Food

“Μιλφέιγ” με καταΐφι, κρέμα κάστανο & σάλτσα από φρούτα του δάσους

20 Δεκεμβρίου, 2018

Πώς τελειώνει ιδανικά ένα γιορτινό γεύμα; Φυσικά με ένα γλυκάκι νόστιμο και ελαφρύ- αλλά και εύκολο, ώστε να μην χάσετε πολύ χρόνο για την προετοιμασία του. Γάντι σε αυτή την περιγραφή ταιριάζει το σημερινό “Μιλφέιγ” με καταΐφι, κρέμα κάστανο & σάλτσα από φρούτα του δάσους!

Το καταΐφι που χρησιμοποίησα έχει την υπογραφή της Χρυσής Ζύμης, είναι φτιαγμένο από ποιοτικά υλικά, έχει λεπτές και ελαστικές ίνες και είναι κατάλληλο τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές συνταγές. Η βελούδινη κρέμα κάστανου, η αέρινη σαντιγύ και η ελαφριά σάλτσα από φρούτα του δάσους δένουν τέλεια με τα τραγανά “φύλλα” καταϊφιού σε αυτό το γλυκό που στέκεται υπέροχα σε ένα γιορτινό τραπέζι – και όχι μόνο.

 

Υλικά για 8 μερίδες

Για τα φύλλα
1 συσκευασία Καταΐφι Χρυσή Ζύμη (500 γρ.)

150 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα κάστανο
400 γρ. κάστανα βρασμένα
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. ρούμι

Για τη σαντιγύ
400 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
50 γρ. ζάχαρη

Για τη σάλτσα από φρούτα του δάσους
200 γρ. κατεψυγμενα φρούτα του δάσους
50 γρ. νερό

Ειδικός εξοπλισμός

Τσέρκι 8*8 εκ.

 

Εκτέλεση

Βγάλτε το Καταΐφι Χρυσή Ζύμη από την κατάψυξη και αφήστε το μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσει καλά (περίπου 2 ώρες).
“Ανοίξτε” το καταΐφι με τα χέρια σας μέχρι να ξεκολλήσουν οι ίνες μεταξύ τους και να αφρατέψει. Στρώστε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί, τοποθετείστε πάνω του το τσέρκι και βάλτε μέσα μια λεπτή στρώση καταΐφι. Αλείψτε το καταΐφι με  λιωμένο βούτυρο.

Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Επαναλάβετε τη διαδικασία – για κάθε μερίδα χρειάζεστε 4 στρώσεις καταΐφι.

Ρίξτε σε ένα μπλέντερ όλα τα υλικά για την κρέμα κάστανο, χτυπήστε τη καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί και βάλτε τη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής. Χτυπήστε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σφίξει η σαντιγύ και βάλτε τη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής. Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε τα υλικά για τη σάλτσα με φρούτα του δάσους και σιγοβράστε μέχρι να δέσει.

 

Συνθέστε το “μιλφέιγ”: ξεκινήστε με μια στρώση καταΐφι, απλώστε μια στρώση κρέμα κάστανο, συνεχίστε με άλλη μία στρώση καταΐφι, μια στρώση σαντιγύ και μία στρώση καταίφι. Ολοκληρώστε μια στρώση σαντιγύ και διακοσμήστε την επιφάνεια με λίγη κρέμα κάστανο, χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό κορνέ της αρεσκείας σας.

Γαρνίρετε με τη σάλτσα από φρούτα του δάσους και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.


Photo: Κωνσταντίνος Λεπούρης

No Comments

Leave a Reply