Food

Χριστουγεννιάτικη κοτόπιτα με κάστανα, δαμάσκηνα & ξηρούς καρπούς

12 Δεκεμβρίου, 2018

Καθώς πλησιάζουν τα γιορτινά τραπέζια, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας μια από τις αγαπημένες μου πίτες που φτιάχνω πάντα αυτή την εποχή, σε διάφορες παραλλαγές: ιδού, λοιπόν, η χριστουγεννιάτικη κοτόπιτα με κάστανα, δαμάσκηνα και ξηρούς καρπούς, που δεν θέλει ιδιαίτερο κόπο για να γίνει αλλά η νοστιμιά της κλέβει την παράσταση!

Μάλιστα, αυτή τη συνταγή μπορείτε να την αξιοποιήσετε και με την γαλοπούλα που περίσσεψε από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αντικαθιστώντας το κοτόπουλο και προσαρμόζοντας τις αναλογίες των υλικών ανάλογα. Όσο για το φύλλο, προσωπικά έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στη σφολιάτα της Χρυσής Ζύμης: αφράτη, εύπλαστη, με τέλεια γεύση, για μένα αποτελεί την ιδανική επιλογή για αυτή τη γιορτινή κοτόπιτα.

Enjoy!

Υλικά

1 συσκευασία Σφολιάτα Χρυσή Ζύμη (850 γρ.)

1 κοτόπουλο βραστό, ξεψαχνισμένο

100 ml ζωμό κοτόπουλου

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 πράσα ψιλοκομμένα

1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 καρότο ψιλοκομμένο

200 γρ. κάστανα βρασμένα, ψιλοκομμένα

30 γρ. αμυγδαλόψυχα

20 γρ. κουκουνάρι ψιλοκομμένο

100 γρ. αποξηραμένα δασμάκηνα, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα

100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Αλάτι

Πιπέρι

10 γρ. φρέσκο εστραγκόν ψιλοκομμένο

3 αυγά

Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Βγάλτε τη Σφολιάτα Χρυσή Ζύμη από την κατάψυξη και αφήστε τη μέσα στη συσκευασία σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά (για 2 ώρες περίπου).

Ετοιμάστε τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα σωτάρετε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το πράσσο και το καρότο.

Προσθέστε το κοτόπουλο και τον ζωμό του. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά και ρίξτε τα κάστανα, το κουκουνάρι, την αμυγδαλόψιχα και τα δαμάσκηνα.

Μαγειρέψτε για 5 λεπτά, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις κρυώσει το μείγμα προσθέστε τη γραβιέρα, το εστραγκόν, αλάτι, πιπέρι και τα 2 αυγά, και ανακατέψτε τη γέμιση.

Λαδώστε ελαφρά ένα ταψάκι και στρώστε το ένα φύλλο σφολιάτας. Ρίξτε τη γέμιση, απλώστε τη ομοιόμορφα και σκεπάστε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.

Γυρίστε προς τα μέσα τις άκρες της σφολιάτας που περισσεύουν. Με ένα πιρούνι τρυπήστε πολύ απαλά την επιφάνεια της πίτας. Χτυπήστε 1 αυγό σε ένα μπωλάκι και αλείψτε το με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει όμορφα και να ροδοκοκκινίσει.

 

 

Photo: Κωνσταντίνος Λεπούρης

 

1 Comment

  • Reply Ντέπη Ρίζου 26 Δεκεμβρίου, 2018 at 11:39 μμ

    Εξαιρετική συνταγή, την δοκίμασα σήμερα δεύτερη μέρα Χριστουγέννων κ θα την καθιερώσω!!

  • Leave a Reply