Food

Πίτα την Κυριακή!

15 Ιουνίου, 2017

Το Κυριακάτικο τραπέζι είναι αγάπη, χαρά, δημιουργία, αναμνήσεις… Από ένα απλό φαγητό για δύο μέχρι ένα γεύμα για την οικογένεια ή/και για φίλους, το τραπέζι της Κυριακής λειτουργεί σαν ένας “φορτιστής” της ψυχής με θετική ενέργεια, αυτή που δίνουμε και παίρνουμε από τους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν, την αληθινή περιουσία μας.

Μπορεί να μην μπαίνω στην κουζίνα κάθε Κυριακή, όμως όταν το κάνω, έχω πάντα δίπλα μου τις δοκιμασμένες συνταγές της γιαγιάς μου, ανάμεσά τους και ο μουσακάς της – σταθερή αξία νοστιμιάς! Ομολογώ πως για χρόνια δεν άλλαζα ούτε τελεία στη συνταγή της, μέχρι εκείνη την Κυριακή που είδα τον μουσακά… αλλιώς.

Αυτά συμβαίνουν όταν ένας από τους πιο αγαπημένους σου φίλους τυχαίνει να είναι ένας φανταστικός μάγειρας με ανησυχίες: εκείνη την Κυριακή ο Ηλίας ήρθε νωρίτερα στο σπίτι, μπήκε να μου κάνει παρέα στην κουζίνα και έριξε την ιδέα: “τι θα έλεγες να κάναμε σήμερα έναν αλλιώτικο μουσακά;” Σε τέτοια ιντριγκαδόρικη ερώτηση – και όταν τον είδα να βγάζει από το ψυγείο μου το Χωριάτικο Φύλλο Ολικής Άλεσης της Χρυσής Ζύμης– η απάντηση δεν μπορούσε παρά να είναι “ΝΑΙ!”.

Και κάπως έτσι, κλείσαμε τον κλασικό και αγαπημένο μουσακά σε φύλλο και αυτό που έγινε όταν το ταψάκι προσγειώθηκε στο τραπέζι δεν περιγράφεται! Όχι απλά δεν έμεινε ούτε υποψία από το τραγανό Χωριάτικο Φύλλο Ολικής Άλεσης και την ζουμερή γέμιση αλλά την επόμενη μέρα πληκτρολόγησα τη συνταγή και την έστειλα στις φίλες μου που τη ζητούσαν επίμονα.

Αυτή τη συνταγή του Ηλία θέλω να μοιραστώ και μαζί σας εδώ γιατί πιστεύω πως θα σας ενθουσιάσει όσο και εμένα και γιατί το φαγητό είναι αγάπη και μοιρασιά.

 

Μουσακάς σε Χωριάτικο Φύλλο Ολικής Άλεσης

Υλικά

1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλο Ολικής Άλεσης Χρυσή Ζύμη (αφήστε το να ξεπαγώσει πλήρως σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες)
800 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
30 γρ πελτέ ντομάτας
200 γρ. ντομάτες στον τρίφτη
50ml ελαιόλαδο (για το σωτάρισμα του κιμά)
3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
3 πατάτες μέτριες
200 ml ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα των λαχανικών)
1 φύλλο δάφνης
1 ξύλο κανέλας
3-4 γαρύφαλλα
3-4 μπαχάρια
200 ml ελαιόλαδο (για το λάδωμα των φύλλων)
αλάτι
ζάχαρη
πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
 
100γρ βούτυρο
100γρ αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 αυγά
100 γρ κεφαλοτύρι
αλάτι

Sequence 030

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τον κιμά: Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε 50 ml ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε καλά. Ρίχνετε τον κιμά και τον “σπάτε” με ένα πιρούνι συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρετε για μερικά λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα και τον πελτέ, τη δάφνη και την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τα μπαχάρια, αλάτι, μια πρέζα ζάχαρη, πιπέρι, ανακατεύετε τα υλικά και τον αφήνετε να ψηθεί. Όταν είναι έτοιμος, τον βάζετε σε μια μπασίνα να κρυώνει.

Στο μεταξύ κόβετε σε καρεδάκια τη μελιτζάνα και την πατάτα, τα τηγανίζετε σε 200 ml ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και τα βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Για την μπεσαμέλ: ρίχνετε το βούτυρο σε μια βαθιά κατσαρόλα και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά (προσοχή να μην αρχίσει να καίγεται). Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά με το βούτυρο για λίγα λεπτά μέχρι να χρυσίσει ελαφρά. Ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις ώσπου να αρχίσει να δένει η μπεσαμέλ. Ρίχνετε τους κρόκους των αυγών, το κεφαλοτύρι, αλάτι με μέτρο (γιατί το τυρί είναι αλμυρό) και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε καλά και θα έχετε στην κατσαρόλα σας μια βελούδινη μπεσαμέλ.

Στην μπασίνα όπου έχετε βάλει τον κιμά, προσθέτετε τη μελιτζάνα, τις πατάτες, την μπεσαμέλ και ανακατεύετε ώσπου να πάρετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αν σας βγει αρκετά ρευστό, προσθέστε λίγη τριμμένη φρυγανιά που θα “δέσει” το μείγμα στο ψήσιμο.

μουσακάς

Παίρνετε ένα ταψάκι, το λαδώνετε καλά στη βάση και τα πλαϊνά και στρώνετε ένα Χωριάτικο Φύλλο Ολικής Άλεσης της Χρυσής Ζύμης. Το λαδώνετε καλά και συνεχίζετε με δεύτερο φύλλο το οποίο επίσης θα λαδώσετε καλά σε όλη την επιφάνεια και στα πλαϊνά και θα συνεχίσετε με ένα τρίτο φύλλο. Tip: Καθώς στρώνετε ένα ένα τα φύλλα, καλό είναι να έχετε τα υπόλοιπα σκεπασμένα με μια νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν.

μουσακάς

Ρίχνετε τη γέμιση- μουσακά, τη στρώνετε με μια σπάτουλα προσεκτικά ώστε να φτάσει μέχρι τις γωνίες και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας πάντα την επιφάνεια ανάμεσά τους καθώς και το πάνω φύλλο. Στρώνετε τις άκρες με τα δάχτυλα, χαράζετε απαλά την επιφάνεια του φύλλου και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

μουσακάς

Δείτε τη διαδικασία βήμα βήμα στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Τι άλλο… έπεσε στο τραπέζι μας: μέχρι να ετοιμάσουμε τον αλλιώτικο μουσακά, πήρε το δρόμο της για τον φούρνο και μια Σπιτική Τυρόπιτα με φύλλο Ολικής Άλεσης της Χρυσής Ζύμης με γέμιση από γιαούρτι, φέτα και μυζήθρα.

TYROPITA_final

Έχω πάντα στην κατάψυξη γιατί… την θέλουν όλοι! Είναι μια τέλεια ιδέα, πρακτική και νόστιμη, που το μόνο που χρειάζεται είναι να την περιμένεις να ψηθεί για περίπου 40 λεπτά- τίποτε άλλο! Η Χρυσή Ζύμη έχει φροντίσει για τα πάντα: το τέλειο τραγανό φύλλο ολικής άλεσης αλλά και την yummy γέμιση από μυζήθρα, φέτα Ελασσόνας και στραγγιστό γιαούρτι.

τυρόπιτα

Εννοείται πως εκείνη τη μέρα, και πριν φτάσουν τα φαγητά στο τραπέζι των καλεσμένων, μπήκαν δύο ταπεράκια στο ψυγείο: το ένα έκλεισε μέσα του ένα γενναιόδωρο κομμάτι μουσακά με Χωριάτικο Φύλλο Ολικής Άλεσης και το άλλο δύο κομματάκια από τη Σπιτική Τυρόπιτα με φύλλο Ολικής Άλεσης – ε, νομίζω πως η μαγείρισσα τα δικαιούται!  😉

 

No Comments

Leave a Reply