Beauty

Diptyque Vetyverio Eau de Parfum

12 Οκτωβρίου, 2017

“Βρισκόμαστε στην Αϊτή – συγκεκριμένα, στην περιοχή Les Cayes, στο νότιο τμήμα του νησιού. Είναι Δεκέμβριος και η περίοδος των βροχών κοντεύει στο τέλος της στην Καραϊβική. Περιμέναμε ένα χρόνο ώστε οι ρίζες του βετιβέρ να φτάσουν στο ιδανικό μήκος του ενός μέτρου, για να τις συλλέξουμε με το χέρι. Τα δεμάτια τους μεταφέρονται στο αποστακτήριο, όπου και πάλι θα περιμένουμε το βετιβέρ να απελευθερώσει την εσάνς του μέσα σε 24 ώρες- τόσο χρειάζεται για να πάρουμε το χρυσό αρωματικό του έλαιο” – από το ημερολόγιο της diptyque για τη δημιουργία του νέου της αρώματος Vetyverio Eau de Parfum.

Το Vetyverio Eau de Parfum είναι εντελώς διαφορετικό. Όχι μόνο σε σχέση με το Vetyverio Eau de Toilette που κυκλοφόρησε το 2010 αλλά σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο άρωμα στον πλανήτη της ομορφιάς. Και αυτό γιατί με αφορμή τη δημιουργία του συγκεκριμένου αρώματος, η diptyque αποφάσισε να επενδύσει μακροπρόθεσμα σε ένα project σύμφωνα με το οποίο θα αγοράζει πιστοποιημένη, οργανική εσάνς βετιβέρ από τρεις κοινότητες της Αϊτής – το Massey, το Faucault και το Bazelais- ακολουθώντας τα αυστηρά κριτήρια ESR (ακρωνύμιο των λέξεων Equity, Solidarity, Responsibility) του οργανισμού πιστοποίησης Ecocert, όπου κάθε αγοραστής δεσμεύεται σε μακροχρόνια συνεργασία με τους παραγωγούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Αφού συλλεχθεί με το χέρι, το βετιβέρ μεταφέρεται στο αποστακτήριο για να αφήσει την εσάνς του (photo: courtesy of diptyque)

 

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εξασφαλίζει πως οι σχεδόν 300 καλλιεργητές βετιβέρ θα πληρώνονται δίκαια, πως το φυτό θα καλλιεργείται με πρακτικές που εγγυώνται την ποιότητα αλλά και την προστασία του από εξαφάνιση, και πως η diptyque όσο και ο οίκος Givaudan (ο οίκος που την προμηθεύει με τα πιο εκλεκτά συστατικά για τα αρώματά της) ανταποδίδουν με τον τρόπο τους στις κοινότητες της περιοχής από όπου παίρνουν το βετιβέρ. “Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην ασφάλεια των δρόμων, την πρόσβαση σε νοσοκομεία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα συγκεκριμένα τρία χωριά” εξήγησε στο site του allure η Myriam Baudalt, creative director της diptyque.

Ο χυμός

Το 2010 η diptyque με αρωματοποιό τον Olivier  Pescheaux, δημιούργησε το Vetyverio Eau de Toilette- σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του βετιβέρ. Επτά χρόνια μετά, η diptyque επανεξετάζει το βετιβέρ με μια εντελώς διαφορετική οπτική μέσα από το Vetyverio Eau de Parfum, μία οπτική όπου το “αντρικό” βετιβέρ- σε υψηλή συγκέντρωση- πετάει από πάνω του αυτό τον χαρακτηρισμό. Το ηφαιστειογενές έδαφος της περιοχής Les Cayes στην Αϊτή είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα όμως ταυτόχρονα είναι και “χαλαρό” στη δομή του, πράγμα που επιτρέπει στις ρίζες του βετιβέρ να βυθίζονται σαν χρυσές κλωστές στη γή. Το εκχύλισμά του αποπνέει ξύλο, γη και καπνό- όμως το Vetyverio Eau de Parfum δεν είναι μόνο αυτό.

Καθώς το άρωμα εξελίσσεται και “ανοίγει”, το βετιβέρ εμφανίζεται κάποιες στιγμές φρέσκο, άλλες με χαρακτήρα καπνού ακόμα και ανεπαίσθητα floral. Αυτό το πρωτόγονο συστατικό ξεδιπλώνει ένα καλειδοσκόπιο οσφρητικών νύξεων καθώς φλερτάρει με το γκρέιπφρουτ, το πατσουλί και το τριαντάφυλλο, κρατώντας όμως την καθαρότητα του χαρακτήρα του ανέπαφη σε ένα άρωμα οικείο και συνάμα αναπάντεχο.

Info: τα προϊόντα diptyque θα τα βρεις αποκλειστικά στα attica και στο atticabeauty.gr

Photo: Effie Grigoriou Photography

 

No Comments

Leave a Reply