Inspiration

World Champagne Day 2017: 10+1 γαργαλιστικά facts για τη σαμπάνια

20 Οκτωβρίου, 2017

Παγκόσμια Ημέρα Σαμπάνιας σήμερα αλλά και… Παρασκευή: διαλέξετε έναν από τους δύο λόγους (ή και τους δύο), γεμίστε το ποτήρι σας με την αγαπημένη σας σαμπάνια και γιορτάστε τις στιγμές!

Στο μεταξύ, ρίξτε και μια ματιά σε 10+1 fun facts για την βασίλισσα της Καμπανίας:

1.Υπάρχουν περίπου 49 εκατομμύρια φυσαλίδες σε ένα μπουκάλι σαμπάνιας 750ml.

2. Η Marilyn Monroe, σύμφωνα με τον βιογράφο της, άδειασε στην μπανιέρα της 350 μπουκάλια σαμπάνιας, χαλάρωσε μέσα στο γαργαλιστικό περιεχόμενό τους και απόλαυσε το μπάνιο της.

3. Μπορεί πλέον να πίνουμε τη σαμπάνια στα ψηλόλιγνα, flute ποτήρια, που είναι σχεδιασμένα ώστε να προστατεύουν τον αφρισμό και τα αρώματά της, όμως τα κλασικά coupe ποτήρια που ήταν κάποτε της μόδας, συνοδεύονται από μια πικάντικη φήμη: λέγεται πως το σχήμα του πρώτου coupe ποτηριού βασίστηκε πάνω σε ένα κέρινο εκμαγείο του στήθους της Μαρίας Αντουανέτας.

4. Οι παιχνιδιάρικες και γαργαλιστικές φυσαλίδες της σαμπάνιας, απαιτούν… αυτοσυγκράτηση στην κατανάλωση: αν πιείτε πολύ γρήγορα τη σαμπάνια σας, οι φυσαλίδες θα μεταφέρουν το αλκοόλ της πολύ γρήγορα στο αίμα σας και ο πονοκέφαλος που θα έρθει θα σας χαλάσει τη διάθεση.

5. Λάτρης της σαμπάνιας, ο Winston Churchill απολάμβανε κάθε μέρα στις 11:00 ένα ποτήρι από την αγαπημένη του σαμπάνια Pol Roger. Λέγεται μάλιστα πως στο διάστημα 1908-1965, ανοίχτηκαν για τον Churchill 42.000 μπουκάλια Pol Roger!

Τα κελλάρια του οίκου Moët&Chandon

 

6. Χρειάζονται 1.2 κιλά σταφυλιών για να παραχθεί ένα μπουκάλι σαμπάνιας 750ml. Στις καλύτερες σαμπάνιες του κόσμου χρησιμοποιούνται μόνο τα πρώτα 4/5 του σταφυλοχυμού, τα οποία ονομάζονται cuvee. Το υπόλοιπο 20% ονομάζεται taille και δεν συμμετέχει στη δημιουργία της σαμπάνιας, αλλά δίνεται για απόσταξη.

7. Ο Jean-Remy Moët, εγγονός του Claude Moët, του ιδρυτή του οίκου, γνωρίστηκε με τον Ναπολέοντα το 1782, στη στρατιωτική σχολή. Μεταξύ τους αναπτύχθηκε μια δυνατή φιλία που κράτησε στο χρόνο ενώ είναι γνωστό πως ο Ναπολέων είχε μεγάλη αδυναμία στη συγκεκριμένη σαμπάνια. Προς τιμήν αυτής της φιλίας, το 1869 στην ετικέτα της Moët & Chandon προστέθηκε και η λέξη «Imperial» που έκτοτε συνοδεύει τις εκλεκτές σαμπάνιες του οίκου.

O μοναχός Dom Pierre Pérignon

8. Ο Βενεδικτίνος μοναχός Dom Pierre Pérignon θεωρείται πως είναι ο δημιουργός της σαμπάνιας, όμως στην πραγματικότητα προσπαθούσε να κάνει εντελώς το αντίθετο: όταν κατάλαβε πως το κρασί του περνούσε από δεύτερη ζύμωση, έκανε ό,τι μπορούσε για να φρενάρει τις φυσαλίδες. Όμως ακριβώς μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο Dom Pérignon έκανε πολλές σημαντικές καινοτομίες στην παραγωγή σαμπάνιας και έθεσε τα θεμέλια για ένα από τα σπουδαιότερα champagne brands του κόσμου.

Θησαυροί στα κελλάρια του οίκου Veuve Clicquot

9. Μία από τις πιο διάσημες σαμπάνιες, η Veuve Clicquot, πήρε το όνομά της όταν απεβίωσε ο ιδρυτής του οίκου, Philippe Clicquot-Muiron. Τότε τα ηνία ανέλαβε η σύζυγός του, Madame Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot, η οποία μετονόμασε το brand σε Veuve Clicquot- όπου η λέξη «veuve» σημαίνει χήρα στα γαλλικά.

A View to a Kill / Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος (1985)

10. Στα βιβλία του Ian Fleming, o James Bond τρώει και πίνει ό,τι άρεσε στον συγγραφέα- ανάμεσά τους και η σαμπάνια Taittinger, η αγαπημένη του Fleming. To 1963, η σχέση τους διακόπτεται όταν στο σενάριο της ταινίας «Από τη Ρωσία με αγάπη» μπαίνει ένα δηλητηριασμένο ποτήρι Taittinger. Μέχρι το 1979 ο Bond έπινε μόνο Dom Pérignon όμως έκτοτε και μέχρι το Skyfall, ο πράκτορας 007 έμεινε πιστός στην Bollinger.

+ 1

Η Moët & Chandon Ice Imperial είναι η πρώτη σαμπάνια που πίνεται σερβιρισμένη με 3 παγάκια (αυστηρά), όχι σε flute αλλά σε μεγάλο ποτήρι για Cabernet!

Cheers!

 

 

 

No Comments

Leave a Reply