευνα να επικεντρώθηκε στις ουλές, όμως ο καθηγητής Κωτσαρέλης πιστεύει πως τα συμπεράσματά της μπορούν να αλλάξουν όσα γνωρίζουμε -και κάνουμε- αυτή τη στιγμή για να σταματήσουμε τον χρόνο αφού έχουν να κάνουν με τους μηχανισμούς ανάπλασης της επιδερμίδας. “Μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια νέα στρατηγική στην αναγέννηση των λιποκυττάρων στις ρυτίδες και έτσι σε μια νέα  και τελικά σε εντελώς νέες θεραπείες αντιγήρανσης”.

Ένα νέο κεφάλαιο στην αντιγήρανση ξεκινάει και σίγουρα θα έχει συναρπαστική συνέχεια.

No Comments

Leave a Reply