Food

Γεύμα για… βασίλισσες: Σαλάτα με μαύρη βασιλική κινόα, καλαμπόκι, μπρόκολο & πουρέ παντζάρι

23 Μαΐου, 2017

Το να ζεις σαν βασίλισσα δεν είναι απαραιτήτως θέμα χρημάτων. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη να βλέπεις μια βασίλισσα, να σε αγαπάς και να σε φροντίζεις, να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου – και, αν δεν έχεις χρόνο, να κάνεις έξυπνες επιλογές που θα σου κάνουν καλό.

Για παράδειγμα, να μην πέφτεις στην εύκολη παγίδα να τρως ό,τι βρίσκεις μπροστά σου επειδή γυρνάς κουρασμένη και δεν έχεις χρόνο (ούτε διάθεση) να μαγειρέψεις. Αλλά να έχεις στα ντουλάπια και το ψυγείο σου προϊόντα μπαλαντέρ που μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπορούν να σου δώσουν ένα πιάτο νόστιμο, χορταστικό και υγιεινό!

Όπως αυτή η σαλάτα με μαύρη βασιλική κινόα – φυσικά μπορείς να τη φτιάξεις με όποια κινόα θέλεις- μπρόκολο, καλαμπόκι και παντζάρι (με ένα twist που μπορείς να παραλείψεις).

Σαλάτα

Και πριν βιαστείς να σκεφτείς ότι δεν έχεις ώρα να ασχοληθείς με τα λαχανικά και την προετοιμασία τους, θα σε προλάβω λέγοντάς σου πως δεν χρειάζεται να ασχοληθείς περισσότερο από το να βάλεις νερό να βράσει.

σαλάτα

Και τότε, ανοίγεις την κατάψυξη και βγάζεις το μπρόκολο, το καλαμπόκι και τα παντζάρια που έχει φροντίσει ο Μπάρμπα Στάθης να τα συλλέξει την ιδανική στιγμή της ωρίμανσής τους και να τα κλείσει στα σακουλάκια τους σφραγίζοντας έτσι τη φρεσκάδα, τις βιταμίνες και τη γεύση τους, και εσύ τα βράζεις  απευθείας από την κατάψυξη- τόσο εύκολο!

Όσο για τη διατροφική τους αξία, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε πρωτείνες και βιταμίνη C, τα παντζάρια έχουν επίσης πρωτείνες και βιταμίνη B9 ενώ η μαύρη βασιλική κινόα συνδυάζει φυτικές ίνες, πρωτείνες (που πλησιάζουν αυτές του κόκκινου κρέατος), αμινοξέα, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Καταλαβαίνεις λοιπόν, γιατί αυτή η σαλάτα είναι ένα πιάτο για… βασίλισσες που μπορείς να φτιάξεις μέσα σε 15 λεπτά!

σαλάτα

Υλικά

250 γρ. μαύρη βασιλική κινόα, ωμή

200 ml νερό

100 γρ μπρόκολο Μπάρμπα Στάθης

100 γρ καλαμπόκι Μπάρμπα Στάθης

 

Για τον πουρέ

300γρ παντζάρια Μπάρμπα Στάθης

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

 

Για τη βινεγκρέτ

40 ml ξύδι Xérès (ή balsamico)

100 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

 

Δυόσμος ψιλοκομμένος

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

 

σαλάτα

Εκτέλεση

–       Βάζετε την κινόα σε ένα σουρωτήρι, και την ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Τη ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με 200ml νερό και τη βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Τη σουρώνετε και την αφήνετε στην άκρη.

–       Στο μεταξύ βράζετε ξεχωριστά τα μπουκετάκια του μπρόκολου, το καλαμπόκι και τα παντζάρια Μπάρμπα Στάθης, σύμφωνα με τις οδηγίες της κάθε συσκευασίας. Τα βγάζετε σε ξεχωριστά μπωλάκια και τα αφήνετε στην άκρη.

–       Για να φτιάξετε τον πουρέ παντζάρι: αφού βράσετε τα παντζάρια Μπάρμπα Στάθης σύμφωνα με τις οδηγίες, τα σουρώνετε και τα ρίχνετε σε ένα μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τα χτυπάτε και ελέγχετε την υφή- αν ο πουρές είναι πολύ σφιχτός, προσθέτετε ελάχιστο νερό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πάρετε ένα απαλό, ομοιόμορφο πουρέ.  Εναλλακτικά μπορείτε να παραλείψετε τη διαδικασία του πουρέ, και να σερβίρετε απευθείας τα κομμένα παντζάρια.

–       Ετοιμάζετε μια ελαφριά βινεγκρέτ χτυπώντας σε ένα μπωλ το ξύδι xeres, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε, μπορείτε να δώσετε μια γλυκιά διάσταση στη βινεγκρέτ σας, προσθέτωντας μισή κουταλιά του γλυκού μέλι.

–       Συνθέτετε τη «βασιλική» σαλάτα: σε ένα βαθύ μπωλ ρίχνετε την μαύρη κινόα, τα βρασμένα μπουκετάκια του μπρόκολου (καλό είναι να τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια για να ενσωματωθούν καλύτερα στη σαλάτα), το καλαμπόκι, το παντζάρι (αν δεν κάνετε πουρέ), τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τη βινεγκρέτ και ανακατεύετε καλά τα υλικά.

–       Παίρνετε το πιάτο στο οποίο θα σερβίρετε και απλώνετε τον πουρέ παντζάρι στη βάση του. Προσθέτετε την σαλάτα κινόα από πάνω και απολαμβάνετε ένα νόστιμο, χορταστικό και υγιεινό γεύμα!

σαλάτα

Δείτε τη συνταγή βήμα-βήμα στο βίντεο που ακολουθεί:

 

 

 

No Comments

Leave a Reply