Food

Το Κουσκούς της Αγάπης

12 Μαΐου, 2018

Αντικρύζοντας τις τριανταφυλλιές στο απόγειο της ομορφιάς τους, ολάνθιστες κι’ ευωδιαστές –όχι μόνο σε κήπους αλλά ακόμη και στο κέντρο της πόλης!- ήρθε στο μυαλό μας μια εξωτική συνταγή που μοσχοβολά σαν τα ρόδα του Μάη: ένα κουσκούς αρωματισμένο με ροδόνερο, συνταγή που συναντήσαμε σ’ ένα νοερό ταξίδι στο Μαρόκο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου “The Frozen Banker Project” της Αγάπης Μαργετίδη.

Η αλήθεια είναι, ότι το ξεχωριστό αυτό βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος πριν λίγους μήνες, κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον μας (ναι, η φράση «μια σουρεαλιστική προσέγγιση στη γαστρονομία» που αναγράφεται στο εξώφυλλό του ήταν αρκετή για να το κάνει!). Παρευρεθήκαμε στην επίσημη παρουσίαση του στο κοινό, το αποκτήσαμε, το ξεφυλλίσαμε πολλές φορές. Εξοικειωθήκαμε μαζί του -κάτι που, ομολογουμένως, δεν ήταν καθόλου δύσκολο χάρη στην ελεύθερη, άμεση και ιδιαίτερα φιλική στον αναγνώστη γραφή της Αγάπης Μαργετίδη. Ξακουστή στους κοινωνικούς κύκλους της ως εξαιρετική οικοδέσποινα, δεινή μαγείρισσα και bonne vivante, η συγγραφέας συνειρμικά σχεδόν (να ένα πρώτο σουρεαλιστικό στοιχείο, καθώς οι υπερρεαλιστές αγαπούσαν τους συνειρμούς ως τρόπο άμεσης επαφής με το υποσυνείδητο) ανασύρει από τη μνήμη εμπειρίες, συναισθήματα και γαστρονομικές γνώσεις και τις συνδέει με ιδιαίτερες συνταγές σε ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες.

Photo: Παύλος Ευθυμίου

Όπως όμως η ίδια η Αγάπη Μαργετίδη μας αποκαλύπτει, το πιο σουρεαλιστικό και αναπάντεχο ήταν το πώς οδηγήθηκε στη δημιουργία του βιβλίου της (ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα!). Μετά από μια μακρόχρονη και επιτυχημένη καριέρα ως τραπεζικό στέλεχος (οκτώ χρόνια μάλιστα εργάστηκε στο Παρίσι, τη “Μέκκα” της υψηλής γαστρονομίας) το 2013, λόγω αλλαγών στη διοίκηση, βρέθηκε άθελά της “στην κατάψυξη”. Έζησε το απογοητευτικό και στενόχωρο «ξήλωμα» όπως περιγράφει στο βιβλίο της «κλωστή, κλωστή των αρμοδιοτήτων μου στην τράπεζα που εργαζόμουν επί είκοσι τέσσερα συναπτά έτη» με μοιραία κατάληξη «το πάγωμα της επαγγελματικής μου δραστηριότητας λόγω δυσμένειας». Η μόνη υποχρέωσή της ήταν να εμφανίζεται στο γραφείο της, εισπράτοντας το μισθό της κανονικά, χωρίς να κάνει…τίποτα.

Η υποχρεωτική αυτή απραξία την οδήγησε, αρχικά, όπως κάθε άνθρωπο που είναι δραστήριος και δημιουργικός, στην αδράνεια και την κατήφεια. Μέχρι που ένα πρωί μια φίλη της, και συνάδελφος,  είχε τη φαεινή ιδέα να της ζητήσει κάποιες, ξεχωριστές, συνταγές για τους έφηβους γιους της που είχαν βαρεθεί τα, αν και στοργικά μαγειρεμένα, επαναλαμβανόμενα φαγητά της μητέρας τους. Η Αγάπη τις έστειλε με ένα e-mail. Ήταν το πρώτο από πολλά e-mails που έμελλαν να ακολουθήσουν σε φίλους και γνωστούς οι οποίοι σιγά σιγά άρχιζαν ν’ απαρτίζουν ένα μικρό ιδιωτικό club που ανταποκρινόταν με ενθουσιασμό στις συνταγές, τις ιδέες, τις συμβουλές, τους συνειρμούς και τις γευστικές της αναμνήσεις! Η καθημερινότητά της άλλαξε άρδην και η επίπονη εμπειρία του “ψυγείου” μετουσιώθηκε σε μια πρωτόγνωρη δημιουργική διαδικασία που οδήγησε στο βιβλίο “The Frozen Banker Project”.

Σήμερα, η Αγάπη, ξεπαγωμένη, χαρούμενη, γεμάτη ζωντάνια –έχοντας αποχαιρετίσει πια για πάντα το γραφείο της στην τράπεζα- αρθρογραφεί στο διαδικτυακό περιοδικό in2life με τη στήλη Bon Agapi!

“Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα” λέει μια γνωστή ξένη παροιμία. Και όταν η εποχή σου δίνει τριαντάφυλλα, φτιάξε ένα “Couscous αρωματισμένο με ροδόνερο”, λέμε εμείς!

 

Couscous αρωματισμένο με ροδόνερο

Συνταγή από το βιβλίο “The Frozen Banker Project” της Αγάπης Μαργετίδη

 

Καβουρδίζουμε ελαφρά σε τηγάνι ασπρισμένα αμύγδαλα, φουντούκια, φυστίκια Αιγίνης και κουκουνάρια. Μόλις κρυώσουν, χοντροσπάμε το μεγαλύτερο μέρος και κρατάμε μερικούς καρπούς ολόκληρους για τη διακόσμηση.

Φτιάχνουμε ελαφρύ σιρόπι με ροδόνερο και μέλι και μουλιάζουμε μέσα έως ότου φουσκώσουν αποξηραμένα φρούτα, τα περισσότερα ψιλοκομμένα, αλλά κρατάμε μερικά ολόκληρα για τη διακόσμηση (σταφίδες, χουρμάδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.λπ.). Σουρώνουμε και κρατάμε το σιρόπι.

Ετοιμάζουμε το couscous σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, χρησιμοποιώντας το σιρόπι και συμπληρώνοντας την απαραίτητη ποσότητα με νερό. Αφρατεύουμε με πιρούνι και αρωματίζουμε με φρέσκο βούτυρο. Ενσωματώνουμε απαλά τους κοπανισμένους ξηρούς καρπούς και τα κομμμένα φρούτα.

Βάζουμε σε ωραία πιατέλα και τακτοποιούμε το couscous σαν λόφο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και στολίζουμε με τα ολόκληρα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.

 

Photo: Αγγελική Παλαιογιώργου

 

 

 

No Comments

Leave a Reply