Food

Αρνάκι στη γάστρα με μπάμιες & ανοιξιάτικα λαχανικά

5 Απριλίου, 2018

Ένα φαγάκι για το Κυριακάτικο τραπέζι στο μπαλκόνι: αρνάκι που σιγοψήνεται από νωρίς το πρωί στο φούρνο, παρέα με εαρινά ή καλοκαιρινά μελωμένα λαχανικά (κάνε ελεύθερα τους δικούς σου συνδυασμούς λαχανικών ανάλογα με την εποχή που θα το ετοιμάσεις) και μπάμιες. Και, παρακαλώ, μην σπεύσεις να σκεφτείς ότι θα παραλείψεις τις μπάμιες γιατί δεν είναι και το πιο δημοφιλές λαχανικό – έχουν και αυτές τη χάρη και τη νοστιμιά τους.

Συχνά αναφέρομαι στην Πολίτισσα γιαγιά μου στα μαγειρικά posts γιατί στη δικιά μου “Λωξάντρα” οφείλω όλες τις γευστικές μου μνήμες, μέχρι που έπαψε να είναι κοντά μας. Εκείνη, λοιπόν, με έκανε να αγαπήσω από μικρή και τις μπάμιες που, αν δεν τις περιποιηθείς όπως πρέπει, εκδικούνται τον ουρανίσκο χωρίς να ενδιαφέρονται για την υστεροφημία τους. Τη θυμάμαι, λοιπόν, να τις καθαρίζει μία μία υπομονετικά, φροντίζοντας να μην τις τραυματίσει στην κορυφή για να μην σκορπίσουν τα σποράκια τους, να τις ραντίζει με ξίδι για να αποφύγει τα “σάλια” τους, να τις σιγομαγειρεύει και στο τέλος να βγαίνει από την κατσαρόλα της ένα νόστιμο, γλυκό λαδερό.

Στη συνταγή που μοιράζομαι εδώ, όλη αυτή τη διαδικασία “προετοιμασίας” που χρειάζονται οι μπάμιες, την ανέλαβε ο Μπάρμπα Στάθης: για κάθε συσκευασία Μπάμιες extra ξέρω πως έχει επιλέξει τις πιο τρυφερές, ποιοτικές μπάμιες, τις έχει καθαρίσει τέλεια και τις έχει καταψύξει άμεσα, σφραγίζοντας έτσι όλη τη φρεσκάδα, τις βιταμίνες (οι μπάμιες είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C) και τη γεύση τους. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε και είμαι σίγουρη πως θα κερδίσει ακόμα και τους πιο επιφυλακτικούς απέναντι στις μπάμιες!

 

Υλικά  (για 6 άτομα)

2 κιλά αρνίσιο χεράκι χωρίς κόκκαλο

450 γρ μπάμιες extra Μπάρμπα Στάθης

500γρ κολοκυθάκια

500γρ μελιτζάνες

500γρ πατάτες

2 ξερά κρεμμύδια

2 ντομάτες

3 σκελίδες σκόρδο

100ml ξύδι

200ml ζωμός κοτόπουλου (ή 200ml νερό)

100ml ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

1/2 ματσάκι δενδρολίβανο

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Πλένετε και στεγνώνετε καλά το αρνάκι. Το αλατοπιπερώνετε από όλες τις πλευρές και το τρίβετε με μια σκελίδα σκόρδο. Το σωτάρετε σε ένα αντικολλητικό σκεύος να ροδίσει καλά και το μεταφέρετε στη γάστρα.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε ελαιόλαδο και σωτάρετε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο και τις μπάμιες extra από τον Μπάρμπα Στάθη. Σβήνετε με το ξύδι και μόλις εξατμιστεί ρίχνετε τις μπάμιες στη γάστρα.

Κόβετε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι και τις ντομάτες στο ίδιο μέγεθος (μεγάλα κομμάτια για να μην λιώσουν μέχρι να ψηθεί το αρνάκι) και τα ρίχνετε στη γάστρα.

Προσθέτετε τον πελτέ, το δενδρολίβανο, τον ζωμό (ή το νερό), αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Ανακατεύετε απαλά τα υλικά, σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε το φαγητό στους 150° C για 1 ώρα και 15 λεπτά. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 50 λεπτά στους 170° C.

Ιδανικές οινικές επιλογές για να συνοδέψτε αυτό το φαγητό είναι μια ξηρή Μαυροδάφνη ή μια Ραψάνη.

Tip: Αυτή η συνταγή είναι μια πολύ καλή ιδέα για να αξιοποιήσετε το αρνάκι που περίσσεψε από το Πασχαλινό τραπέζι! Απλά παραλείψτε τα στάδια που αφορούν στην προετοιμασία του αρνιού, ακολουθείστε τα βήματα για το μαγείρεμα των λαχανικών (σαν μπριάμ, δηλαδή) και λίγο πριν τα βγάλετε από το φούρνο, ενώ υπάρχει ακόμα ζουμί στο ταψί, ρίξτε το αρνάκι και αφήστε το να “φρεσκαριστεί” για 10-15 λεπτά και να τραβήξει τις γεύσεις και τα αρώματα των λαχανικών.

 

Φωτο: Μαρία Πάχου

 

 

 

 

 

No Comments

Leave a Reply