Fashion

Ελένη Μαρνέρη: Η ήρεμη δύναμη του εικαστικού Κοσμήματος

23 Φεβρουαρίου, 2018

Υπάρχει πάντα ένας καλός άνεμος, μια ενδιαφέρουσα αφορμή και σίγουρα, πάντως, η αδυναμία μας για την Υψηλή Τέχνη του Κοσμήματος, που μας οδηγεί στην Eleni Marneri Creative Gallery, στην πιο όμορφη περιοχή της Αθήνας, τη γειτονιά της Ακρόπολης. Αυτή τη φορά ήταν η τρίτη έκθεση του κύκλου Trinity, με τον οποίο η iconic Ελένη Μαρνέρη γιορτάζει 30 χρόνια παρουσίας στο χώρο του εικαστικού κοσμήματος και της Τέχνης, γενικότερα. Τριάντα τρεις Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες (από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική) σε μια ελεύθερη, δημιουργική συνομιλία, συμμετέχουν στην έκθεση “Contemporary Stories” που μαζί με τις “In the Gems World” και “Metallogues” ολοκληρώνει την τριλογία.

Στον μαγευτικό κόσμο των πολύτιμων λίθων

Fotini Psarouli

Η αγάπη για το κόσμημα -και κάθε πτυχή της δημιουργίας του- για την Ελένη Μαρνέρη προήλθε από μια άλλη πρωταρχική αγάπη, αυτή για την φύση. «Περιγράφοντας τον εαυτό μου θα έλεγα ότι είχα από μικρή ιδιαίτερα οξυμμένες τις αισθήσεις μου και μια μεγάλη ευαισθησία για το τι συμβαίνει στη φύση. Μου άρεσε και μου αρέσει να παρατηρώ, να γεύομαι, ν’ ακούω τους ήχους της, να μυρίζω τ’ αρώματά της… Περνούσα ώρες ολόκληρες με τη γιαγιά και τη μητέρα μου στους κήπους και λάτρευα τα πετρώματα. Νομίζω ότι θα μπορούσα  κάλλιστα να είμαι γεωλόγος» λέει η ίδια.

Elena Votsi

«Σ’ ένα ταξίδι μου στην Ιταλία, σε μια έκθεση, αντικρύζοντας θαμπωμένη κρύσταλλους και πολύτιμους λίθους, ένιωσα να μου συμβαίνει κάτι σαν αποκάλυψη: Τα χρώματα, η ενέργειά τους, όλη αυτή η μαγεία που πήγαζε από τα βάθη της γης, της γης που τόσο αγαπούσα από παιδί, συνειδητοποίησα ότι ήθελα να τα μεταμορφώσω σε κοσμήματα. Ό,τι επακολούθησε, οι συνεργασίες μου με έλληνες και ξένους σχεδιαστές, με τη σχολή Alchimia contemporary jewellery school στη Φλωρεντία, η δημιουργία του πρώτου μου χώρου στη Φωκίωνος Νέγρη, έγιναν όλα πολύ αυθόρμητα, τίποτα δεν ήταν μεθοδευμένο!».

Εύλογα, λοιπόν, η πρώτη έκθεση της τριλογίας “In the Gems World” ήταν αφιερωμένη στους πολύτιμους λίθους.

 

Metallogues

Vassilis Vasiliou

Παράλληλα με την αγάπη για τους πολύτιμους λίθους ήρθε να ενσωματωθεί ο θαυμασμός για τη δύναμη και την ανθεκτικότητα των μετάλλων –που πρωταγωνίστησαν στην δεύτερη έκθεση της τριλογίας “Metallogues”. Καθώς ήθελε να μάθει τα πάντα για την ιστορία του κοσμήματος, στα ταξίδια της η Ελένη Μαρνέρη επισκεπτόταν μουσεία όπως το Museo Oro del Peru στη Λίμα όπου φιλοξενούνται εντυπωσιακά κοσμήματα των Ίνκας, το μουσείο με την μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων Museu de Ciencias da Terra στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το Μουσείο Χρυσού (Museo del Oro) στην Κολομβία… «Στην Ελλάδα, δε, σε πολύ νεαρή ηλικία είχα την τύχη να επισκεφτώ τις ανασκαφές της Βεργίνας. Διαπίστωσα ότι τα αρχαία κοσμήματα-ευρήματα της ήταν ό,τι πιο μοντέρνο είχα δει» θυμάται και προσθέτει πως ποτέ δεν της άρεσαν τα συνηθισμένα κοσμήματα.

Petra Hauser

«Τα μέταλλα, στα οποία συγκαταλέγονται φυσικά ο χρυσός και το ασήμι, με συγκίνησαν είναι η αλήθεια, μεταγενέστερα» προσθέτει. «Μια από τις πολύ όμορφες εμπειρίες μου ήταν όταν ανακάλυψα ένα μικρό ελληνικό μουσείο, το Ορυκτολογικό-Μεταλλευτικό μουσείο του Αγίου Κωνσταντίνου στην Καμάριζα, στο Λαύριο. Συγκινήθηκα πολύ, γιατί γνώρισα ανθρώπους που είχαν δουλέψει στα μεταλλεία. Τους κάλεσα μάλιστα για μια συνομιλία σε μια -παράλληλη με την έκθεση- εκδήλωσή μας στη γκαλερί όπου έφεραν και κάποια εκθέματα. Το μουσείο αυτό είναι ένα μικρό διαμαντάκι με εκπληκτικές συλλογές και γι’ αυτό προτρέπω τους πάντες να το επισκέπτονται. Το στηρίζουν και το περιποιούνται εθελοντές που αγαπάνε πολύ αυτό που κάνουν ενώ είναι πρόθυμοι να μοιραστούν σημαντικές γνώσεις που αφορούν την αρχαία ιστορία της περιοχής. Για μένα, η ιστορία και οι συμβολισμοί της αρχαίας Ελλάδας, της αρχαίας Αιγύπτου και όλων των πολιτισμών του κόσμου είναι ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό αντικείμενο μελέτης και αποτελούν έμπνευση για την τέχνη του κοσμήματος».

Contemporary Stories

Η Trinity  –το εντυπωσιακό project στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 68 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες- ολοκληρώνεται με την τρέχουσα έκθεση “Contemporary Stories”. Σε αυτή, με αφετηρία την εννοιολογική δομή που κατέχει ένα σύγχρονο εικαστικό κόσμημα καθώς και τα υλικά με τα οποία πειραματίζονται τη δεδομένη στιγμή της διαδρομής τους, οι καλλιτέχνες αφηγούνται στο κοινό προσωπικές ιστορίες. «Το συναίσθημα που κυριαρχεί γι’ αυτή την επέτειο είναι η χαρά» μας εκμυστηρεύεται η Ελένη Μαρνέρη.

Jeremy May

« Κλείνει μια μεγάλη περίοδος αφοσίωσης στην τέχνη και την αισθητική, συνεργασιών και δημιουργίας που ξεκίνησε με μια πρωτοπόρα ματιά. Νιώθω, ακόμη, ικανοποίηση γιατί αυτό το οποίο ξεκίνησα μπόρεσα μέσα από μια άρτια δομή να το ταξιδέψω, να το εξελίξω μέσα στην πορεία των χρόνων ανακαλύπτοντας κάθε φορά κάτι καινούριο, πάντα με μια σύγχρονη ματιά. Η Trinity συμβολίζει όχι μόνο τις τρεις δεκαετίες που συμπληρώνουμε αλλά και τους τρεις κύκλους που διέγραψε η γκαλερί σε αντίστοιχους χώρους: στη Φωκίωνος Νέγρη, την οδό Αγαθουπόλεως και, από το τέλος του 2011, στην περιοχή της Ακρόπολης». Ο αριθμός 3 εξάλλου, όπως αναφέρεται και στο κείμενο παρουσίασης της τριλογίας, όχι μόνο κατέχει κυρίαρχη θέση ως ιερός στο σύμπαν της Αριθμολογίας αλλά εκφράζεται μέσα από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Mia Kwon

Και το μέλλον ενδιαφέρει πάντα έναν δημιουργικό άνθρωπο, όπως η Ελένη Μαρνέρη:  «Αυτή η επέτειος είναι ένα ορόσημο για μας, το εφαλτήριο για να συνεχίσουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε μια νέα εποχή, με νέες ανάγκες. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί νέοι δημιουργοί που έχουν αξιόλογες σπουδές, έχουν ταξιδέψει, ασχολούνται με την τέχνη, τη μόδα, το design. Έχουν να πούνε πάρα πολλά παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Θέλω πολύ ν’ αγκαλιάσω αυτή τη νέα γενιά που θέλει να μείνει στη χώρα. Πολλές φορές, επισκέπτες από άλλες χώρες ενθουσιάζονται με το χώρο μας και μας λένε “θα μπορούσατε να είσαστε στο εξωτερικό” και εμείς απαντάμε πως θέλουμε να βρισκόμαστε στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό!» λέει γελώντας.

Η τέχνη της ζωής

Συνομιλώντας με την Ελένη Μαρνέρη διαπιστώνει κανείς μια γοητευτική αντίφαση: Πρόκειται για έναν άνθρωπο απίστευτα χαρισματικό στην επικοινωνία κι’ όμως επιμένει να διατηρεί χαμηλό προφίλ, θέλοντας να “μιλά” κυρίως μέσα από τη δουλειά της. Μπορεί να περιπλανηθείς μαζί της στα μονοπάτια της ιστορίας της τέχνης του κοσμήματος που την μαγεύει («Το κόσμημα είναι μικρογλυπτική, συναίσθημα, τέχνη, στολίδι, σύμβολο, φυλαχτό» λέει χαρακτηριστικά») ή μιλώντας για διάσημους καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με την κατασκευή κοσμήματος όπως ο Picasso, ο Dali, o Alexander Calder, ο Takis… Θα σου πει πως η Ιταλία δεν παύει ποτέ να την εμπνέει αλλά λατρεύει την Ιαπωνία και η γιαπωνέζικη αισθητική είναι αυτή που πραγματικά της ταιριάζει.

Πάντα κρατά ένα κόσμημα από κάθε έκθεση που φιλοξενεί στη γκαλερί της αλλά και από κάθε ταξίδι της, που ενσωματώνει στη συλλογή της, ως μέρος της προσωπικής της ιστορίας. «Δεν έχει σημασία η πολυτιμότητά τους, μπορώ ν’ αγαπώ εξίσου ένα κόσμημα από τουρμαλίνες όσο ένα φτιαγμένο από ύφασμα ή χαρτί, αρκεί να είναι της απολύτου αισθητικής μου» διευκρινίζει και προτείνει σε κάθε γυναίκα να δημιουργήσει τη δική της συλλογή που την εκφράζει.

Τι θα συμβούλευε τα κορίτσια της νέας γενιάς που τόσο την συγκινεί; «Καταρχήν, ν’ αποδεχτούν και να υπερασπιστούν αυτό που είναι. Να τολμήσουν την διαφορετικότητα. Η τάση του “πανομοιότυπου” ή μιας δοσμένης εικόνας είναι κατευθυνόμενη, η τάση του διαφορετικού έχει προσωπικότητα. Αναπτύξτε την προσωπικότητα σας, καλλιεργήστε τη σκέψη και την αισθητική σας».

Κόντρα στην κατήφεια της εποχής, την χαρακτηρίζει μια joie de vivre που είναι μεταδοτική όταν βρίσκεσαι δίπλα της και σου μιλά για όσα αγαπά. «Η φύση, οι άνθρωποι, η τέχνη και η επικοινωνία είναι για μένα ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στη ζωή μας. Ας παραμένουμε ανοιχτοί σε ό,τι έρχεται και τα δύσκολα ας τα αντιμετωπίζουμε, ας μην τα φοβόμαστε. Όλα μπορεί να συμβούν, όλα μπορούν ν’ ανατραπούν και όλα μπορούν να συνεχιστούν. Προσωπικά, αγαπώ ν’ ανακαλύπτω την ομορφιά και στα πιο μικρά πράγματα. Μια βόλτα στην πόλη μπορεί να είναι έμπνευση! Ακόμη και στον Εθνικό κήπο μπορείς ν’ ακούσεις το θρόισμα των φύλλων και κελαϊδίσματα. Την άνοιξη, στους στύλους του Ολυμπίου Διός μοσχοβολούν όλα τα μικρά λουλούδια που συναντάς και στις Κυκλάδες! Το να ερωτεύεσαι μικρά πράγματα στην καθημερινότητά σου είναι η ουσία της ζωής. Είναι οι στιγμές μας. Αυτές έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, η μαγεία και η ευτυχία εκεί περικλείεται!»

 

Info

Eleni Marneri Creative Gallery

Λεμπέση 5-7 & Πορίνου 16, Μακρυγιάννη (μετρό Ακρόπολη) Αθήνα

τηλ. : 210 8619488

Διάρκεια έκθεσης 2.2.18 – 28.2.18

www.elenimarneri.com

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Leave a Reply