Inspiration

Η Δίαιτα του Γρήγορου Μεταβολισμού: Κι όμως, δουλεύει!

2 Ιουλίου, 2016

Αν έχετε βαρεθεί και μόνο το άκουσμα της λέξης “δίαιτα”, να διαβάζετε για προγράμματα, ή, ακόμα χειρότερα, να ακολουθείτε διατροφές που απλώς σας ταλαιπωρούν χωρίς αποτέλεσμα, τότε πρέπει να αγοράσετε οπωσδήποτε αυτό το βιβλίο: θα είναι η τελευταία σας αγορά που θα αφορά δίαιτες, επειδή, εάν ακολουθήσετε το πρόγραμμά του κατά γράμμα, δεν θα χρειαστείτε κανένα άλλο.

Από την Χαριτωμένη Βόντα*

μεταβολισμός

Η Δίαιτα του Γρήγορου Μεταβολισμού είναι αυτό που με πολύ κόπο “μάθαμε” να απορρίπτουμε τα τελευταία χρόνια: είναι μια χημική δίαιτα. Για αυτό ακριβώς δουλεύει, και για αυτό ακριβώς συστήνω ανεπιφύλακτα να την ακολουθήσετε.

Σας μπέρδεψα, ε; Ας το πάμε από την αρχή.

Όλες όσες είμαστε από 30-35 και πάνω -πιθανότατα ισχύει και για τις νεαρότερες, αλλά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά- έχουμε κάποια στιγμή ακολουθήσει ή δελεαστεί να ακολουθήσουμε κάποια από αυτές τις διαβόητες και εγκληματικές για το σώμα “χημικές δίαιτες” ή “δίαιτες-εξπρές”, δημοφιλέστατες στα 90’ς, μονοφαγικές οι περισσότερες, που υπόσχονταν απώλειες τύπου πέντε-κιλά-σε-μια-εβδομάδα. Τα προγράμματα αυτά στηρίζονται στο σοκ που παθαίνει ο οργανισμός από την μονοδιάστατη πρόσληψη τροφής και την περιορισμένη ποσότητα (δηλαδή, εσύ πόσο ρύζι με γιαούρτι ή κοτόπουλο ψητό σκέτο αντέχεις να φας σε μια μέρα;), και διασφαλίζουν πως έχεις το rebounce effect (το να ξαναπάρεις διπλά και τρίδιπλα τα κιλά που έχασες) στο τσεπάκι.

Στο βιβλίο αυτό, η Haylee Pomroy, celebrity σύμβουλος διατροφής και επί χρόνια σύμβουλος και insider στην πανίσχυρη βιομηχανία των ζωοτροφών στις ΗΠΑ, στηρίζεται απολύτως στις χημικές αντιδράσεις που προκαλεί η τροφή στον οργανισμό, αλλά αντίστροφα: βάζει κάτω τα πέντε βασικά ανθρώπινα όργανα που σχετίζονται με τη διαδικασία του μεταβολισμού, και δημιουργεί μια διατροφή για να τα ταΐσει ό,τι χρειάζεται το καθένα ώστε να αποδώσει στο μάξιμουμ των ικανοτήτων του.

Απλό; Απλούστατο!

Και θα μου πείτε: πώς και δεν το σκέφτηκε κανείς νωρίτερα. Θα σας απαντήσω με εικασία. Μεταφράζοντας το βιβλίο, και κάνοντας, παράλληλα, και τη δική μου σχετική έρευνα, διαπίστωσα πως δεν είναι καθόλου εύκολο να συγκεντρώσεις τεκμηριωμένα όλα αυτά τα στοιχεία στα οποία έχει καταλήξει η Pomroy για να βγάλει το διάσημο, πλέον, πρόγραμμά της. Χρειάζεται ιατρικές γνώσεις, πρόσβαση σε έρευνες για ένα σωρό επί μέρους τρόφιμα και συστατικά, ατελείωτη παρατήρηση και πειραματισμός.

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα είναι πως αυτό που λέει, όσο τρελό και παράλογο κι αν ακούγεται, ισχύει: με το πρόγραμμά της μπορεί να χάσει κάποιος ως και 10 κιλά σε 28 μέρες. Και, ακόμα πιο τρελό και παράλογο, όλο αυτό γίνεται διορθώνοντας τον μεταβολισμό, και όχι σακατεύοντάς τον, όπως κάνουν πολλά διατροφικά προγράμματα.

Αν μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές της με στρατιωτική πειθαρχία -ναι, είναι η μόνη παγίδα στο πρόγραμμα, απαιτεί συμμόρφωση ως και στις τσίχλες που θα μασήσετε (οι οποίες, by the way, απαγορεύονται…), προτείνω ανεπιφύλακτα να διαθέσετε αυτές τις 28 μέρες. Το πιθανότερο είναι πως θα σας αλλάξουν τη ζωή και τον τρόπο που βλέπετε πλέον το φαγητό. Κι αυτό, αν μη τί άλλο, αξίζει τον κόπο.

Στο βιβλίο της η Haylie Pomroy δίνει και νόστιμες συνταγές για κάθε φάση της δίαιτας (photo via hayliepomroy.com)

Στο βιβλίο της η Haylie Pomroy δίνει και νόστιμες συνταγές για κάθε φάση της δίαιτας (photo via hayliepomroy.com)

Η δίαιτα σε 10 *

1* Βασική αρχή του προγράμματος είναι πως ο μεταβολισμός κινητοποιείται με τροφή, όχι με στέρηση και πείνα, αρκεί η τροφή αυτή να είναι η κατάλληλη για τα όργανα του σώματος που εμπλέκονται στη διαδικασία του μεταβολισμού.

2* Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα 3 φάσεων, το οποίο επαναλαμβάνεται για 4 εβδομάδες (σύνολο: 28 ημέρες)

3* Η πρώτη φάση διαρκεί 2 μέρες, η δεύτερη άλλες 2 και η τρίτη 3.

4* Κάθε φάση έχει τη δική της λίστα τροφίμων και στοχεύει να ενεργοποιήσει διαφορετικό όργανο του σώματος που σχετίζεται με τον μεταβολισμό.

5* Όλες οι ομάδες τροφίμων περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα και κατηγορίες τροφίμων (π.χ. προϊόντα σίτου, γαλακτοκομικά, καλαμπόκι), τα οποία απαγορεύονται αυστηρά.

6* Είναι πολύ σημαντικό να μην μπερδεύονται τα προϊόντα της κάθε φάσης με τα προϊόντα των υπόλοιπων φάσεων, και να τηρούνται αυστηρά οι απαγορεύσεις -αλκοόλ και καφές επίσης ανάμεσα στα faut pas.

7* Η λίστα τροφίμων, μαζί με τις οδηγίες μαγειρέματος και προετοιμασίας επιτρέπει στον καθένα να δημιουργήσει το δικό του πρόγραμμα, ωστόσο, στο βιβλίο υπάρχουν πολλές συνταγές καθώς και έτοιμες προτάσεις γευμάτων που μπορούν να ακολουθηθούν ως έχουν.

8* Το πρόγραμμα πρέπει να ακολουθηθεί κατά γράμμα, όχι μόνο ως προς τις απαγορεύσεις, αλλά και ως προς τα προτεινόμενα -3 γεύματα και 2-3 σνακ μέσα στην ημέρα, τα οποία μπορούν να γίνουν 4, εάν χρειάζεται να μείνετε άυπνοι για οποιονδήποτε λόγο -γενικά, ο κανόνας λέει: φαγητό κάθε 2-3 ώρες, σε κάθε περίπτωση. Είναι σημαντικό να μην “κόψετε” ποσότητες και να καταναλώνετε το κάθε γεύμα στο σύνολό του.

9* Σύμφωνα με την συγγραφέα και την πολύ μεγάλη πείρα της στην εφαρμογή του προγράμματος αυτού, η ΔτΓΜ δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει αποτέλεσμα, για όποιον την ακολουθήσει με θρησκευτική ευλάβεια αυτές τις 28 μέρες. Η ακριβής απώλεια κιλών σχετίζεται, φυσικά, με τις ανάγκες του κάθε σώματος, ωστόσο όλοι βιώνουν την ευεξία, την καλή διάθεση και την οπτική αλλαγή (με το πρόγραμμα καίγεται μόνο λίπος, οπότε η απώλεια ακόμα και λίγων μετρήσιμων κιλών, δείχνει πιο έντονα).

10* Εφόσον χάσετε τα κιλά που θέλετε, η συγγραφέας προτείνει να εφαρμόζετε 1 εβδομάδα προγράμματος στην αρχή κάθε εποχής. Η εβδομάδα αυτή δεν έχει στόχο τόσο την απώλεια βάρους, όσο το να δίνετε στον μεταβολισμό σας την ευκαιρία να ανακτά δυνάμεις και να ρυθμίζεται, τρεφόμενος ακριβώς με αυτά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά.

 

Info: Το βιβλίο “Η Δίαιτα του Γρήγορου Μεταβολισμού” (“The Fast Metabolism Diet) της Haylie Pomroy κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πεδίο.

 

*Η Χαριτωμένη Βόντα είναι δημοσιογράφος υγείας και ομορφιάς, μεταφράστρια και “ψυχή” του blog http://www.beautyworkshop.gr 

 

1 Comment

  • Reply Χαρά 31 Οκτωβρίου, 2019 at 3:28 μμ

    Όντως δουλεύει έχασα 15 κιλά σε 5 μήνες και τα κράτησα όλο το καλοκαίρι! Αν και δεν έκανα δίαιτα και έφαγα πολλά παγωτά. Ξεκίνησα ξανά Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με ένα διάλειμμα 1 εβδομάδας… Και συνεχίζω για άλλα 10.

  • Leave a Reply