Food

Mini σουβλάκια κοτόπουλου με σάλτσα Thai και Ρύζι κίτρινο με πιπεριές

25 Απριλίου, 2018

Η ιδέα για αυτή τη συνταγή προέκυψε όταν εντόπισα μια νέα άφιξη στην κατάψυξη του σούπερ μάρκετ μου: ολοκαίνουρια σειρά του Μπάρμπα Στάθη βασισμένη στην ιδέα “Ρύζι με Λαχανικά“, σε διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς!  Νοερά σκάναρα τι έχω ήδη στο ψυγείο μου και η απόφαση ελήφθη: έριξα στο καλάθι μου τη μαύρη συσκευασία, το Ρύζι κίτρινο με πιπεριές, που θα γίνει το τέλειο συνοδευτικό στο πιάτο, και επέστρεψα στην κουζίνα μου με πλάνο: μια βραδιά με τους αγαπημένους μου φίλους και… φύγαμε για εξωτικούς γευστικούς προορισμούς!

Με την παρέα να δίνει τη θετική της ψήφο στη συνταγή, σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας γιατί είμαι βέβαιη πως θα ευχαριστηθείτε τόσο τη διαδικασία (που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια) όσο και την εξωτική νοστιμιά του πιάτου. Και βέβαια, ένα σημαντικό ποσοστό της ευκολίας του οφείλεται στην έξυπνη ιδέα του Μπάρμπα Στάθη να κλείσει σε σακουλάκια Ρύζι με Λαχανικά σε 5 διαφορετικούς συνδυασμούς τα οποία είναι έτοιμα μέσα σε 15 λεπτά, συνοδεύουν ιδανικά κρέας ή ψάρι αλλά στέκονται άνετα και μόνα τους, ως κυρίως γεύμα!

Υλικά 

3 μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο, σε μικρά κομμάτια
1 συσκευασία Ρύζι κίτρινο με πιπεριές Μπάρμπα Στάθης
30ml ηλιέλαιο
30ml ελαιόλαδο
1,5 φλιτζ. νερό
αλάτι
πιπέρι

Για τη σάλτσα Thai

200ml σάλτσα Teriyaki
200ml σάλτσα σόγιας
20ml Worcester sauce
30γρ lemongrass
60γρ φρέσκο τζίντζερ
120γρ μέλι
3 lime
3 πορτοκάλια

Ψιλοκομμένα chives
Άσπρο σουσάμι

 

Εκτέλεση

Ξεκινήστε ετοιμάζοντας τη σάλτσα Thai, η οποία χρειάζεται κάποιο χρόνο στη φωτιά για να μειωθεί σε όγκο και να δέσει. Κόψτε τις άκρες του lemongrass, αφαιρέστε το εξωτερικό του και κόψτε το σε κομματάκια.

Καθαρίστε το φρέσκο τζίντζερ και κόψτε το σε κομματάκια.

Στύψτε τα εσπεριδοειδή και σουρώστε τον χυμό τους.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε τη σάλτσα Teriyaki, τη σόγια, την Worcester sauce, το μέλι, το χυμό των εσπεριδοειδών, το lemongrass και το τζίντζερ και αφήστε τη να σιγοβράσει για 30 λεπτά, μέχρι να δέσει. Όταν κρυώσει, σουρώστε τη και αφήστε τη στην άκρη.

Περάστε τα κομματάκια του κοτόπουλου σε ξυλάκια και αλατοπιπερώστε τα. Ρίξτε το ηλιέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρετε τα σουβλάκια από όλες τις πλευρές, να πάρουν χρώμα.

Μεταφέρετε τα σουβλάκια κοτόπουλου σε ένα ταψάκι, αλείψτε τα με λίγη από τη σάλτσα Thai και βάλτε τα στον φούρνο να ψηθούν στους 180°C για 20 λεπτά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το Ρύζι κίτρινο με πιπεριές του Μπάρμπα Στάθη: Ρίξτε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο (ή βούτυρο), αδειάστε το περιεχόμενο της συσκευασίας (χωρίς να το ξεπαγώσετε) και σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά.

Προσθέστε 1,5 φλιτζ νερό, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράστε για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Αν χρειαστεί, συμπληρώστε λίγο νερό ακόμα.

Γαρνίρετε τα mini σουβλάκια κοτόπουλου με ψιλοκομμένα chives και άσπρο σουσάμι και συνοδεύετε με το Ρύζι κίτρινο με πιπεριές Μπάρμπα Στάθης και τη σάλτσα Thai που ετοιμάσατε. Όση περισσέψει, μπορείτε να τη συντηρήσετε στο ψυγείο σας μέχρι το επόμενο εξωτικό, γευστικό σας ταξίδι.

 

Φωτό: Αγγελική Παλαιογιώργου

No Comments

Leave a Reply