Beauty

The Naxos Apothecary: Στον αιθέριο κόσμο των ναξιακών βοτάνων

11 Οκτωβρίου, 2020

«Τί αφθονία, τι δέντρα φορτωμένα καρπό, τί μακαριότητα! …τα πάντα έλιωναν και χάνουνταν μέσα στη νυσταλέα τούτη ναξιώτικη ευδαιμονία»… Έχοντας πρόσφατα επισκεφτεί τη Νάξο, έχοντας νιώσει τη μοναδική αίσθηση της «ναξιώτικης ευδαιμονίας» όπως την περιγράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στην «Αναφορά στον Γκρέκο» και με την προοπτική ενός διαφορετικού χειμώνα να μας περιμένει, αναζήτησα ν’ αναβιώσω την ανεμελιά, τις αισθήσεις και τα αιθέρια αρώματα που θα με ταξιδέψουν νοερά πίσω στο καλοκαίρι μου στο νησί. Σε στιγμές με συμπυκνωμένη ομορφιά και δύναμη, λουσμένες στο άπλετο κυκλαδίτικο φως  -η ανάμνησή του, εξάλλου, και μόνο είναι ικανή να διαλύσει κάθε σκοτεινή σκέψη και συννεφιά.

Όσο παράδοξο κι’ αν φαίνεται, το ταξίδι αυτό μπορεί να προκύψει στην καρδιά της Αθήνας: Στο The Naxos Apothecary, έναν γοητευτικό χώρο όπου η εύφορη Νάξος, τα ελληνικά βότανα, η Ομοιοπαθητική, η Φυτοθεραπεία και το design συνυπάρχουν αρμονικά.    

Photo: courtesy The Naxos Apothecary

Το παλαιότερο ομοιοπαθητικό φαρμακείο της Αθήνας που μετονομάστηκε σε φαρμακείο ΚΟΡΡΕΣ το 1991, με έδρα το Παγκράτι (όσοι κάνουν ομοιοπαθητική σίγουρα θυμούνται αυτή την «πηγή» ομοιοπαθητικών φαρμάκων) μεταφέρθηκε στην καρδιά της πόλης και μετεξελίχθηκε σε έναν ιδιαίτερο χώρο που επιφυλάσσει όμορφες εκπλήξεις σε όσους αγαπούν τα μυστικά των βοτάνων. Το The Naxos Apothecary αποτελεί κοινό εγχείρημα των φαρμακοποιών (και αδερφών) Γιώργου και Αποστόλη Κορρέ, με αφετηρία το φαρμακείο ΚΟΡΡΕΣ και πηγή έμπνευσης τη γενέτειρα τους, το νησί της Νάξου – πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα όνειρο ετών που έγινε πραγματικότητα. 

Photo: courtesy The Naxos Apothecary

Το λιτό βιομηχανικό design με τις καθαρές γραμμές, τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο χώρο (μέταλλο, μασίφ ξύλο) και το αυστηρό επιστημονικό προφίλ των εργαστηρίων συνδυάζονται και ισορροπούν περίτεχνα με τη λαϊκή αρχιτεκτονική, την ιστορία, την αυθεντικότητα και την ποίηση της Νάξου. Το ανάγλυφο ταβάνι με τα ενετικά οικόσημα που ανακαλεί μνήμες από το μεσαιωνικό κάστρο της Χώρας είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του επιτυχημένου αυτού διακοσμητικού κράματος. Η αισθητική και το design είναι, εξάλλου, μια αγαπημένη εμμονή για τους αδερφούς Κορρέ. O χώρος αποπνέει μια ανεπαίσθητα νοσταλγική αύρα που παραπέμπει σε παλιά, ατμοσφαιρικά φαρμακεία ενώ, την ίδια στιγμή, πρόκειται για το πρώτο φαρμακείο της πρωτεύουσας στη λογική των apothecaries που συναντάμε στο εξωτερικό.

Photo: courtesy The Naxos Apothecary

Ξεκινώ φυσικά από την signature σειρά που είναι βασισμένη στα εκχυλίσματα ναξιακών βοτάνων και πιο συγκεκριμένα από τη niche αρωματική σειρά The Naxos Apothecary. Αποτελείται από πέντε (προς το παρόν) αρώματα που έχουν πάρει τα ονόματά τους από τοπωνύμια και χωριά της Νάξου -συν τα υπέροχα στερεά σαπούνια και αφρόλουτρά τους. «Η Νάξος είναι για μας τόπος καταγωγής, έμπνευσης αλλά και τόπος προμήθειας εξαιρετικών πρώτων υλών. Προσπαθούμε αφενός ν’ αποδώσουμε τα μέρη αυτά αρωματικά, αφετέρου να ενσωματώνουμε στις φόρμουλες των προϊόντων μας εκχυλίσματα από τα βότανα του νησιού» εξηγεί ο Αποστόλης Κορρές καθώς με ξεναγεί ευγενικά στο χώρο.

Photo: courtesy The Naxos Apothecary

Οσφραίνομαι το άρωμα Chora διακρίνοντας τις νότες του βετιβέρ και του πατσουλί να κυριαρχούν και διαπιστώνω ότι αποδίδει τέλεια τον σοφιστικέ και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Χώρας, της πρωτεύουσας του νησιού με το επιβλητικό ενετικό κάστρο. Το Alyko με τη θαλασσινή αύρα του και τις νότες από κέδρο και σύκο, με ταξιδεύει στην παραλία Αλυκό, μια από τις ομορφότερες της Νάξου. Η ορεινή Κόρωνος με το μοναστήρι της Παναγιάς της Αργοκοιλιώτισσας, αποτελεί την έμπνευση για το σχεδόν κατανυκτικό Koronos, ένα άρωμα με νότες λιβανιού που μοσχοβολά πούδρα και καθαριότητα. Το Χαλκί πάλι, είναι το ξακουστό χωριό -πάλαι ποτέ εμπορική πρωτεύουσα του νησιού- όπου γίνεται η απόσταξη του Κίτρου (το αγαπημένο λικέρ της Νάξου). Έτσι, στο άρωμα Chalki οι αιθέριες, αναζωογονητικές νότες των εσπεριδοειδών έχουν την τιμητική τους! Το Sangri , το πιο “πολύπλοκο” ίσως από τα πέντε αρώματα εκφράζει την ιδιαιτερότητα που αποπνέει το χωριό Σαγκρί, με τους ενετικούς πύργους, τα διάσπαρτα μοναστήρια του αλλά και τον αρχαίο ναό της θεάς Δήμητρας: ένα γήινο άρωμα με νότες κέδρου στη βάση του, γκρεϊπφρουτ στην κορυφή και νότες μελιού και καραμελωμένων φρούτων στην καρδιά του. «Τα αρώματα The Naxos Apothecary είναι ιδιαίτερα, είναι old-school. Μεταφέρουν τη μαγεία του Αιγαίου και δη της Νάξου μίας άλλης εποχής –πιο ρομαντικής και απλοϊκής» παρατηρεί ο Γιώργος Κορρές και προσθέτει: «Πιστεύω ότι μάλλον σε ξαφνιάζουν με την ιδιαιτερότητά τους, με έναν τρόπο που θέλεις να αφιερώσεις χρόνο, να τα μυρίσεις, να τα αισθανθείς πριν καταλήξεις να επιλέξεις κάποιο από αυτά. Γι’ αυτό εξάλλου και εκτίθενται στο κεντρικό μοναστηριακό τραπέζι του χώρου, δίνοντας χώρο και χρόνο στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν. Λατρεύω και το design της συσκευασίας τους–minimal, με σαφείς αναφορές στο φαρμακείο από όπου όλα ξεκίνησαν».

Photo: courtesy The Naxos Apothecary

                                

Ποια είναι όμως τα ναξιακά βότανα που αξιοποιούνται για τη δημιουργία της αρωματικής και καλλυντικής σειράς The Naxos Apothecary; «Το πιο χαρακτηριστικό βότανο που είναι αυτοφυές και όχι καλλιεργούμενο, είναι ο αμάραντος -ή ελίχρυσος όπως είναι η λατινική του ονομασία. Αξιοποιούμε το αιθέριο έλαιο του ιδιαίτερα στην καλλυντική σειρά προσώπου. Επίσης, ο ύσσωπος, ένα βότανο της Νάξου το οποίο εκχυλίζουμε και ενσωματώνουμε το απόσταγμά του και πάλι στις κρέμες μας» μου εξηγεί ο Αποστόλης Κορρές και συνεχίζει: «Το λάδι από φραγκόσυκο Νάξου περιέχεται σε όλη τη σειρά των στερεών σαπουνιών που ολοκληρώνει τη σειρά των αρωμάτων. Το κύριο πλεονέκτημα του είναι ότι είναι πλούσια ενυδατικό, με αποτέλεσμα τα αρωματικά μας σαπούνια να μην ξηραίνουν την επιδερμίδα. Και αγαπούμε ιδιαίτερα την αγριοαχλαδιά της Νάξου, ένα χαρακτηριστικό  δέντρο του νησιού, των ορεινών κυρίως περιοχών». Το πάθος για τον τόπο καταγωγής του αλλά και εν γένει την Ελληνική χλωρίδα είναι εμφανές και…μεταδοτικό!

Photo: Αγγελική Παλαιογιώργου

«Τόσο στην εταιρεία KORRES -για την οποία παραγωγοί απ’ όλη την Ελλάδα μας προμηθεύουν με πρώτη ύλη- όσο και για τη σειρά The Naxos Apothecary συνεργαζόμαστε με ανθρώπους εξίσου παθιασμένους με τα βότανα όσο εμείς. Ανθρώπους που τα συλλέγουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ώστε να έχουν τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια και προσέχουν κάθε λεπτομέρεια». Η χώρα μας είναι αναμφίβολα ένας τόπος ευλογημένος σ’ ότι αφορά τη βιοποικιλότητα και ο Αποστόλης Κορρές μου παραθέτει πολύ ενδιαφέροντα trivia: «Έχουμε μια από τις πιο πλούσιες βιοποικιλότητες παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν γύρω στα 1.500 είδη που φύονται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Η Κρήτη μόνο έχει γύρω στα 200-300 ! Η Γερμανία π.χ. έχει 10 αλλά παρόλα αυτά διαθέτει γύρω στις 500, ίσως και περισσότερες, μονάδες εκχύλισης όλων των μεγεθών, από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις μέχρι τεράστια εργοστάσια. Στην Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει εμείς μία μονάδα και υπάρχει άλλη μία στην  Ήπειρο. Η αξιοποίηση αυτού του πλούτου, δημιουργώντας μια υπεραξία για τη χώρα μας είναι ένα σημαντικό ζήτημα» παρατηρεί.

Photo: courtesy The Naxos Apothecary

Μια απολαυστική διαδικασία που πρέπει κανείς να δοκιμάσει στο The Naxos Apothecary ώστε να νιώσει την πεμπτουσία της φιλοσοφίας του είναι η διαμόρφωση μιας tailor-made κρέμας προσώπου. «Ως φαρμακείο εξειδικευμένο στην ομοιοπαθητική, έχουμε μια προσέγγιση που προσπαθεί να μεταφέρει την εξατομικευμένη αντίληψη της ομοιοπαθητικής και στην καλλυντική μας σειρά» τονίζει ο Αποστόλης Κορρές. Κάθομαι λοιπόν στις vintage σχολικές καρέκλες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με όρεξη να μάθω τα πάντα για το πώς θα επιλέξω την ιδανική για μένα κρέμα προσώπου. Η διαδικασία ξεκινά με την δερμο-ανάλυση που καταδεικνύει τις ιδιαιτερότητες και τις πραγματικές ανάγκες της επιδερμίδας. Υπάρχουν τέσσερις βάσεις για κρέμες ημέρας από τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε, ανάλογα με τις ανάγκες και την εποχή (το καλοκαίρι προτείνονται οι πιο ελαφριές υφές, το χειμώνα οι πιο πλούσιες και θρεπτικές) συν μία βάση για κρέμες νύκτας. Μια και η επιδερμίδα μου είναι κανονική με κάποια πιο ευαίσθητα σημεία που έχουν τάση για ερεθισμό και κοκκινίλες, ο ειδικός μου προτείνει τη βάση Pyrus Spinosa που περιέχει εκχύλισμα από άγριο αχλάδι Νάξου, βιταμίνη C και λάδι από χαμομήλι. Δείγμα της μεταφέρεται στον αποστειρωμένο ύαλο ωρολογίου (τα αυθεντικά μαθητικά καρεκλάκια μάλλον “ξύπνησαν” την καλή μαθήτρια μέσα μου και συγκρατώ τον εργαστηριακό αυτό όρο) ώστε να το δοκιμάσω. Βρίσκω πως είναι ακριβώς όπως την ήθελα! Από τα τρία boosters που διατίθενται προσθέτουμε το Clima Shield, μια ασπίδα για αντιοξειδωτική προστασία (θα έχω όμως υπόψη μου το Hydra Comfort για ενυδάτωση στον επόμενο “πειραματισμό” μου ενώ το Chrono Care ενδείκνυται για αντιρυτιδική προστασία). Τέλος, το πιο απολαυστικό, ευωδιαστό βήμα της εμπειρίας: διαλέγω το άρωμα της κρέμας μου. Καταλήγω -μετά δυσκολίας- στο Apeiranthos (με λευκά άνθη, πιπέρι και γλυκάνισο) μετά από αμφιταλάντευση γιατί…απλά, μου αρέσουν πολύ όλα!

                                     

Photo: Αγγελική Παλαιογιώργου

Καθώς κατευθύνομαι προς τον μεγάλο, κομψό νιπτήρα του χώρου όπου μπορώ να δοκιμάσω τα στερεά σαπούνια και τα αφρόλουτρα της σειράς σκέφτομαι ότι υπάρχουν τόσα πολλά ν’ ανακαλύψεις -και εμπειρικά- στο The Naxos Apothecary! Αυτό το υποπτεύεται κανείς από την πρώτη στιγμή που αντικρύζει τα ανοιχτά, “διάφανα” κι’ εκτεθειμένα στα μάτια του κοινού εργαστήριά του που εξάπτουν την περιέργεια. Χάρη σε αυτό το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του αρχιτεκτονικού του σχεδιασμού, επισκέπτες και περαστικοί γίνονται παρατηρητές της δημιουργίας ομοιοπαθητικών και γαληνικών σκευασμάτων, φυτικών εκχυλισμάτων και λαδιών που παράγονται βάσει αυστηρών προδιαγραφών ασφάλειας και ποιότητας.

Photo: courtesy The Naxos Apothecary

Μια ακόμη πρωτοτυπία που με εκπλήσσει πολύ ευχάριστα είναι ότι μπορεί κανείς ν’ αγοράσει τα αντικείμενα που κοσμούν το χώρο. Ναι, τα ειδικά σχεδιασμένα (από έλληνες designers -συνεργάτες της εταιρίας) για το The Naxos Apothecary έπιπλα και αντικείμενα διατίθενται προς πώληση! Όπως τα minimal τραπέζια, τα γυάλινα βάζα ή τα δοχεία σε διάφορα μεγέθη με την επιγραφή “Βότανα”…Τα τελευταία είναι ιδανικά, σκέφτομαι, για να τοποθετήσω το τσάι από τον Όλυμπο και το φασκόμηλο που μόλις κατέφτασε από τη Νάξο και σίγουρα θα προμηθευτώ για το σπίτι. Προσεγγίζοντας τη φιλοσοφία ενός concept store, το The Naxos Apothecary ως ένα ξεχωριστό, “υβριδικό” φαρμακείο δεν περιορίζει τους ορίζοντές του. Φιλοδοξεί να προσφέρει ό,τι μας χαρίζει ευεξία, χαρά και ευχαρίστηση, είτε πρόκειται για κάποιο καλλυντικό ή τρόφιμο, είτε για ένα χρηστικό αντικείμενο. Συνομιλώντας λίγο ακόμη με τον Αποστόλη Κορρέ διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα projects σε εξέλιξη τα οποία αφορούν την διατροφή (και το τέταρτο εργαστήριο, στον επάνω όροφο) καθώς και νέα προϊόντα (όπως κρέμες σώματος και νέα αρώματα για τη niche σειρά).

Photo: courtesy The Naxos Apothecary

Όταν, τέλος, ρωτώ τον Γιώργο Κορρέ πώς οραματίζεται την εξέλιξη του TThe Naxos Apothecary στο μέλλον, απαντά: «Στόχος μας είναι να γίνει σημείο συνάντησης – όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες – των επιστημόνων υγείας, των ερευνητών, των βιοκαλλιεργητών, όσων αγαπούν τα βότανα και την ελληνική φύση. Όσων αγαπούν την υγιεινή διατροφή, την Ομοιοπαθητική, όσων αγαπούν να φροντίζουν τον εαυτό τους και τους ανθρώπους γύρω τους. Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε τη γνώση και το πάθος μας για τα βότανα, και ειδικά για τα Ναξιακά βότανα, με όλους. Ξεκινάμε από την Αθήνα και ίσως καταφέρουμε να μεταφέρουμε αυτή την εμμονή μας και εκτός των τειχών».

THE NAXOS APOTHECARY , Κολοκοτρώνη 3-5 & Βουλής, Αθήνα

Τηλ.: 210 7222774

@thenaxosapothecary

www.thenaxosapothecary.com

No Comments

Leave a Reply