Inspiration

Σχέσεις #Reset: Πώς θα περάσεις από το “χωριστά” στο “μαζί”

22 Σεπτεμβρίου, 2016

Ο Strategic Intervention Coach, Μιχάλης Χριστοδούλου, μοιράζεται τη δική του εμπειρία για το πώς μια στιγμή συνειδητοποίησης άλλαξε ολόκληρη τη ζωή του (και τις σχέσεις του).

“Όσο ήμουν ακόμα στο Λύκειο, πολλές φορές αναρωτήθηκα για το πώς θα ήταν η τέλεια σχέση. Τι θα έκανα εγώ σε αυτή τη σχέση και τι θα έκανε ο άλλος, για να φτιάξουμε αυτή τη σχέση έτσι ώστε να είναι τέλεια. Ταξίδευα σε μαγικά νησιά, περπατούσα χέρι-χέρι στην παραλία, αισθανόμουν πάντα υπέροχα στο μυαλό μου. Αν και παιδί χωρισμένων γονιών, πίστευα ότι εκεί έξω υπήρχε το ταίρι μου, αυτή με την οποία θα έδινα ένα διαφορετικό, ομορφότερο και πιο ουσιαστικό νόημα στη ζωή.

Καθώς μεγάλωνα και ύστερα από λίγες μεν, αλλά «ουσιαστικές» και μακροχρόνιες σχέσεις, αναρωτήθηκα ξανά για την αληθινή «ουσία» των σχέσεων. Είχα ήδη ξεκινήσει σπουδές και αργότερα να δουλεύω στην Αγγλία. Επομένως δημιούργησα και γνώρισα σχέσεις κάτω από πολλές και διαφορετικές συνθήκες, σε διαφορετικά περιβάλλοντα και μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικό τρόπο σκέψης. Πολλά από τα παιδικά μου όνειρα έγιναν πραγματικότητα: ταξίδεψα σε μαγικά νησιά και περπάτησα χέρι-χέρι σε παραλίες, αλλά η αίσθηση που είχα δεν έφτανε σ’ εκείνο το ιδανικό που είχα τότε στο μυαλό μου. Προφανώς, έλεγα στους πολλούς διαλόγους με τον εαυτό μου, ήταν η ώρα μου να γυρίσω στην Ελλάδα, μιας και το «διαφορετικό» δεν μου ταίριαξε και τόσο, άφηνε κάποιο κενό. Και έτσι και έκανα, συνειδητά.

Πίσω, λοιπόν, στην Ελλάδα, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι μπορεί να είχαν αλλάξει ο τόπος και οι άνθρωποι, αλλά οι σχέσεις μου ήταν ίδιες. Μπορεί να είχαν αλλάξει οι συνθήκες γύρω μου, αλλά το μέσα μου παρέμενε ίδιο. Τα θέματα και οι προκλήσεις που είχα αντιμετωπίσει στην Αγγλία είχαν ταξιδέψει μαζί μου και στην Ελλάδα. Όπως και το κενό…

Μάλιστα, είδα ότι και στο γραφείο, στη δουλειά, έβγαιναν μπροστά μου τα ίδια θέματα και οι ίδιες προκλήσεις που αντιμετώπιζα στις προσωπικές μου σχέσεις. Με όση «δουλειά» είχα κάνει τότε με τον εαυτό μου, κατέληξα στο ότι οι άνθρωποι τελικά είναι ίδιοι παντού, είτε είσαι στην Ελλάδα είτε στην Αγγλία. Τι ειρωνεία όταν όλοι οι «σοφοί» μιλούν για τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, εγώ να βλέπω ότι όλοι είναι ίδιοι όπου και αν πήγαινα. Τι ειρωνεία να ζεις παρόμοιες εμπειρίες, απλά σε διαφορετικό τόπο. Μοναδικοί είναι οι άνθρωποι σε τι; Και διαφορετικοί ως προς τι;

Photo via Pinterest

«Έτσι είναι οι σχέσεις», «αυτή είναι η ζωή», «έτσι είναι οι γυναίκες», «αυτό κάνουν οι εργοδότες» σκεφτόμουν τότε. Τότε αυτές τις σκέψεις έκανα κι αυτές έβλεπα να επαληθεύονται μέρα με τη μέρα, σχέση με τη σχέση. Αργότερα κατάλαβα ότι αυτές οι σκέψεις είχαν τόση δύναμη ώστε δημιουργούσαν την πραγματικότητά μου. (Βάλε αστεράκι εδώ, γιατί τότε δεν ήξερα ότι την πραγματικότητά μας τη δημιουργούμε εμείς, όπως ίσως δεν το ξέρεις κι εσύ – ακόμα.) Αργότερα, λοιπόν, έμαθα πως όσον αφορά τις σχέσεις -όλες τις σχέσεις, ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές…-, όσο αναλώνεσαι με σένα, τις δικές σου ανάγκες και το πόσο αυτές ικανοποιούνται από τη σχέση, χτίζεις μια σχέση βασισμένη στο «εγώ», μια σχέση που δεν αφήνει χώρο για κανέναν άλλο. Μα, στάσου λίγο και αναλογίσου: από τι είναι φτιαγμένη η ζωή μας αν όχι από τις σχέσεις μας; Αυτές δεν είναι που χρωματίζουν τις στιγμές μας; Οι σχέσεις μας με εμάς και με τους άλλους… Κι αν οι σχέσεις μας είναι εγωιστικές, υπάρχει άραγε η παραμικρή περίπτωση να αφήνουν ουσιαστικά και αληθινά χώρο στη ζωή μας για κάποιον άλλο άνθρωπο; Όσο απλό και αν ακούγεται, για εμένα τότε ήταν μια συνειδητοποίηση που ταρακούνησε συθέμελα το πώς έβλεπα τη ζωή μου και τις σχέσεις μου. Αργότερα έμαθα ότι στο πλαίσιο του life coaching αυτές οι σχέσεις ονομάζονται «σχέσεις πρώτου επιπέδου» και ότι υπάρχουν και άλλα επίπεδα σχέσεων, που η κινητήρια δύναμή τους δεν είναι ο εγωισμός, αλλά έννοιες όπως η εξέλιξη ή η προσφορά. Κι αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε μια εξελικτική ζωή, σε μια ζωή που γίνεται καλύτερη και ομορφότερη, επειδή η κάθε ημέρα έχει το δικό της νόημα και σημασία.

Η στάση που κρατάει ο καθένας μας σε οποιαδήποτε σχέση -επαγγελματική, προσωπική, φιλική, γονεϊκή, ερωτική…- καθορίζει τη ζωή που ζει. Ανάλογα με αυτή του τη στάση έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει ή να κατεβάσει το επίπεδο στις σχέσεις του, να δώσει ουσία στην επικοινωνία του με τον άλλο ή τους άλλους, να έρθει πιο κοντά τους, περιορίζοντας τις προκλήσεις που τους απομακρύνουν. Σε μια τέτοια σχέση τα συναισθήματα μόνο αναβαθμισμένα μπορούν να είναι και έννοιες όπως ο έρωτας αποκτούν διαφορετική θέση στη ζωή του καθενός.

Τα μοντέλα σχέσεων με τα οποία είχα μεγαλώσει δεν μου επέτρεπαν να αποδεχτώ ότι υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από τις σχέσεις που στο life coaching αποκαλούμε «σχέσεις πρώτου επιπέδου», τις εγωιστικές σχέσεις. Σήμερα απολαμβάνω το δώρο του να είμαι πατέρας 2 μικρών παιδιών και ήδη ξέρω ότι θα μεγαλώσουν με πολύ διαφορετικά πρότυπα για τις σχέσεις τους από ό,τι εγώ. Γιατί βλέπουν και αναγνωρίζουν ότι οι σχέσεις χτίζονται και δημιουργούνται και όταν δημιουργούνται, δεν συμβαίνουν απλά. Όταν οι σχέσεις χτίζονται, τότε δημιουργούν και βάσεις για μια διαφορετική εμπειρία ζωής, μια εμπειρία με σκοπό την ολοκλήρωση.

seminario-sxeseis-intervention-life-coaching

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, διοργανώνω το αυτοτελές σεμινάριο-intervention Σχέσεις #1: Reset. Εκεί θα ανακαλύψουμε με βιωματικό τρόπο ποιοι προσωπικοί «νόμοι» καθορίζουν τις σχέσεις και τη ζωή μας και -να η στιγμή για το αστεράκι που έβαλες παραπάνω- πώς καθένας μας μπορεί να βάλει τα πράγματα σε νέες βάσεις, ώστε να η πραγματικότητα που ζει να είναι εκείνη που επιθυμεί και που του αξίζει αληθινά.

Μια κοπέλα που παρακολούθησε το Σχέσεις #1: Reset μου είπε ότι μετά από αυτό το σεμινάριο αισθάνθηκε σαν να οδηγούσε το αυτοκίνητό της για χρόνια με βρόμικο παρμπρίζ και ξαφνικά οι υαλοκαθαριστήρες να καθάρισαν το τζάμι, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο ολόκληρης της ζωής της. Κάποιος άλλος από τους συμμετέχοντες άκουσε «να χτυπούν πολύ μεγάλα καμπανάκια», δίνοντάς του την εντύπωση ότι «αυτό το σεμινάριο έγινε προσωπικά για εκείνον», ενώ και κάποιος άλλος κατανόησε το σύντροφό του με τέτοιο τρόπο ώστε ξεκίνησε μια νέα σχέση μαζί του, την ίδια κιόλας ημέρα, κι ας είχε έρθει στο σεμινάριο μόνος του.

Είτε είσαι ήδη σε σχέσεις που χρειάζονται «reset» ή ετοιμάζεσαι να χτίσεις τις ιδανικές σου σχέσεις, αυτό το σεμινάριο είναι για σένα. Επειδή θα αναγνωρίσεις τι αξία δίνεις στις σχέσεις σου, πόσο σημαντικές είναι για σένα και γιατί, σε ποιο επίπεδο βρίσκονται και πώς μπορείς να τις αναβαθμίσεις.”

 

Info

Το αυτοτελές σεμινάριο-intervention Σχέσεις #1: Reset διοργανώνεται σε τακτά διαστήματα και το επόμενο έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 26/9, στις 18:00, στο Κέντρο Εναλλακτικών Θεραπειών “Αέναη Ροή” (Σόλωνος 18, Κολωνάκι). Αν θέλεις να το παρακολουθήσεις, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο https://www.eventora.com/en/Events/sxeseis-1-reset ή επικοινωνώντας μαζί μου στο 6931393439 ή στο mike@christodoulou.info.

Αν φτάσεις σε αυτό το σεμινάριο έχοντας διαβάσει τούτο το post, σημείωσε τo Promotional Code “Kisslaurenne” και κλείσε τη θέση σου με 10% έκπτωση. 

 

 

 

No Comments

Leave a Reply