Food Places

Η μέρα που ανέβηκα στο Μπλε Τρακτέρ του Κυρ-Γιάννη

30 Σεπτεμβρίου, 2018

“Virtus et Labor”. Το μότο που διαβάζουμε πάνω στο Μπλε Τρακτέρ, το καινούριο ερυθρό κρασί της Κυρ-Γιάννη που είναι αφιερωμένο στον Έλληνα αμπελουργό, εκφράζει απόλυτα και τη φιλοσοφία του ίδιου του Κτήματος και του Στέλλιου Μπουτάρη: “Αρετή και σκληρή δουλειά”.

Μέσα στις 48 ώρες που πέρασα στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας, προσκλεκλημένη από τον Στέλλιο Μπουτάρη, πήρα μια καλή γεύση του τι σημαίνει αμπέλι και κρασί, μια εμπειρία πολύτιμη, που με έκανε να αντιμετωπίζω διαφορετικά κάθε κρασί που μπαίνει στο ποτήρι μου έκτοτε.

Η μέρα μας ξεκίνησε νωρίς το πρωί, φορέσαμε τα μπλουζάκια του φετινού τρύγου και πήγαμε στα αμπελοτόπια. Εκεί μας υποδέχτηκε η ομάδα της Κυρ-Γιάννη με λουκουμάκια για να ξεκινήσει γλυκά η ξενάγησή μας, ψάθινα καπέλα-απαραίτητο αξεσουάρ κάτω από τον καυτό ήλιο, και Παράγκα sparkling που γαργάλησε τον ουρανίσκο μας πριν ξεκινήσουμε την περιήγησή μας.

Εκεί, ο Στέλλιος Μπουτάρης μας αφηγήθηκε την ιστορία του Κτήματος, μια οικογενειακή υπόθεση που κρατά εδώ και κάμποσες δεκαετίες και που με κάθε νέα ετικέτα ανεβάζει τον πήχυ, που κοιτάζει στο μέλλον πάντα πιστή στη φιλοσοφία του: καινοτομία, σεβασμός στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Περπατήσαμε στο Κτήμα της Νάουσας, στα ανατολικά του όρους Βερμίου, ανάμεσα σε “βαριά” από τις ώριμες ρώγες Ξινόμαυρα, Merlot και Syrah, ο Στέλλιος Μπουτάρης μάς εξήγησε το ρόλο που παίζουν οι συντεταγμένες όπου βρίσκεται κάθε αμπελοτόπι, το κλίμα και το terroir, μας αποκάλυψε κάποια μικρά μυστικά αμπελουργίας, και αφού είδαμε πώς γίνεται ο τρύγος από τους επαγγελματίες, “σηκώσαμε τα μανίκια” και μπήκαμε να τρυγίσουμε και εμείς!

Επιστρέφοντας, βρήκαμε να μάς περιμένουν μικρά, ξύλινα πατητήρια γεμάτα με τους μεστούς καρπούς. Όσοι θέλησαν να δοκιμάσουν, αφού καθάρισαν τα πόδια τους με αγνό πράσινο σαπούνι όπως παλιά, βύθισαν τα πόδια τους στα σταφύλια και δήλωσαν, ομόφωνα, πως πρόκειται μια μια από τις πιο απολαυστικές και αγχολυτικές εμπειρίες!

Τελειώνοντας, μάς περίμενε η ανταμοιβή μας: το κολατσιό του αμπελουργού.

Πεντανόστιμη σπιτική τυρόπιτα και πρασοκιμαδόπιτα, ζουμερές κόκκινες ντομάτες και τραγανά αγγουράκια, πράσινα κρεμμυδάκια, τοπικά τυριά & αλλαντικά αλλά και άφθονος ροζ μούστος, ο πυκνός, ολόγλυκος σταφυλοχυμός.

Όσο εμείς απολαμβάναμε το κολατσιό μας, στο κελάρι του οινοποιείου γίνονταν πυρετώδεις προετοιμασίες για το wine tasting που θα ακολουθούσε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων, Ανδρέας Ματθίδης, ανέλαβε να μας ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο της Κυρ-Γιάννη μέσα από 8 επιλεγμένες ετικέτες (4 λευκά και 4 ερυθρά κρασιά).

Αφού μάς εξήγησε τις βασικές αρχές του wine pairing, του ταιριάσματος δηλαδή φαγητού-κρασιού, περάσαμε στην πράξη: κάθε κρασί που δοκιμάζαμε συνοδευόταν και από το ιδανικό “ζευγάρι” του που, όπως είπε ο κύριος Ματθίδης, ξέρεις ότι το έχεις βρει όταν νιώθεις πως το κρασί που πίνεις απογειώνει το φαγητό σου!

Και μετά, ήρθε η στιγμή για το μεγάλο νέο της σεζόν: την αποκάλυψη του Μπλε Τρακτέρ, του νέου κρασιού της Κυρ-Γιάννη, που πήρε το όνομά του από ένα μπλε τρακτέρ του ’57 που βρήκε ο Στέλλιος σε μία από τις αποθήκες του Κτήματος. Μάλιστα για χάρη μας, αυτό το vintage μπλε τρακτέρ βγήκε από την αποθήκη, και απέδειξε πως εξακολουθεί να είναι “μάχημο” μέχρι σήμερα, αρκεί κάποιος να έχει υπομονή γυρίζοντας τη μανιβέλα του για να πάρει μπρος.

Όμως μέσα από αυτή την ετικέτα ο Στέλλιος Μπουτάρης θέλησε αφενός να βάλει στο καθημερινό τραπέζι μας ένα ποιοτικό ερυθρό κρασί, αφετέρου να τιμήσει την στενή συνεργασία που έχει το Κτήμα όλα αυτά τα χρόνια της επιτυχημένης πορείας του με τους υπόλοιπους αμπελουργούς της περιοχής. “Δίπλα στους δικούς μας αμπελώνες βρίσκονται αυτοί των επαγγελματιών αμπελουργών με πολλούς από τους οποίους συνεργαζόμαστε από το ξεκίνημα του Κτήματος το 1997. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει την επιστημονική υποστήριξή τους με την ομάδα των γεωπόνων καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους και τελικώς την αγορά των σταφυλιών τους.Με τη συνεργασία αυτή, ενισχύουμε την τοπική κοινωνία και συνεισφέρουμε στη διατήρηση της πλούσιας αμπελουργικής παράδοσης σε καίριες αμπελουργικές ζώνες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπως η Φλώρινα, η Ημαθία, η Πέλλα και η Γουμένισσα. Στις περιοχές αυτές, υπάρχουν σήμερα περίπου 70.000 στρέμματα αμπελώνων και 14.000 αμπελουργοί”, μάς εξήγησε ο ίδιος και πρόσθεσε:

“Όλα αυτά τα χρόνια, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί, και στο σεβασμό και στην αγάπη έχει προστεθεί κι η στενή συνεργασία. Οι άνθρωποι της Κυρ-Γιάννη έχουμε καταλάβει ότι μόνο δουλεύοντας ομαδικά, συστηματικά και με κοινό αμοιβαίο όφελος θα κατορθώσουμε να κάνουμε καλύτερα κρασιά και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Για να τιμήσουμε αυτή τη σχέση αποφασίσαμε να αφιερώσουμε το νέο μας κρασί, το “Μπλε Τρακτέρ”, στον Έλληνα Αμπελουργό. Το μικρό, αμπελουργικό, μπλε τρακτέρ, που είχε ο Γιάννης Μπουτάρης, όταν φύτεψε το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα τη δεκαετία του ’70 και βρίσκεται τοποθετημένο στην είσοδο του οινοποιείου, συμβολίζει την Αρετή και Σκληρή Δουλειά του συνεργάτη μας, Έλληνα Αμπελουργού”.

Το Μπλε Τρακτέρ έκανε το ντεμπούτο του στο μεγάλο φαγοπότι που ετοίμασε η ομάδα της Κυρ-Γιάννη στην Κούλα, τον παλιό πέτρινο πύργο που στέκεται επιβλητικά μέσα στο Κτήμα, ο οποίος απεικονίζεται στο logo του. Χαρμάνι τριών γαλλικών ποικιλιών (Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Μακεδονίας, το Μπλε Τρακτέρ συνόδεψε ιδανικά το φαγητό μας, μαλακό, γεμάτο και φρουτώδες, με αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και βανίλιας.

Αναχωρήσαμε για τον ξενώνα μας όταν πια ο ήλιος είχε δύσει για τα καλά, με την καρδιά να έχει ευφρανθεί από καλή παρέα και καλό κρασί και με την ψυχή γεμάτη από εικόνες ενός αξέχαστου ταξιδιού σε μια Ελλάδα όμορφη.

 

Photo: Courtesy Kir-Yianni/ Iliada Klangou

No Comments

Leave a Reply