Inspiration

Η επανάσταση του ύπνου

3 Νοεμβρίου, 2019

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ενδιαφέρον, ιδιαίτερο βιβλίο από τις Εκδόσεις Διόπτρα, από αυτά που πιστεύουμε ότι αφορούν όλους μας. Ο τίτλος του είναι “Η επανάσταση του ύπνου” και η συγγραφέας του, η Arianna Huffington, το αφιερώνει σε όλους όσοι… κουράστηκαν να νιώθουν κουρασμένοι! Από την αφιέρωση, όπως ανακαλύπτουμε διαβάζοντας το βιβλίο της, δεν εξαιρείται ούτε η ίδια: έχοντας χάσει τον ύπνο της επί μακρόν λόγω ακραίων ωραρίων και επαγγελματικών υποχρεώσεων μια μέρα κατέρρευσε από εξάντληση στο γραφείο της, χτυπώντας το πρόσωπό της καθώς έπεσε και σπάζοντας το ζυγωματικό της. Το γεγονός αυτό ως αποκορύφωμα του burnout που περνούσε, την αφύπνισε: δεν μπορούσε πια ν’ αγνοεί την εξάντλησή της που είχε συσσωρευτεί λόγω της -τόσο συχνής- πεποίθησης ότι “η δουλειά είναι πιο σημαντική από τον ύπνο”.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Ποια είναι η -ελληνικής καταγωγής- Ariana Huffington; Ναι, σωστά μαντέψατε, δεν είναι άλλη από την ιδρύτρια της Huffington Post, του ειδησεογραφικού site που γρήγορα σκαρφάλωσε στους top προορισμούς του ίντερνετ. Παράλληλα έχει γράψει δεκαπέντε βιβλία (με πιο πρόσφατα το best seller “Δες τη ζωή αλλιώς” και την “Επανάσταση του ύπνου”) και, το 2016 ίδρυσε τη Thrive Global: μια εταιρική και καταναλωτική πλατφόρμα, με στόχο να αλλάξει ο τρόπος που δουλεύουμε και ζούμε, εξαλείφοντας τη νοοτροπία ότι η εξαντλητική εργασία είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώνουμε για την επιτυχία. Η έλλειψη ύπνου είναι ένα φαινόμενο της εποχής – όλοι έχουμε ζήσει σε κάποια απαιτητική περίοδο της ζωής μας αυτή την εμπειρία, συχνά μάλιστα φτάνει απλώς το να είσαι μια εργαζόμενη μητέρα…  

Είναι «ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να κάνουμε τις δουλειές μας εξίσου καλά με τέσσερις, πέντε ή έξι ώρες ύπνου, όπως μπορούμε με επτά ή οκτώ… μια ψευδαίσθηση που επηρεάζει όχι μόνο την υγεία μας αλλά και την παραγωγικότητά μας και τη λήψη αποφάσεων», διαπιστώνει η Arianna Huffington. Όπως παρατηρεί στις σελίδες του βιβλίου της, έχει ανατείλει πλέον η «χρυσή εποχή της επιστήμης του ύπνου -αποκαλύπτοντας όλους τους τρόπους με τους οποίους ο ύπνος και τα όνειρα παίζουν ζωτικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεών μας, στη συναισθηματική ευφυϊα μας, στις γνωσιακές λειτουργίες και στη δημιουργικότητά μας. Και τον τρόπο με τον οποίο η έλλειψη ύπνου είναι συχνά η αιτία πίσω από το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη και μυριάδες άλλα προβλήματα υγείας». Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν αυτό που ήξεραν ενστικτωδώς οι πρόγονοί μας: ότι ο ύπνος δεν είναι κενός χρόνος. Είναι μια περίοδος έντονης νευρολογικής δραστηριότητας – μας ανανεώνει, εδραιώνει τη μνήμη μας, καθαρίζει τον εγκέφαλό μας και ενισχύει τις γνωσιακές ικανότητές μας. Ο χρόνος του ύπνου μας είναι εξίσου πολύτιμος με το χρόνο που είμαστε ξύπνιοι.

Στο βιβλίο αυτό ανακαλύπτει επίσης κανείς πολλά, ενδιαφέροντα trivia όπως π.χ. ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται έξι ώρες κάθε βράδυ έχουν κατά 23% αυξημένες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι. Με λιγότερες από τέσσερις ώρες ύπνου, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο εντυπωσιακό 73%! Μια ρωσική μελέτη κατέδειξε ότι σχεδόν το 63% των ανδρών που παθαίνουν έμφραγμα έπασχαν επίσης από διαταραχές ύπνου ενώ, όταν κοιμόμαστε, το μυαλό μας είναι σε θέση ν’ απαλλαγεί από τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων και πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη  νόσο Αλτσχάιμερ. Πειράματα όμως αποδεικνύουν και την επίδραση του ύπνου σ’ ένα πιο ματαιόδοξο ίσως τομέα, εκείνου της ομορφιάς: Στο Ηνωμένο Βασίλειο αναλύθηκε και φωτογραφήθηκε η επιδερμίδα γυναικών αφού κοιμήθηκαν οκτώ ώρες και έπειτα ξανά ύστερα από ύπνο έξι ωρών για πέντε νύχτες στη σειρά. Οι γραμμές και οι ρυτίδες αυξήθηκαν κατά 54%, τα σημάδια κατά 13% και οι κοκκινίλες κατά 8%. Η έλλειψη ύπνου φαίνεται κυριολεκτικά στα πρόσωπά μας! Ο ύπνος αποτελεί τελικά ένα σημαντικό κλειδί τόσο για την σωματική όσο και την πνευματική υγεία μας.

Αξίζει λοιπόν να διαβάσουμε την «Επανάσταση του ύπνου», για να διαγράψουμε τις λάθος αντιλήψεις που εδραιώθηκαν κατά τη Βιομηχανική Επανάσταση, ν’ ανακαλύψουμε σημαντικές πληροφορίες που τον αφορούν και να επωφεληθούμε από συμβουλές για να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας νύχτα με τη νύχτα (όπως μας προτρέπει ο υπότιτλος στο εξώφυλλο). Το γιατί πρέπει να βάλουμε την τεχνολογία στη θέση της (η οποία δεν είναι δίπλα στο κομοδίνο μας) οι τεχνικές για μια πετυχημένη ρουτίνα ύπνου, φαινόμενα όπως το «συνειδητό όνειρο» αλλά και ο καθοδηγούμενος διαλογισμός που μας βοηθά ν’ αποκοιμηθούμε συγκαταλέγονται στα highlights του βιβλίου. Ας αφεθούμε λοιπόν γλυκά και απενοχοποιημένα στην αγκαλιά του Μορφέα γιατί ο ύπνος είναι κάτι πολύ παραπάνω από απλώς η βασική μας ξεκούραση: όπως έλεγε ο Καρλ Γιουνγκ «τα όνειρα δίνουν πληροφορίες για τα μυστικά της εσωτερικής ζωής μας και αποκαλύπτουν σε αυτόν που ονειρεύεται τα κρυμμένα στοιχεία της προσωπικότητάς του ενώ «ο ύπνος είναι ο καλύτερος διαλογισμός» σύμφωνα με τον Δαλάι Λάμα!

No Comments

Leave a Reply