Uncategorized

Veganuary: Ο μήνας που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου

18 Ιανουαρίου, 2022

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον: ο βιγκανισμός δεν είναι τάση αλλά στάση & φιλοσοφία ζωής που μπορεί να κοιτάζει με αισιοδοξία στο μέλλον (μας). Όπως διάβασα σε άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες στο site του Independent, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 600.000 vegans στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Vegan Society, ενώ το 2021 το Veganuary σημείωσε ρεκόρ εγγραφών!

Instagram: @weareveganuary

Τι είναι το Veganuary;

Για τους περισσότερους από εμάς, η αρχή κάθε νέας χρονιάς είναι μια ευκαιρία για ένα προσωπικό restart, για να θέσουμε και, κυρίως, να προχωρήσουμε σε αυτές τις μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές που αισθανόμαστε ότι θα μας φέρουν πιο κοντά στο κέντρο μας, εκεί όπου νιώθουμε πλήρεις και ευτυχισμένοι. Το Veganuary, λοιπόν, είναι μια εξαιρετική αφορμή για ένα τέτοιο restart: πρόκεται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό αλλά και παγκόσμιο κίνημα μαζί, που κάθε Ιανουάριο -από το 2014, οπότε ξεκίνησε τη δράση του- έχει στόχο να παρακινήσει και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δοκιμάσουν να γίνουν vegan για έναν μήνα, να βγάλουν δηλαδή εντελώς από τη διατροφή τους κρέας και ζωικά παράγωγα.

«Το όραμά μας είναι απλό – θέλουμε έναν vegan κόσμο. Έναν κόσμο χωρίς φάρμες και σφαγεία. Έναν κόσμο όπου η παραγωγή τροφής δεν ισοπεδώνει δάση, δεν μολύνει ποτάμια και ωκεανούς, δεν επιταχύνει την κλιματική αλλαγή, δεν οδηγεί τους πληθυσμούς των άγριων ζώων σε εξαφάνιση.

Αποστολή μας είναι να εμπνεύσουμε και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους να δοκιμάσουν να γίνουν vegan, να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο μαζικό κίνημα που προάγει συμπονετικές διατροφικές επιλογές, στοχεύοντας στο τέλος του βασανισμού και της θανάτωσης των ζώων, στην προστασία του πλανήτη και την βελτίωση της υγείας των ανθρώπων», διαβάζω στο επίσημο site του Veganuary και, θεωρώ, παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, πως το καμπανάκι της αφύπνισης έχει ήδη χτυπήσει, για όλους μας.

Instagram: @weareveganuary

Το Veganuary δεν μας κουνάει το δάχτυλο επικριτικά. Αντίθετα, δίνει ένα χέρι βοηθείας σε όσους έχουν φτάσει, ή βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο, να ακολουθήσουν τον βιγκανισμό έτσι ώστε αυτή η 180ο μοιρών αλλαγή (που δεν αφορά μόνο στη διατροφή αλλά σε μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής), να γίνει βήμα βήμα, με τρόπο ισορροπημένο, εύκολο αλλά και απολαυστικό. Το site είναι το σημείο εκκίνησης, καθώς είναι γεμάτο πληροφορίες, διατροφικούς οδηγούς, vegan συνταγές (και από  celebrities) και tips – όποιος, λοιπόν, θελήσει να γίνει vegan για έναν μήνα, δεν έχει παρά να κάνει δωρεάν εγγραφή, και ένα coaching mail θα έρχεται στο inbox του κάθε μέρα για να τον καθοδηγήσει σε αυτό το ταξίδι, να τον εμπνεύσει και να τον ενθαρρύνει.

Instagram: @wedo_act

Vegan beauty

Την ίδια στιγμή, το ρεύμα του βιγκανισμού κερδίζει ολοένα και περισσότερες εταιρείες, πράγμα που είναι ολοφάνερο πλέον γύρω μας και που αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Vegan Socienty σύμφωνα με την οποία, οι αιτήσεις για την επίσημη πιστοποίησή της, αυξήθηκαν κατά 49% μεταξύ του 2018-2019, σημειώνει το ίδιο άρθρο του Independent. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 54.000 προϊόντα παγκοσμίως τα οποία περιμένουν την συγκεκριμένη πιστοποίηση ότι είναι vegan, με τα 22.000 από αυτά να ανήκουν στον κλάδο των καλλυντικών.

Τι σημαίνει vegan προϊόν ομορφιάς; Ότι η σύνθεσή του δεν περιέχει κανένα ζωικό παράγωγο, όπως για παράδειγμα το κερί μέλισσας ή οι πρωτείνες γάλακτος. Προσοχή, όμως, σε μια συχνή παρανόηση: ότι ένα προϊόν είναι vegan δεν σημαίνει ότι είναι και cruelty-free, ότι δηλαδή το brand δεν κάνει δοκιμές σε ζώα. Αν είναι και cruelty-free θα φέρει την αντίστοιχη πιστοποίηση από σχετικό παγκόσμιο φορέα, όπως ο Leaping Bunny.

weDo care!

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την weDo Professional, το πρωτοποριακό eco-ethical hair brand που έχει στόχο να μας χαρίσει τα υπέροχα, υγιή, λαμπερά μαλλιά που ονειρευόμαστε (πίσω από το brand υπάρχει μια ομάδα ταλαντούχων, έμπειρων επαγγελματιών του χώρου) ενώ παράλληλα μας βοηθάει έμπρακτα να περάσουμε σε ένα πιο χαρούμενο, υγιή & βιώσιμο lifestyle. Η weDo/ με κέρδισε από την πρώτη στιγμή που έφτασε στην Ελλάδα για την vegan, cruelty-free, eco-friendly φιλοσοφία της την οποία πρεσβεύει με πάθος, με τις παγκόσμιες ενέργειες που «τρέχει» για την προστασία του περιβάλλοντος (όπως, για παράδειγμα, η συνεργασία της με την οργάνωση Plastic Bank και σε τοπικό επίπεδο με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ) , την αποτελεσματικότητα των προϊόντων της και πλέον, και για έναν ακόμη λόγο: τη συμμετοχή της στο Veganuary!

Instagram: @wedo_act

Από την 1η Ιανουαρίου η weDo/ συμβάλλει στην αφύπνιση γύρω από το κίνημα με inspirational posts στον λογαριασμό της στο Instagram, όπως αυτό εδώ που εξηγεί πώς μπορείς να αξιοποιήσεις την άδεια συσκευασία της weDo μάσκας σου, για να… φυτέψεις τα δικά σου βότανα, ακόμα και λαχανικά στο σπίτι!

Instagram: @wedo_act

Disclaimer: δεν ήμουν ποτέ φανατική κρεοφάγος αλλά δεν είμαι vegan. Ωστόσο οι φρικαλέες πρακτικές εκτροφής και θανάτωσης των ζώων καθώς και ό,τι συνεπάγεται η παγκόσμια υπερβολική κατανάλωση κρέατος για τον πλανήτη) (χωρίς, όμως, να την θεωρώ αποκλειστικά υπεύθυνη), με βρίσκει απέναντί της. Για αυτό έχω ήδη κάνει ενσυνείδητα τα πρώτα μικρά βήματα αλλαγής τόσο στη διατροφή όσο και σε μικρές καθημερινές μου συνήθειες -πολλές από αυτές μαζί με τη weDo/ – δες μερικές ιδέες εδώ και εδώ και έλα στην παρέα μας, να κάνουμε μαζί αυτή τη διαδρομή προς μια βιώσιμη, πιο χαρούμενη καθημερινότητα.

#TogetherweDo!

No Comments

Leave a Reply