Places

Ταξίδι: στο Κιλκίς για μία μέρα με τη Lidl

25 Μαΐου, 2017

Μετά το ταξίδι στο Διδυμότειχο και την γαλακτοβιομηχανία Εβροφάρμα πριν από ένα περίπου χρόνο και αργότερα το Πήλιο και τον συνεταιρισμό Ζαγοράς με τα πιο νόστιμα μήλα, πριν λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να δω από κοντά έναν ακόμα πολύ σημαντικό Έλληνα συνεργάτη της Lidl: την εταιρεία Κολιός, στον Λιμνότοπο Κιλκίς.

Lidl

Tasting στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζει η Κολιός για τη Lidl

Δεκεπτά χιλιόμετρα από τα σύνορα με τα Σκόπια και 65 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη: σε αυτό το ακριτικό σημείο της χώρας επέλεξε να χτίσει τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου του ο Νίκος Κολιός, μια κίνηση πολύ σημαντική για την οικονομική ζωή της περιοχής. Σε αυτό το σημείο φτάσαμε με την υπόλοιπη δημοσιογραφική ομάδα και την ομάδα της Lidl, για να δούμε από κοντά άλλη μια στρατηγική συνεργασία της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, μια συνεργασία που αφενός εγγυάται ποιοτικά, ασφαλή προϊόντα για τους καταναλωτές αλλά και που βγάζει την Ελλάδα στο εξωτερικό με ένα πρόσωπο ανταγωνιστικό, που μας κάνει περήφανους.

lidl

Το πλούσιο πρωινό, με τα προϊόντα που παράγει η Κολιός για τη Lidl, που μας περίμενε στο εργοστάσιο (Photo: courtesy of Lidl Hellas)

Φτάνοντας στο εργοστάσιο μας περίμενε ένα πρωινό της αφθονίας, βασισμένο στα γαλακτοκομικά προϊόντα που φτιάχνει η Κολιός για τη Lidl, τα οποία θα βρείτε στα καταστήματα με τις ετικέτες Τρεις Βοσκοί και ΓΑΛΠΟ.

lidl

Γιαουρτάκια ΓΑΛΠΟ με φρουτοπαρασκευάσματα

Δοκιμάσαμε το λευκό τυρί σκέτο αλλά και μέσα σε μια θεϊκή σπιτική τυρόπιτα, το καπνιστό τυρί, κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας και πρόβειο κασέρι, γιαούρτι στραγγιστό πλήρες και ελαφρύ (συνοδευόμενο από ελληνικό μέλι της Lidl και ξηρούς καρπούς) καθώς και γιαούρτια με φρουτοπαρασκευάσματα, ένα νόστιμο, ελαφρύ επιδόρπιο.

Η  εταιρεία Κολιός δραστηριοποιείται από το 1948, και είναι μια από τις δυναμικότερες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων. Όπως μας εξήγησε η Εμπορική Διευθύντρια Φωτεινή Τρεντσίδου, αυτή την στιγμή εργάζονται 408 άτομα και η εταιρεία συνεργάζεται με πάνω από 1000  κτηνοτρόφους από τη Μακεδονία, τη Θράκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας,  από τους οποίους προμηθεύεται πρόβειο, γίδινο και αγελαδινό γάλα, προκειμένου να προχωρήσει στην παραγωγή με την οποία θα καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς αλλά και τις εξαγωγές της που φτάνουν στις 5 ηπείρους, κυριολεκτικά!

lidl

Ο Νίκος Κολιός με την κόρη του, Μαίρη, στο πλευρό του

Η στιγμή όπου πήρε το λόγο ο 81 ετών Νίκος Κολιός για να μας μιλήσει, ήταν συγκινητική. “Αν η Ελλάδα μένει ζωντανή αυτή τη στιγμή, αυτό οφείλεται στους ανθρώπους που επιμένουν να επιχειρούν” μας είπε ο άνθρωπος ο οποίος έδωσε και δίνει μάχες κόντρα στις αντίξοες για τις επιχειρήσεις, συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα. “Και δεν είμαστε μόνο εμείς που συνεχίζουμε να δουλεύουμε, υπάρχουν πολλές εταιρείες που δουλεύουν αδιάκοπα. Σε μια εταιρεία πρέπει να υπάρχει όραμα. Μετά το όραμα αρχίζεις να μετράς τις δυνατότητες σου και αυτά προχωράνε κατά ένα τρόπο μαζί. Υπάρχουν πάντα δυσκολίες, υπάρχει κάτι που πάει στραβά, αλλά η ανάπτυξη δεν είναι τελείως ευθεία έχει και μερικά ζιγκ ζαγκ. Τελικά, σημασία , έχει κανείς να φθάνει στο στόχο”, συμπλήρωσε.

lidl

Ο Χρήστος Βαλταδώρος και η Γεωργία Κυπριανού (αριστερά), οι εξαιρετικοί μας οικοδεσπότες από την εταιρεία Gravity The Newtons, που διοργάνωσε το ταξίδι για λογαριασμό της Lidl Hellas

Όπως μας εξήγησε, οι εξαγωγές της εταιρείας ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. έφτασαν το 2016 τα 53 εκατομμύρια ευρώ και ο συνολικός τζίρος της τα 95 εκατομμύρια ευρώ. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό αποτελούν το 56% της παραγωγής και αντίστοιχα το 44% στην Ελλάδα ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 μπήκε με αισιόδοξα μηνύματα, καθώς παρουσιάζεται αύξηση πωλήσεων 14,5%.

lidl

Αυστηροί έλεγχοι σε κάθε στάδιο της παραγωγής, στο εργαστάσιο της Κολιός

Στη ερώτησή μας αν είναι διαφορετικά τα προϊόντα που φτιάχνει η εταιρία για την ιδιωτική ετικέτα της Lidl, ο Νίκος Κολιός μας απάντησε: “Οι συνεργασίες με το εξωτερικό όπως και με τις μεγάλες αλυσίδες είναι απαιτητικές και προϋποθέτουν προσήλωση και ευελιξία , χαρακτηριστικά που θεωρούμε ότι έχουμε.

Με την LIDL μας συνδέουν κοινές πεποιθήσεις,  με βασικότερη όλων την καλλιέργεια εμπιστοσύνης του καταναλωτή στα προϊόντα που εμείς παράγουμε και η LIDL διαθέτει στα ράφια των καταστημάτων της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Lidl

Στάδιο παραγωγής της φέτας

Τα προϊόντα που παράγονται για τη Lidl, είναι ακριβώς τα ίδια που παράγει το εργοστάσιό μας γιά όλους τους πελάτες μας. Για αυτό το λόγο μας επέλεξε η Lidl, για αυτό το λόγο μας επιλέγουν και οι υπόλοιποι πελάτες μας , μικρότεροι ή και μεγαλύτεροι, στην Ελλάδα αλλά και στις Διεθνείς αγορές. Στο εργοστάσιό μας παράγονται προϊόντα ποιοτικά και υγιεινά- και ξέρετε, δεν είναι καθόλου εύκολο να παράξεις υγιεινά προϊόντα”.

Lidl

Στιγμιότυπο της διαδικασίας παστερίωσης του γάλακτος

“Ως εταιρία έχουμε πάρει βραβεία για την ποιότητα των προϊόντων μας, από μεγάλες εγχώριες εταιρείες, αλλά και αυτοπροσώπως εκτός από τα γενικά συστήματα ελέγχου. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, εταιρεία από την Αγγλία έκανε έλεγχο στις εγκαταστάσεις μας και μας έδωσε το μεγαλύτερο βαθμό υγιεινής στην παραγωγή των προϊόντων και την τήρηση όλων των κανόνων, που μπορεί κανένας να πάρει – το μπλε, σα να λέμε πως πήραμε 10′ !”.

Lidl

Η επιβεβλημένη διαβροχή των χεριών μας με αντιμικροβιακό πριν την είσοδο στο επόμενο στάδιο παραγωγής

Αυτό το διαπιστώσαμε με τα μάτια μας, στην ξενάγηση που ακολούθησε στις αχανείς εγκαταστάσεις της Κολιός. Το πρωτόκολλο υγιεινής τηρείται κατά γράμμα, με αυστηρότητα – δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουμε έστω και ένα βήμα στη μονάδα αν δεν έχουμε προηγουμένως φορέσει την απαραίτητη “στολή” και δεν έχουμε συμπληρώσει τα απαιτούμενα έγγραφα. Ακόμα και το πέρασμα από το ένα στάδιο παραγωγής στο επόμενο, είχε και από μία επιβεβλημένη “στάση” για απολύμανση των χεριών και των ποδιών μας.

Lidl

Τα γιαούρτια ΓΑΛΠΟ στο στάδιο της συσκευασίας

Η ίδια αυστηρότητα τηρείται, φυσικά, σε όλα τα στάδια προκειμένου να εξασφαλίσει στον απόλυτο βαθμό την ποιότητα αλλά και την ασφάλεια των τροφίμων: από την πρώτη ύλη που έρχεται από τους κτηνοτρόφους (μέσα από εξειδικευμένους ελέγχους “προχωράει” στην παραγωγή μόνο η καλύτερη), μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο που θα φορτωθεί κάθε παρτίδα στην παλέτα της για να πάρει το δρόμο προς τους καταναλωτές.

Lidl

Στο τεράστιο “δωμάτιο” ωρίμανσης των κίτρινων τυριών

Οι γραμμές παραγωγής είναι αυτοποιημένες και τελευταίας τεχνολογίας, το επιστημονικό προσωπικό είναι εξειδικευμένο και ενημερώνεται διαρκώς για τα τελευταία δεδομένα στη γαλακτοβιομηχανία, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η εταιρεία Κολιός έχει βαθμολογηθεί και με την υψηλότατη επίδοση του Γερμανικού ΙFS,  καθώς και του βρετανικού BRC.

Τελευταίος σταθμός στην ξενάγησή μας, το στάδιο ωρίμανσης των κίτρινων τυριών (Photo: courtesy of Lidl Hellas)

 

Κάθε φορά που τελειώνει ένα ταξίδι μας στους Έλληνες παραγωγούς/συνεργάτες της Lidl επιστρέφω με μια γλυκιά αίσθηση αισιοδοξίας, πως η πίστη στο όραμα που έχει ο καθένας μας, η προσήλωση στον στόχο, η ευελιξία και η συνεργασία, είναι το κλειδί για να ανοίξουμε την πόρτα στο δωμάτιο απόδρασης που μας έχει στριμώξει η κρίση.

 

*Και σε αυτό το ταξίδι δεν άφησα από τα χέρια μου την φωτογραφική μου κάμερα Canon EOS 750D, powered by Kotsovolos

 

 

 

 

 

 

No Comments

Leave a Reply