Food

Φτιάξε σούσι στο σπίτι – είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζεις!

11 Ιανουαρίου, 2017

Η ιδέα για girls’ night in ήταν ακριβώς ό,τι χρειαζόμασταν μετά τα ξενύχτια των γιορτών. Στο ψυγείο είχαν μείνει και μας περίμεναν κάποια μπουκάλια Mini Moet και έτσι, η απάντηση στο “τι θα τσιμπήσουμε” ήταν εύκολη: σούσι, ένα από τα καλύτερα ταιριάσματα για τις φυσαλίδες. Και εννοείται πως δεν θα χάναμε το fun της υπόθεσης: να φτιάξουμε το σούσι με τα χεράκια μας! Δες πόσο εύκολο είναι, πάρε τα υλικά (δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις πολλά) και δοκίμασέ το ακολουθώντας τις οδηγίες μας – πάμε στοίχημα πως θα κολλήσεις.

Θα χρειαστείς

Sushi rice

Ξύδι ρυζιού

Ζάχαρη

Αλάτι

Φρέσκο σολωμό φιλέτο, χωρίς δέρμα και κόκκαλα (εξήγησε στον ψαρά σου για ποιον λόγο το θέλεις)

Φύλλα nori

Αβοκάντο

Wasabi

Πίκλες τζίντζερ

Soy sauce

Bamboo mat

Chopsticks

 

Πώς θα φτιάξεις το sushi rice

Καταρχήν να τονίσουμε πως χρειάζεσαι οπωσδήποτε το ειδικό ρύζι για σούσι, το οποίο όταν βράσει γίνεται τόσο κολλώδες όσο χρειάζεσαι για τα rolls. Η αναλογία είναι: 2 κούπες ρύζι με 2 1/2 κούπες νερό.

Ξεκινάς ρίχοντας το ρύζι στο σουρωτήρι και ξεπλένοντάς το πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, ανακατεύοντάς το ταυτόχρονα με το χέρι σου ώστε να απομακρύνεις το άμυλο. Το ρύζι είναι έτοιμο όταν το νερό που τρέχει από το σουρωτήρι έχει γίνει διάφανο. Βάζεις το ρύζι με το νερό στην κατσαρόλα και το αφήνεις να μείνει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια το σκεπάζεις με το καπάκι της κατσαρόλας, το αφήνεις να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια την χαμηλώνεις και το αφήνεις να βράσει για ένα τέταρτο. Ταυτόχρονα, ζεσταίνεις σε ένα κατσαρολάκι 4 κουταλιές ξύδι ρυζιού, 2 κουταλιές ζάχαρη και 1 κουταλιά αλάτι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθούν στο ξύδι.

Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, το αδειάζεις σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίχνεις παντού το μείγμα του ξυδιού και ανακατεύεις καλά (κατά προτίμηση με ξύλινη κουτάλα) ώστε να αγκαλιάσει όλους τους κόκκους του ρυζιού.

 

Ετοίμασε τα rolls

Καθώς περιμένεις το ρύζι να κρυώσει (προσοχή: μην το βάλεις στο ψυγείο, θα χαλάσει εντελώς η υφή του), ασχολήσου με τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή κόψε το αβοκάντο και τον σολωμό σε φέτες.

σούσι

Πάνω σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής άπλωσε ένα bamboo mat και τύλιξέ το και από τις δύο πλευρές με διάφανη μεμβράνη. Άπλωσε πάνω στη μεμβράνη ένα φύλλο nori, με την τραχιά πλευρά του προς τα εσένα και πάρε κοντά σου ένα μπωλάκι με νερό. Βρέξε τα δάχτυλά σου, πάρε μια μέτρια ποσότητα ρυζιού και άπλωσέ τη κατά μήκος του φύλλου nori. Βρέξε ξανά τα χέρια σου και στρώσε το ρύζι μέχρι τις άκρες του φύλλου δεξιά και αριστερά αλλά και προς τα κάτω. Πάρε μια μικρή ποσότητα wasabi και άπλωσέ τη κατά μήκος του ρυζιού- το wasabi δίνει την χαρακτηριστική γεύση του στο roll αλλά δρα και ως αντιμικροβιακό.

σούσι

Άπλωσε από πάνω φέτες αβοκάντο και μετά σολωμού. Ήρθε η ώρα για το τύλιγμα, όπου το bamboo mat θα το κάνει παιχνιδάκι: πιάσε την άκρη του mat μαζί με το φύλλο nori και ξεκίνησε να τυλίγεις σφιχτά, συγκρατώντας τα υλικά με τα δάχτυλά σου. Μόλις κάνεις το πρώτο τύλιγμα σπρώξε προς το μέρος σου το roll και συνέχισε. Καθώς φτάνεις στο τέλος, βρέξε με το δάχτυλό σου το φύλλο nori κατά μήκος, για να κολλήσει, πάτησε ελαφρά το roll και ιδού: το δικό σου salmon avocado* maki είναι έτοιμο!

σούσι

Κόβεις το roll στη μέση και το κάθε μισό σε 3 κομμάτια, τα τοποθετείς σε ένα πιάτο και σερβίρεις με μια μπαλίτσα wasabi, πίκλες τζίντζερ και soy sauce – enjoy!

Κλικ στο video για DIY σούσι – και όχι μόνο 😉


*Σου περίσσεψε αβοκάντο; Δες τι άλλο μπορείς να φτιάξεις μέσα σε 5 λεπτά!

 

Κάτι ακόμα… γαργαλιστικό: 

Mini Moet Moments: να ζεις στο τώρα, να γιορτάζεις τις στιγμές!

After all, bubbles: Η Mini Moet βουτάει στη χρυσή μπανιέρα της

It’s bubbles o’clock: η Mini Moet σπάει τους κανόνες του champagne drinking!

No Comments

Leave a Reply