Food

Τυρόπιτα με λιαστή ντομάτα, κουκουνάρι και δυόσμο

28 Νοεμβρίου, 2018

Ένα βαζάκι βιολογικές λιαστές ντομάτες που μου έστειλε μια καλή μου φίλη από τη μικρή φάρμα της στη Νάξο, ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα για να κάνω μια τυρόπιτα αλλιώτικη.

Η γλυκιά, μεστή γεύση τους έδεσε τέλεια με την “τσιμπημένη” γεύση της φέτας και αυτό που έλειπε ήταν ένα στοιχείο τραγανό, που θα έβαζε ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο στο συνδυασμό. Εγώ είχα δύο: κουκουνάρι, ένα υλικό που το χρησιμοποιώ αρκετά και, κυρίως, το Φύλλο κρούστας για πίτες της Χρυσής Ζύμης που όταν ψήνεται και ροδοκοκκινίζει, δημιουργεί μια απολαυστική αντίθεση ανάμεσα στη ζουμερή γέμιση και την ντελικάτη, τραγανή υφή του που “σκάει” στο στόμα με κάθε μπουκιά.

Tip: Κάθε συσκευασία Φύλλο κρούστας για πίτες της Χρυσής Ζύμης περιέχει 10 ή 11 φύλλα – στη συνταγή που σάς δίνω, θα χρησιμοποιήσετε τα 7 από αυτά. Τα υπόλοιπα, μπορείτε να τα κόψετε διαγώνια σε τριγωνάκια, να τα ψήσετε στο φούρνο και να τα απολαύσετε με το αγαπημένο σας dip.

 

Υλικά

1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη, 450 γρ.

1 κιλό φέτα

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

1 αβγό

25 γρ. κουκουνάρι

200 γρ. λιαστή ντομάτα

10 φύλλα φρέσκο δυόσμο

1 κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

50 ml ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Βγάλτε το Φύλλο κρούστας για πίτες της Χρυσής Ζύμης από την κατάψυξη και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσει.

Στο μεταξύ ετοιμάστε τη γέμιση: Σε ενα μπωλ θρυμματίστε τη φέτα με τα δάχτυλά σας και προσθέστε το γιαούρτι και το αυγό.

Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, καβουρδίστε ελαφρά το κουκουνάρι, ψιλοκόψτε το και ρίξτε το στο μείγμα.

Ψιλοκόψτε τη λιαστή ντομάτα και ρίξτε τη στο μπωλ.

Ψιλοκόψτε τον φρέσκο δυόσμο και προσθέστε τον στα υλικά.

Ρίξτε τη γλυκιά πάπρικα και το πιπέρι (αλάτι δεν χρειάζεται να προσθέσετε, η φέτα έχει αρκετά αλμυρή γεύση από μόνη της) και

ανακατέψτε καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά της γέμισης.

Λαδώστε ένα ταψάκι, απλώστε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας και στρώστε 4 φύλλα αλείφοντας κάθε ένα με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.

Για να μη “στεγνώσουν” τα φύλλα ενώ ετοιμάζετε την πίτα, σκεπάστε τα με μια ελαφρώς νωπή, καθαρή πετσέτα κουζίνας.

Ρίξτε τη γέμιση, απλώστε τη ομοιόμορφα σε όλο το ταψί και γυρίστε τις άκρες των φύλλων κρούστας προς τα μέσα. Καλύψτε τη γέμιση με άλλα 3 φύλλα κρούστας, αλείφοντας κάθε ένα με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο. Τυλίξτε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175º C για περίπου 50 λεπτά.

Αφήστε την τυρόπιτα να κρυώσει ελαφρώς και να σφίξει λίγο η γέμιση πριν την κόψετε. Απολαύστε τη με μια δροσερή σαλάτα με λαχανικά εποχής.

nbsp;

No Comments

Leave a Reply