Food

Βυθισμένος Θαλασσίτης 2011: Η Ανάδυση

4 Φεβρουαρίου, 2017

Δέκα οινοποιεία σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής, βούτηξαν στα βαθιά και τολμήσαν να στήσουν ένα υποβρύχιο κελάρι – και η ΓΑΙΑ Οινοποιητική είναι ανάμεσα σε αυτά. Πριν λίγες μέρες, o Θαλασσίτης του 2011 βγήκε από αυτό το σκοτεινό, υγρό κελάρι και το, παλαιωμένο στον βυθό της Σαντορίνης, Ασύρτικο μπήκε στα ποτήρια μας- πώς και πόσο άλλαξε σε αυτά τα 5 χρόνια;

Η ιστορία του Βυθισμένου Θαλασσίτη ξεκίνησε το 2009, από μία ιδέα που έριξε ο Ντίνος Στεργίδης στον αιεικίνητο οινολόγο και συνιδιοκτήτη της Γαίας, Γιάννη Παρασκευόπουλο: η παλαίωση στον βυθό, όπου οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από τη στεριά, με βασικό παράγοντα την απουσία οξυγόνου (για κάποιους ακόμα και η κίνηση των μπουκαλιών από τα ρεύματα της θάλασσας παίζει το ρόλο της), θα ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα – και συνάμα, μια έξυπνη κίνηση marketing. Από τις 500 φιάλες που βούτηξαν το 2009, βγήκαν στο φως μόνο 3 το 2014 φέρνοντας μαζί τους πολύτιμη εμπειρία για επόμενες, πιο εξελιγμένες “βουτιές”- και έτσι, ο Θαλασσίτης που βυθίστηκε το 2011 στο βαθύ μπλε της Σαντορίνης, μπήκε στα ποτήρια μας πριν λίγες μέρες στον Πολυχώρο Pirée, σε ένα υπέροχο, aquatic σκηνικό.

 

Θαλασσίτης

Συγκίνηση και περιέργεια μαζί: ο βυθισμένος Θαλασσίτης του 2011 φαίνεται πως αντιστάθηκε πεισματικά στο πέρασμα του χρόνου και τα χαρακτηριστικά της οξείδωσης που θα περίμενε κανείς να συναντήσει μετά από 5 χρόνια παλαίωσης, δεν ήταν εκεί. Το χρώμα του λαμπερό, τα αρώματά του δροσερά, εσπεριδοειδή, νύξεις πράσινου μήλου και ζύμης στη μύτη αλλά και το στόμα, με την οξύτητα να είναι τραγανή, το σώμα μέτριο ενώ οι χαρακτηριστικές ορυκτές νότες που αναπτύσσει η σαντορινιά ποικιλία κατά την παλαίωση, απουσίαζαν. Όταν δοκιμάζεις έναν βυθισμένο Θαλασσίτη είναι σα να συναντάς έναν ώριμο νέο: η φρεσκάδα της νιότης στέκεται δίπλα στην ήρεμη ωριμότητα, το νεύρο είναι εκεί αλλά στρογγυλεμένο, μαλακό, σίγουρο. Προσπαθώ να σκεφτώ πώς θα συμπεριφερόταν αν παρέμενε κλεισμένο στο ίδιο κελάρι για άλλα πέντε χρόνια – και πιστεύω πως ο Γιάννης Παρασκευόπουλος και ο συνιδρυτής της Γαία, Λέων Καράτσαλος, θα έχουν κάνει την ίδια σκέψη.

Από τις 500 φιάλες που ήρθαν στο φως πριν λίγους μήνες, 211 αριθμημένες διατίθενται αυτή τη στιγμή στο εμπόριο σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια.

Φανς του Ασύρτικου (και μη), αξίζει να αναζητήσετε αυτόν τον Θαλασσίτη και να τον δοκιμάσετε – είναι εμπειρία!

 

 

 

 

 

 

No Comments

Leave a Reply