Food

Κέικ λεμονιού με γιαούρτι

11 Μαρτίου, 2018

Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου κέικ γιατί γίνεται πολύ “ζουμερό” στο εσωτερικό του. Το μυστικό του είναι πως, ενώ είναι ζεστό, απλώνω στην επιφάνειά του με ένα πινέλο ένα απλό γλάσο με λεμόνι που απογειώνει τη γεύση του. Για να το κάνω ακόμα πιο όμορφο οπτικά, το διακόσμησα με τριμμένη καρύδα που δίνει ένα ενδιαφέρον twist στη γεύση & βρώσιμα λουλούδια.

Υλικά

Για το κέικ 

½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό

1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

3 μεγάλα αυγά

1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι

ξύσμα από 1 λεμόνι

1/2 φλιτζ. ηλιέλαιο

 

Για το γλάσο

1/4 φλιτζ. φρέσκο χυμό λεμονιού

3/4 φλιτζ. ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο τους 175° Κελσίου. Βουτυρώστε καλά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, απλώστε τη βάση της αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και βουτυρώστε το ελαφρά και αυτό. Αφήστε τη φόρμα στην άκρη.
  2.  Σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίξτε το γιαούρτι, την ζάχαρη και τα αυγά και χτυπήστε τα με το μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά.
  3. Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού και αναμείξτε μέχρι να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Ρίξτε το ηλιέλαιο και χτυπήστε καλά με το μίξερ. Στην αρχή θα μοιάζουν σα να διαχωρίζονται τα υλικά αλλά μην ανησυχήσετε- συνεχίστε να τα χτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν.
  5. Ρίξτε τη ζύμη του κέικ στη φόρμα.
  6. Ψήστε το για 30-40 λεπτά – το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίζετε μια οδοντογλυφίδα και βγαίνει καθαρή (κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, για αυτό καλύτερα να κάνετε το τεστ με την οδοντογλυφίδα μερικές φορές καθώς πλησιάζει να γίνει, μην περιμένετε να περάσει ο χρόνος που σάς προτείνω για να το τσεκάρετε). Και προσέξτε μην το παραψήσετε.
  7. Όταν είναι έτοιμο, αφήστε το να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά και μετά βγάλτε το και αφήστε το πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  8. Ετοιμάστε το γλάσο: αναμείξτε καλά το χυμό λεμονιού με την άχνη ζάχαρη σε ένα μικρό μπωλ μέχρι να πάρετε ένα λείο γλάσο. Με ένα πινέλο, απλώστε το σε όλο το κέικ, μέχρι να τελειώσει. Το κέικ θα απορροφήσει τη μεγαλύτερη ποσότητα του γλάσου ενώ μπορεί να πέσει και λίγο στα πλάγια. Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίστε με την τριμμένη καρύδα, διακοσμείστε με τα βρώσιμα λουλούδια (αν θέλετε) και σερβίρετε.

 

Photo: Μαίρη Διονυσοπούλου

 

Ρίξε μια ματιά και εδώ: 

Cupcakes με ταχίνι, μέλι, κανέλα και αμύγδαλα

Red Velvet truffles βουτηγμένα σε σοκολάτα

No Comments

Leave a Reply