Food

Νηστίσιμα χαλβαδοπιτάκια με κράνμπερις & σως σοκολάτας

21 Μαρτίου, 2018

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ήταν ένα από τα αγαπημένα γλυκά της Πολίτισσας γιαγιάς μου και για μένα, είναι μία από τις πιο τρυφερές αναμνήσεις μου. Τον έφτιαχνε αρκετά συχνά, πλούσιο, με γάλα και βούτυρο, σταφίδες και καβουρδισμένα κουκουνάρια αλλά και στη νηστίσιμη εκδοχή του, τα ευλογημένα χέρια της τον έκαναν να είναι το ίδιο απολαυστικός!

Η συνταγή για τα νηστίσιμα χαλβαδοπιτάκια που σάς δείχνω εδώ, προέκυψε τυχαία στην προετοιμασία για ένα Κυριακάτικο τραπέζι. Το Φύλλο Κρούστας για Γλυκά της Χρυσής Ζύμης είχε αφεθεί να ξεπαγώνει με σκοπό να γίνει  ένας τραγανός, μπαχαρένιος μπακλαβάς ενώ τα υλικά για τον νηστίσιμο σιμιγδαλένιο χαλβά της γιαγιάς (request της παρέας) βρίσκονταν ήδη στον πάγκο όταν συνειδητοποίησα πως είχα ξεχάσει τις σταφίδες!

 

Η εναλλακτική που είχα στη διάθεσή μου ήταν αποξηραμένα κράνμπερις που θα ταίριαζαν περισσότερο με σταγόνες σοκολάτας αντί για καβουρδισμένα κουκουνάρια ενώ η ιδέα να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε ατομικά χαλβαδοπιτάκια “έπεσε στο τραπέζι” καθώς περιμέναμε να κρυώσει ο πειραγμένος σιμιγδαλένιος χαλβάς- τα πολύ λεπτά και τραγανά Φύλλα Κρούστας της Χρυσής Ζύμης ήταν ιδανικά για αυτή την ιδέα γιατί δουλεύονται εύκολα χωρίς να σπάνε.

Όταν βγήκαν τα ρολάκια από το φούρνο ζητούσαν δίπλα τους μια σως σοκολάτας για “βουτιές”- όπερ και έγινε.

Και κάπως έτσι, προέκυψαν αυτά τα φανταστικά, τραγανά χαλβαδοπιτάκια με σως σοκολάτας που θα μπορούσα να τα πω και “αμαρτωλά”, αν δεν ήταν νηστίσιμα. Φυσικά, δεν έμεινε ούτε ένα. 🙂

Υλικά για 30-40 τμχ

Για τα χαλβαδοπιτάκια

1 πακέτο Φύλλο Κρούστας για Γλυκά Χρυσή Ζύμη

120 ml ηλιέλαιο

250 γρ σιμιγδάλι χονδρό

350γρ ζάχαρη

600ml νερό

Φλούδα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι

2 ξυλάκια κανελας

80γρ κράνμπερις

80γρ σταγόνες μαύρης σοκολάτας

 

Για τη σως μαύρης σοκολάτας

100ml νερό

100γρ ζάχαρη

2 πρέζες βανίλια

40γρ κακάο

100γρ σοκολάτα κουβερτούρα

30ml ρούμι ή ουίσκι

 

Εκτέλεση

Βγάζετε το Φύλλο Κρούστας για Γλυκά Χρυσή Ζύμη από την κατάψυξη και το αφήνετε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά (2 ώρες περίπου).

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τον σιμιγδαλένιο χαλβά: Βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη,τις φλούδες των εσπεριδοειδών και την κανέλα. Μόλις πάρουν βράση, αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε το σιρόπι να σταθεί και να τραβήξει τα αρώματα για 15 λεπτά και στη συνέχεια το σουρώνετε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ηλιέλαιο και μόλις ζεσταθεί προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνεχώς σε μέτρια φωτια για περίπου 10 λεπτά. Όταν το μείγμα αρχίζει να σκουραίνει,αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε πολύ προσεκτικά το σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς. Επαναφέρετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε μέχρι το σιμιγδάλι να ρουφήξει το σιρόπι και να σφίξει. Αδειάζετε τον χαλβά σε ενα μπωλ και μόλις αρχίσει να κρυώνει προσθέτετε τις σταγόνες σοκολάτας και τα κράνμπερις και ανακατεύετε απαλά.

Ξετυλίγετε τα φύλλα κρούστας, τα απλώνετε σε επίπεδη επιφάνεια και τα σκεπάζετε με μια καθαρή υγρή πετσέτα για να διατηρείται η υγρασία τους. Παίρνετε 2 φύλλα κρούστας, τα κόβετε σε λωρίδες με περίπου 10 εκατοστά πλάτος.

 

Βάζετε στη μία άκρη ως γέμιση λίγο από τον σιμιγδαλένιο χαλβά που έχετε ετοιμάσει και τυλίγετε σε ρολάκια, αλείφοντας πολύ ελαφρά τις άκρες των φύλλων με ελαιόλαδο καθώς και την επιφάνειά τους. Ψήνετε τα χαλβαδοπιτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 20 λεπτά με αέρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

 

Για τη σως σοκολάτας: Βάλτε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ετοιμάστε ένα σιρόπι με το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού προσθέτετε το κακάο, αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς. Σε ένα μπωλ όπου έχετε ρίξει την κουβερτούρα σε κομμάτια, ρίχνετε το σιρόπι με το κακάο όπως είναι ζεστό και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτετε το ρούμι ή το ουίσκι και ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά και τα αρώματα.

Photo: Harry Lapsatis

No Comments

Leave a Reply