Ο Έλληνας αρωματοποιός που ζει στο Άμστερνταμ, δημιουργεί ενδιαφέροντα niche αρώματα και μας έκανε ν’ αναθεωρήσουμε τη φράση «η ατμόσφαιρα μυρίζει…Baruti»!
Ένα brand niche αρωμάτων με το ανατρεπτικό όνομα Baruti (ναι, με έμπνευση από την αρχαιότερη εκρηκτική ύλη) καταρχήν ιντριγκάρει -δημιουργεί, εξάλλου, ένα οξύμωρο σχήμα! Μοιάζει να μας «κλείνει το μάτι» και υπαινίσσεται ότι ο ιθύνων νους του διαθέτει ιδιαίτερο στυλ και χιούμορ. Όταν ανακαλύψαμε τα αρώματα Baruti στην Eleni Marneri Creative Gallery θελήσαμε αμέσως να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτά και εκπλαγήκαμε ευχάριστα όταν πληροφορηθήκαμε ότι ο δημιουργός τους είναι ένας Έλληνας αρωματοποιός που ζει στο Άμστερνταμ, ο Σπύρος Δροσόπουλος!
«Το baruti δεν σηματοδοτεί μια έκρηξη πολεμική ή επικίνδυνη αλλά μια χαρούμενη έκρηξη αρωμάτων!» εξηγεί ο ίδιος όταν τον ρωτώ σχετικά με την πρωτότυπη επιλογή ονομασίας για το brand του. «Τα αρώματα είναι συμπυκνωμένα, όταν τα ψεκάζεις, οι ευωδιές τους “εκρήγνυνται” κάνοντας αμέσως την παρουσία τους αισθητή. Όταν πάλι, κανείς πίνει ένα ωραίο κρασί ή δοκιμάζει ένα εξαιρετικό φαγητό μπορεί ν’ αναφωνήσει χαρακτηριστικά «α, είναι μπαρούτι!» κάτι που σημαίνει ότι έχει έντονη γεύση αλλά και υψηλή ποιότητα. Υπό αυτή την έννοια, ταιριάζει τέλεια στα niche αρώματα που δημιουργώ. Στο website μου εξηγώ στ’ αγγλικά τι σημαίνει η λέξη αυτή που μου αρέσει πολύ. Αναγνωρίζω ότι εμπεριέχει και αρνητική σημασία -όταν λες π.χ. “η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι” ή “έγινα μπαρούτι”- όμως εν προκειμένω, εστιάζω στη θετική πλευρά της: η έκρηξη εδώ οφείλει να είναι μια έκρηξη ομορφιάς!».
Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Financial Times συμπεριέλαβαν το άρωμα “Indigo” σ’ ένα αφιέρωμά τους για τα niche αρώματα με την πιο έντονα “μυστηριώδη” γοητεία. Δικαίως, χάρη στις αριστοτεχνικά συνδυασμένες υποβλητικές αρωματικές του νότες από λιβάνι, μαστίχα, υάκινθο, τριαντάφυλλο, κεχριμπάρι, κέδρο και σανταλόξυλο. Ο «rock star» perfume blogger Jeremy Fragrance, κατέταξε το “Chai” ως πέμπτο στο top 10 των unisex αρωμάτων με τις πιο ξεχωριστές και ιδιαίτερα «δημιουργικές» ευωδιές. Και, πιο πρόσφατα, το νέο άρωμα του οίκου Baruti, “Perverso”, ένα άρωμα σαγηνευτικό «για εκείνες τις στιγμές που δεν μπορείς παρά να υποκύψεις στις πιο αρχέγονες επιθυμίες σου» όπως περιγράφει ο δημιουργός του, προσελκύει εμπνευσμένα reviews που το παρομοιάζουν με αυτή καθαυτή την αίσθηση της έλξης!
Την εποχή που σπούδαζε ψυχολογία, βέβαια, ο Σπύρος Δροσόπουλος δεν υποπτευόταν ποια δική του βαθύτερη επιθυμία έμελλε να αναδυθεί και ποιος θα ήταν ο επαγγελματικός τομέας που έμελλε να τον κερδίσει ολοκληρωτικά. Γεννήθηκε στην Ολλανδία από πατέρα Έλληνα και μητέρα Ολλανδή αλλά όταν ήταν δυο χρονών οι γονείς του αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Αθήνα όπου μεγάλωσαν ο ίδιος και η μικρότερη αδερφή του. Όταν τέλειωσε το λύκειο, έφυγε για την Ολλανδία για να σπουδάσει ψυχολογία, πραγματοποιώντας το όνειρό του. Ακολούθησε η γέννηση της κόρης του -έγινε νεότατος μπαμπάς!- το διδακτορικό στη Γερμανία και η επιστροφή στο Άμστερνταμ όπου επέλεξε να εργαστεί όχι ως ψυχοθεραπευτής αλλά ως ακαδημαϊκός στον τομέα της έρευνας.
«Δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι θα δημιουργούσα αρώματα αλλά από πολύ νεαρή ηλικία με ενδιέφεραν οι γεύσεις και οι οσμές, είχα μια ιδιαίτερη ευαισθησία και μεγάλη περιέργεια. Έκανα σχεδόν ολόκληρη μελέτη πάνω σε αυτές σε τσάγια, φαγητά, κρασιά και ποτά… Στην οικογένειά μου εκτιμούσαμε πάντα την ποιότητα σ’ ότι αφορά όλα τα παραπάνω και ο πατέρας μου παρήγαγε με πολλή φροντίδα το δικό του κρασί! Τα αρώματα με ενδιέφεραν πιο πολύ από ψυχολογικής πλευράς: Όταν φοράς ένα άρωμα αλλάζει ο τρόπος που σε αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Τα ρούχα που επιλέγεις, το χτένισμα, δημιουργούν άμεσα μια εικόνα, το άρωμα ωστόσο λειτουργεί σε υποσυνείδητο επίπεδο. Άρχισε, λοιπόν, να μου κινεί πολύ το ενδιαφέρον πώς λειτουργεί όλο αυτό. Πριν από περίπου 12 χρόνια, ανακάλυψα τα niche αρώματα τυχαία σε ένα κατάστημα, αρώματα που δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν: πιο ιδιαίτερα, εξεζητημένα, με ένα ποιοτικό επίπεδο ανώτερο από τα ευρείας κατανάλωσης και κάπως πιο…κρυμμένα από τα μάτια του κόσμου!» θυμάται. Η ανακάλυψη αυτής της κατηγορίας αρωμάτων και η περιέργειά του για τον τρόπο παραγωγής τους, τον οδήγησε στην πρώτη του συμμετοχή σ’ ένα σχετικό workshop στην Ολλανδία. «Το παρακολούθησα κι΄ έκτοτε απέκτησα ένα νέο, όχι απλώς χόμπι αλλά…πάθος! Ενώ δούλευα στο πανεπιστήμιο και έκανα την έρευνά μου, άρχισα ν’ αγοράζω πρώτες ύλες και να πειραματίζομαι. Ανανέωνα κάθε χρόνο το συμβόλαιό μου με το πανεπιστήμιο μέχρι που ανακάλυψα ότι δεν ήθελα πια να πηγαίνω στη δουλειά: ήθελα να μένω σπίτι και να φτιάχνω τα αρώματα μου! Έτσι αποφάσισα τελικά να γίνω επαγγελματίας αρωματοποιός».
Μέσα σε σχεδόν μια δεκαετία, έχει επιτύχει να εξάγει τα αρώματά του σε 25 χώρες, σε σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Βόρεια και Νότια Αμερική, τον Καναδά και, πλέον, στρέφεται και στην αγορά της Κίνας. Tι τον εμπνέει να τα δημιουργεί; «Κάποιες φορές το ερέθισμα προκύπτει από την ίδια την πρώτη ύλη: Θέλω π.χ. να συνδυάσω δυο υλικά που πραγματικά μου δημιουργούν τη διάθεση να δω πως ταιριάζουν (με αυτό τον τρόπο έχει προκύψει το Chai και το Voyance). Συνήθως όμως προτιμώ να δουλεύω με μια ιδέα, μια έμπνευση που μπορεί να έχει προέλθει απ’ οτιδήποτε! Έχω φτιάξει άρωμα, το Tindrer (σ.σ. η δανέζικη λέξη tindrer σημαίνει σπίθα), που το εμπνεύστηκα από το ομώνυμο τραγούδι της δανέζικης μπάντας Under Byen που μου αρέσει πολύ. Με την ανάμνηση ενός συναισθήματος που έχω νιώσει πολλές φορές δημιούργησα το Indigo, ένα άρωμα που θεωρώ έντονα “ελληνικό” γιατί περιέχει μαστίχα της Χίου που το κάνει ιδιαίτερο. Στην Ελλάδα που αυτή η μυρωδιά μας είναι οικεία, παρατηρώ ότι ο κόσμος το αγαπά πολύ». Εκμυστηρεύεται πως ξεκίνησε να φτιάχνει το Dama Koupa με την ιδέα της ιδανικής γυναίκας και…το “προσάρμοσε” στην σύντροφό του! Πρόσφατα, τελειοποίησε ένα από τα αρώματά του που θα κυκλοφορήσουν μελλοντικά, το νεανικό αλλά με έντονο χαρακτήρα “Laurakimou” που εμπνεύστηκε από την κόρη του! «Αρχικά, αντιλαμβανόμαστε σε αυτό τις νότες της φράουλας, το πιπέρι και το ρούμι και, καθώς περνά η ώρα, τις πιο λουλουδάτες από τριαντάφυλλο, γιασεμί και tuberose. Στο τέλος αναδύεται η βανίλια και κάποια ξύλα που το κάνουν ακριβώς όσο αισθησιακό ταιριάζει σε μια κοπέλα 22 χρονών, όπως η κόρη μου» λέει τρυφερά- και η αλήθεια είναι ότι ήδη ανυπομονούμε να το μυρίσουμε!
Ο Σπύρος Δροσόπουλος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ένα είδος «σκηνοθέτη» ή συνθέτη που ενορχηστρώνει αρωματικές νότες. Στις επιρροές του συγκαταλέγονται brands όπως οι Nasomatto, Nez a Nez, Les Nez, και The Different Company. Απολαμβάνει να παρακολουθεί καλλιτέχνες που τον εμπνέουν όπως οι Gé-Karel van der Sterren, Peter Doig, Sally Mann, Neo Rauch και Jan Saudek. Επιδιώκει, ακόμη, πάντα να συνεργάζεται με Έλληνες παραγωγούς αρωματικών φυτών και παραγωγούς μαστίχας από τη Χίο. «Όταν μπορώ να βρω τα υλικά και τα αιθέρια έλαια που θέλω -όπως τριαντάφυλλο εξαιρετικής ποιότητας από την Κοζάνη αλλά και λεβάντα- θεωρώ ότι είναι ηθική υποχρέωσή μου να υποστηρίξω τη χώρα απ’ όπου κατάγομαι» λέει και παραδέχεται πως το γεγονός ότι ζει στο Άμστερνταμ αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα επαγγελματικά: εκεί η επιχειρηματικότητα ευνοείται, ιδιαίτερα για όσους ξεκινούν την επιχείρησή τους, τονίζει.
Όταν τον ρωτώ ποιο είναι το “σήμα κατατεθέν” που κάνει τ’ αρώματά του να ξεχωρίζουν, απαντά πως «“διατυπώνουν” ευδιάκριτα και με διαύγεια τις νότες και τις πρώτες ύλες τους. Στα Baruti, προσλαμβάνει κανείς αυτούσιες τις αρωματικές νότες, είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, φωτορεαλιστικά!» λέει ο αρωματοποιός που έχει επίσης δημιουργήσει και ομώνυμα -εξαιρετικά- αρώματα χώρου. Όσο για τα γεμάτα χρώμα καλειδοσκοπικά patterns στις συσκευασίες των αρωμάτων, αποτελούν τις visual πτυχές μιας “έκρηξης ομορφιάς” και παραπέμπουν στις μαγικές στιγμές των παιδικών του χρόνων, όταν το βλέμμα του αιχμαλωτιζόταν γι’ αρκετή ώρα μέσα σ’ ένα καλειδοσκόπιο!
Ο Σπύρος Δροσόπουλος πιστεύει πως τα αρώματα εξυμνούν τα όμορφα πράγματα στη ζωή, τα οποία απολαμβάνει κανείς περισσότερο όταν τα μοιράζεται. «Ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι γονείς μου σπούδασαν βιολογία και στη βιολογία η διαίρεση είναι πολλαπλασιασμός: ένα κύτταρο όταν διαιρείται ουσιαστικά πολλαπλασιάζεται. Με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνομαι την ευχαρίστηση, όταν κάτι που απολαμβάνεις το μοιράζεσαι, το ευχαριστιέσαι ακόμη περισσότερο. Είμαι κατά της συσσώρευσης αγαθών, αν το αναλύσουμε καλύτερα όλοι καταλαβαίνουμε ότι έχει να κάνει με αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος, η ανασφάλεια…Τα πάντα ρει και ό,τι έρχεται σε μένα επιλέγω απλά να το διοχετεύω όχι να το συσσωρεύω, αυτή είναι η φιλοσοφία μου…». (σ.σ. στο web shop του ένα ποσό από τις πωλήσεις των αρωμάτων Baruti προορίζεται για projects που ο ίδιος πιστεύει ότι αξίζει να τα στηρίζει).
Τέλος τον ρωτώ, ποια είναι για κείνον τα όμορφα πράγματα στη ζωή; «Είναι τόσα πολλά!» απαντά «Την ομορφιά την συναντάς τόσο εκεί που περιμένεις ότι θα τη βρεις αλλά την ανακαλύπτεις ακόμη και σε μέρη αναπάντεχα ή στιγμές που δεν το περιμένεις! Όταν δω κάτι όμορφο ποτέ δεν το προσπερνώ, πάντα θα του δώσω τη δέουσα σημασία».
Στην Ελλάδα, τα niche αρώματα Baruti μπορείτε να βρείτε:
- Στην Eleni Marneri Creative Gallery, Λεμπέση 5-7 & Πορίνου 16, Μακρυγιάννη (μετρό Ακρόπολη) Αθήνα, τηλ. 210 8619488 www.elenimarneri.com
- Στο Barber’s and Co, Λεβίδου 16, Κηφισιά, τηλ. 216 7003132 www.barbersandco.gr
- Στο Κριάρι, Πλατεία Βάρδακα Ιωάννη, Σύρος, τηλ. 22810 76997 https://www.facebook.com/kriarisyros/
No Comments