Food

Χταπόδι μεζές για την Καθαρά Δευτέρα

24 Φεβρουαρίου, 2017

Φέτος η Καθαρά Δευτέρα έπεσε μία εβδομάδα νωρίτερα για όσους βρεθήκαμε στον 6ο όροφο του καταστήματος Yoleni’s στο Κολωνάκι, όπου κάθε εβδομάδα η Ντίνα Νικολάου μοιράζεται τα μυστικά της μαγειρικής της. Με το τραπέζι της Σαρακοστής στρωμένο μπροστά μας, η Ντίνα μας έδειξε μεταξύ άλλων και μια συνταγή για τέλειο χταπόδι- το δοκιμάσαμε και δεν έμεινε ούτε βεντούζα 😀

χταπόδι

Χταπόδι κονφί σε ελαιόλαδο με φρέσκια ρίγανη

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Εκτέλεσης: 2 ώρες

 

ΥΛΙΚΑ

(για 6 άτομα)

1 χταπόδι περόπου 1 κιλό με 1.300 κιλά φρέσκο ή κατεψυγμένο

3 φλιτζάνια ελαιόλαδο

5 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες αλλά ολόκληρες

2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη ή 4 κλωνάρια ξερή ρίγανη

4-5 κόκκοι κέδρου

5-6 κόκκοι πιπεριού

1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σπόρους

1/2 γλυκού μαραθόσπορο

Για το σερβίρισμα

ο χυμός και το ξύσμα ενός λεμονιού

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το χταπόδι, καλά πλυμένο, καθαρισμένο (έχουμε βγάλει το δόντι) και στεγνωμένο.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καίμε για 2-3 λεπτά το πιπέρι, τον κέδρο, τον κόλιανδρο και το μαραθόσπορο για να τα ζωντανέψουμε. Μετά τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα προσθέτουμε μαζί με το λάδι στο χταπόδι. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε το χταπόδι να μαριναριστεί στο ψυγείο για 5-6 ώρες. Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, αφήνουμε το μίγμα να περάσει σε θερμοκρασία δωματίου και το μεταφέρουμε σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου και τη ρίγανη και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει το χταπόδι χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Κανονικά θα πρέπει το χταπόδι να είναι μαλακό και ζουμερό αλλά αν δούμε και κρατάει, το αφήνουμε άλλα 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο με μια πιρούνα το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το βάζουμε πάνω σε ένα ξύλο κοπής και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Το σερβίρουμε αμέσως με ξύσμα και χυμό λεμονιού. Ό,τι έχει μείνει στην κατσαρόλα, η Ντίνα το έσβησε με λίγο πετιμέζι σε δυνατή φωτιά και η σάλτσα που πήρε είναι απερίγραπτα νόστιμη!

Συμβουλή: Αν καταναλώσετε το χταπόδι κρύο, καλό θα είναι να του ρίξετε λίγο από το λάδι της κατσαρόλας. Το λάδι της κτατσαρόλας το κρατάμε σαν αρωματικό και το χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, τα ρύζια, τα ζυμαρικά, τις πίτσες, ακόμα και στα σπιτικά ψωμάκια. Μπορείτε μάλιστα να διατηρήσετε το μαγειρεμένο χταπόδι στο λάδι που μαγειρεύτηκε για 1 εβδομάδα. Για αυτό το βάζετε σε γυάλινο δοχείο, το κλείνετε καλά και το φυλάτε στο ψυγείο.

 

Cover photo: Nana Karagianni

 

No Comments

Leave a Reply