Food

Irish coffee: όλα τα μυστικά για να τον φτιάξετε στο σπίτι!

14 Μαρτίου, 2017

Λατρεύω τον Irish Coffee, όμως στον τελευταίο κακοφτιαγμένο Ιρλανδέζικο καφέ που δοκίμασα αποφάσισα να πηγαίνω από πιο ασφαλή μονοπάτια. Κάμποσα χρόνια μετά, καλεσμένη της Nestle Professional στη HoReCa, καθισμένη στο brew bar του Buondi Caffè, ξαναθυμήθηκα πόσο απολαυστικός είναι ο σωστός Irish Coffee και αυτό χάρη στον Μιχάλη Δημητρακόπουλο, τον βραβευμένο barista που μας έδειξε βήμα βήμα πώς γίνεται το θρυλικό ρόφημα.

Φυσικά, κράτησα σημειώσεις (χωρίς να αφήσω κάτω το ποτήρι μου)!

BUONDI

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος (κέντρο) και η ομάδα του Buondi Caffe ετοιμάζουν τον σωστό Ιρλανδέζικο καφέ με βάση τον Buondi Single Origin Honduras

Ο Μιχάλης είναι παγκόσμιος πρωταθλητής του “Coffee in Good Spirits 2016” και μάλιστα μία από τις δοκιμασίες του Τελικού ήταν… να φτιάξει Irish Coffee που θα αξιολογούσαν δύο κριτές. Πόσο τυχεροί ήμασταν όσοι βρεθήκαμε στο περίπτερο του Buondi Caffe όπου είδαμε από κοντά πώς παρασκευάζεται και δοκιμάσαμε έναν τέλειο ιρλανδέζικο καφέ με βάση τον Buondi Single Origin Honduras, έναν καφέ μοναδικής προέλευσης και υψηλής ποιότητας!

BUONDI

Αφού είδαμε την τεχνική του Brewing, ξεδιπλώθηκε στον ουρανίσκο μας ο πολύπλοκος, ενδιαφέρων χαρακτήρας του Buondi Single Origin Honduras. “Είναι πολύ σημαντικό πως πλέον έχουμε περάσει σε μια φάση όπου οι καταναλωτές ενδιαφέρονται να μάθουν για τον καφέ που έρχεται μπροστά τους”, μου λέει ο Μιχάλης, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των βραβευμένων baristas του Underdog, και προσθέτει: “Ο καφές, όπως και το κρασί, έχει γευστικά χαρακτηριστικά, η ποικιλία, το καβούρδισμα, η τεχνική παρασκευής όλα συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα και αποκαλύπτονται στο φλιτζάνι μας”. Όλα αυτά που περιέγραψε τα βρήκα μπροστά μου ένα προς ένα στον Buondi Single Origin Honduras που δοκίμασα και που με κέρδισε πέραν πάσης αμφιβολίας!

BUONDI

Στη συνέχεια περάσαμε στους συνδυασμούς καφέ και αλκοόλ που μπορεί να ακούγεται κάτι απλό, όμως κρύβει τέχνη και τεχνική. Καθώς οι baristas της ομάδας του Buondi ετοίμαζαν με αριστοτεχνικές κινήσεις καφέ φίλτρου με τον Single Origin Honduras, ο Μιχάλης μάς έφτιαξε ένα Antique Espresso με βερμούτ, λικέρ μαστίχας και zest πορτοκαλιού και μετά παρακολουθήσαμε την ιεροτελεστία του Irish Coffee.

BUONDI

Αλλά πρώτα… μια μικρή ιστορία:

“Όλα ξεκίνησαν στο αεροδρόμιο Foynes στην Ιρλανδία, το 1942… Τότε λοιπόν, οι μοναδικές πτήσεις που πραγματοποιούνταν μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης, γίνονταν από υδροπλάνα και μόνο στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο”, μου λέει ο Μιχάλης.

“Οι επιβάτες των συγκεκριμένων πτήσεων, έπρεπε να μπούνε σε κάποιες βάρκες προκειμένου να πάνε στις προβλήτες αναχώρησης των υδροπλάνων και πολλές φορές βρίσκονταν σε ακραίες συνθήκες (κρύο και βροχή). Όση ώρα χρειάζονταν τα υδροπλάνα για ανεφοδιασμό για την επόμενη πτήση τους, οι επιβάτες καταλάμβαναν τον χώρο του αεροδρομίου και καμία φορά υπήρχαν αναβολές πτήσεων λόγω κακοκαιρίας όπου και έπρεπε να διανυκτερευσουν σε αυτό. Ως φυσική εξέλιξη ήρθε η ανάγκη και τελικά η δημιουργία ενός πρώτης τάξεως Ιρλανδέζικου εστιατορίου το 1942, το οποίο διοικούσε ο τότε διάσημος chef, Joe Sheridan.

Μια παγωμένη νύχτα λοιπόν, μια πτήση για τη Ν. Υόρκη εξαιτίας κακοκαιρίας, γύρισε πίσω στο αεροδρόμιο Foynes και στο εστιατόριο έφτασε σήμα να παρέχουν σε όλους τους επιβάτες της ένα πιάτο ζεστό φαί και έναν ζεστό καφέ, για να τους ανεβάσουν την διάθεση…

Ο Joe Sheridan έφτιαξε καφέ φίλτρου και αποφάσισε να ρίξει λίγο Ιρλανδέζικο ουίσκι μέσα σε αυτόν για να ανεβάσει τη διάθεση των ταλαιπωρημένων επιβατών. Ένας επιβάτης τον ρώτησε αν ο καφές είναι από την Βραζιλία και ο Joe του απάντησε, “Όχι, αυτός είναι Ιρλανδέζικος (Irish coffee)!” Από εκείνη την ημέρα και μετά ο Irish Coffee έγινε πασίγνωστος σε όλο τον κόσμο και αποτελούσε πλέον το επίσημο ρόφημα που σερβίρε το αεροδρόμιο Foynes”.

Από το Foynes, ο Irish Coffee ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, θεωρείται κορυφαίος στα ροφήματα και καφέ και αλκοόλ αλλά παράλληλα “είναι παραξηγημένος, γιατί κανείς δεν τον φτιάχνει όπως πρέπει”, εξηγεί ο Μιχάλης. “Δηλαδή: Ιρλανδέζικο Ουίσκυ, Γλυκαντική ουσία (σιρόπι ζάχαρης), καφέ φίλτρου και κρέμα γάλακτος, οπωσδήποτε παγωμένη!”.

irish coffee

Και τώρα, η συνταγή: 

Για 3 ποτήρια

Σε ένα μεγάλο σκεύος Chemex (850ml) παρασκευάζουμε καφέ φίλτρου με αναλογία 30γρ χοντροαλεσμένου καφέ/500γρ νερό. Αν δεν έχετε το σκεύος, επιλέξτε οπωσδήποτε καλής ποιότητας καφέ και παρασκευάστε τον καφέ φίλτρου με όποια μέθοδο έχετε στη διάθεσή σας.

Στο αποτέλεσμα της εκχύλισης προσθέστε 60ml σιρόπι Monin Cane Sugar & 60ml Irish Whiskey και αναδεύστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σερβίρετε με αφρόγαλα από πλήρες γάλα (3,6% λιπαρά) ή κρέμα γάλακτος.

 

No Comments

Leave a Reply