Food

Ο Στέλλιος Μπουτάρης και το Πνεύμα της Λίμνης

7 Ιουλίου, 2017

Ένα ζεστό μεσημέρι, στον όμορφο κήπο του L’Abreuvoir, μάς υποδέχτηκε ο Στέλλιος Μπουτάρης για να δοκιμάσουμε μαζί το νέο ροζέ του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Καθώς το κομψό L’Esprit du Lac έρεε στα ποτήρια μας και δρόσιζε τον ουρανίσκο μας, είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του και να μάθω περισσότερα για αυτό το new entry που, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει περιζήτητο αυτό το καλοκαίρι.

“L’Esprit du Lac”;! Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω την κουβέντα μας από το… γαλλικό βαφτιστικό του νέου ροζέ από Ξινόμαυρο, το οποίο από μόνο του είναι μια έκπληξη αφού μέχρι σήμερα το Κτήμα Κυρ-Γιάννη επέλεγε ελληνικά ονόματα για τις ετικέτες του.

“Πράγματι, όλα τα ονόματα των ετικετών του Κτήματος είναι “γήινα”, δηλαδή προέρχονται από τοπωνύμια, αμπελώνες, φύση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι “Δύο Ελιές” και η “Σαμαρόπετρα”, μου απαντά ο Στέλλιος Μπουτάρης, Οινοποιός και Διευθύνων Σύμβουλος της Κυρ-Γιάννη. “Αυτή τη φορά, με έντονη την αίσθηση του χιούμορ και με αρκετό αυτοσαρκασμό, αποφασίσαμε να διαφοροποιηθούμε!  Διαλέξαμε ένα γαλλικό όνομα για το νέο μας κρασί – “L’Esprit du Lac” που στα ελληνικά σημαίνει “Το Πνεύμα της Λίμνης”- ένα όνομα το οποίο έχει διπλό νόημα: μάς παρακινεί να ψάξουμε το πνεύμα μέσα μας και συνάμα μάς θυμίζει το σημαντικό ρόλο που παίζει το μικροκλίμα μιας περιοχής στην παραγωγή ενός ποιοτικού κρασιού. Οι λίμνες του Αμυνταίου ορίζουν το terroir της περιοχής και καθορίζουν τον χαρακτήρα των κρασιών του. Το πνεύμα των λιμνών μαζί με τα αμμώδη εδάφη και το ήπιο ηπειρωτικό κλίμα, είναι αυτά που μας δίνουν αυτά τα υπέροχα κρασιά του Αμυνταίου!

Αναμφίβολα η τάση στα ροζέ το τελευταίο διάστημα είναι το στυλ της Προβηγκίας – το L’Esprit du Lac είναι η απάντηση του Κτήματος σε αυτή την τάση;

“Την δεκαετία του ’90, ο κυρ-Γιάννης Μπουτάρης δημιούργησε το πρώτο ροζέ με αυτό το χρώμα. Εκείνα τα χρόνια, επειδή δεν ήταν τόσο της “μόδας”, είχαμε επιλέξαμε μία version με πιο έντονο κόκκινο ροζέ. Τα τελευταία χρόνια, τα κρασιά της Προβηγκίας κατέκτησαν τον κόσμο, άρα η Κυρ-Γιάννη δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την αλλαγή, διατηρώντας πάντα το χαρακτήρα των κρασιών της”, εξηγεί ο Στέλλιος Μπουτάρης.

“Η Κυρ-Γιάννη δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο Αμύνταιο, την μόνη περιοχή στην Ελλάδα για οίνους ροζέ ΠΟΠ.  Μετά την επιτυχημένη μας προσπάθεια με τις Ακακίες και τις Ακακίες Sparkling, αποκτήσαμε την απαιτούμενη εξειδίκευση στη δημιουργία ροζέ κρασιών.  Έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός premium ροζέ! Μετά από δύο χρόνια προσπάθειας, τελικά κυκλοφορήσαμε το L’ Esprit du Lac, ένα ανοιχτόχρωμο ροζέ που προέρχεται απο παλιά αμπέλια του Αμυνταίου, ηλικίας 30 ετών και πάνω (το γλεύκος προέρχεται 100% από αφαίμαξη από τη δεξαμενή Ξινόμαυρου που προορίζεται για την “Καλή Ρίζα”), τα οποία δίνουν μικρότερη παραγωγή, αλλα καλύτερο σταφύλι”.

L'Esprit du Lac

Photo: Iliada Klangou (Canon EOS750D, powered by Kotsovolos)

Σκιαγραφώντας τον χαρακτήρα του Ξινόμαυρου θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι “αρρενωπός” – εδώ, στη ροζέ εκδοχή του, αποκαλύπτει μια θηλυκή, πιο “στρογγυλεμένη” πλευρά του;

“Γενικότερα, το Ξινόμαυρο χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα και έντονες τανίνες. Στο “Πνεύμα της Λίμνης” αποκαλύπτεται μια πιο “μαλακή” πτυχή του, εξαιτίας του εδάφους της περιοχής και της διαδικασίας οινοποίησης. Παρ’ όλ’ αυτά, το “L’ Esprit du Lac” δεν χάνει την αρσενικότητά του!”.

Το αποκωδικοποιούμε στα ποτήρια μας: Το χρώμα του είναι ένα ντελικάτο, ζωντανό ροζ προς σομόν. Στη μύτη πρωταγωνιστούν άνθη και λευκόσαρκα φρούτα ενώ το στόμα ακολουθεί αρωματικά, προσθέτωντας νότες από φράουλα και ώριμη φυτικότητα, μαζί με μια ελαφριά αίσθηση τανινών. Η δροσιστική οξύτητα κάνει αισθητή την παρουσία της ενώ το μέτριο σε όγκο σώμα έχει λιπαρότητα, μια ισορροπία που επιτυγχάνεται με τακτικό batonnage για 4 μήνες.

L'Esprit du lac

Και μια που αναφέρθηκαν οι Ακακίες στην κουβέντα μας, σε ποιους ουρανίσκους απευθύνονται οι μεν και σε ποιους το L’Esprit du Lac;

“Οι Ακακίες είναι ένα κρασί ελαφρύ, με ωραία οξύτητα και λίγες τανίνες. Είναι κρασί φαγητού.  Το “L’ Esprit du Lac” είναι πιο καλοκαιρινό, δροσερό, αναλάφρο και νόστιμο. Είναι ένα κρασί παραλίας που μπορούν να το απολαύσουν οι λάτρεις του κρασιού και όχι μόνο. Το “Πνεύμα της Λίμνης” συνοδεύει υπέροχα πιάτα της καλοκαιρινής μεσογειακής κουζίνας, μακαρόνια, σαλάτες, λευκό ψάρι. Γενικά,  ταιριάζει με καλοκαιρινές, δροσερές γεύσεις και πιο ελαφριά φαγητά” μου λέει ο Στέλλιος Μπουτάρης και πράγματι, στάθηκε εξαιρετικά σε όλα τα στάδια του μενού, από το ταρτάρ σολομού μέχρι την ντελικάτη πάβλοβα στο φινάλε.

L' Esprit du Lac

 

 

No Comments

Leave a Reply