Food

Μπεμπέκα: Σα να τρως στη μαμά σου!

10 Ιουνίου, 2016

Σε ένα δρομάκι στο Χαλάνδρι, μια παλιά μονοκατοικία με το αίθριο, τα δωμάτια, την αυλή, τις αντίκες και όλα τα ωραία της, ρετουσαρίστηκε πριν 4 χρόνια, «βαφτίστηκε» Μπεμπέκα από την θεία (ετών 92 πλέον) και έγινε μια ταβέρνα που ισορροπεί ανάμεσα στη νοσταλγία του μαμαδίστικου φαγητού και τις νεωτερίστικες τάσεις της εποχής.

Τα περίφημα τραγανά, τηγανιτά κολοκυθάκια της κυρίας Δέσποινας

Τα περίφημα τραγανά, τηγανιτά κολοκυθάκια της κυρίας Δέσποινας

Κυρά και αρχόντισσα εδώ, η Επτανήσια κυρία Δέσποινα- σκέτη γλύκα, που σε καλωσορίζει με μάτια που λάμπουν και καταλαβαίνεις πως ανυπομονεί να καθίσεις στο τραπέζι της και να σε ευχαριστήσει με τις μαγειρικές της. Η Μπεμπέκα ήταν ιδέα της κόρης της, εκείνη απλά βρέθηκε στην κουζίνα να κάνει αυτό που την ευχαριστεί περισσότερο από όλα: να μαγειρεύει με την ψυχή της συνταγές παραδοσιακές που ξέρει καλά (βλέπε κόκκορα με χοντρό μακαρόνι) αλλά και πιο μοντέρνες, «αυτές τις βγάζει η κόρη μου» μας ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιώ είναι ελληνικά, βούτυρο βάζω μόνο στο μωσαϊκό και στο σουφλέ, αυτό είναι νόμος, σε όλα τα άλλα ελαιόλαδο».

Όταν ξεκίνησε η Μπεμπέκα, το μενού ήταν πολύ μικρό. Σήμερα, θα έρθει μπροστά σου μία μεγάλη λίστα για να σημειώσεις τι θέλεις να φας και για αυτό σου προτείνουμε να έρθεις με αυξημένο βαθμό πείνας.

Γάστρα με μπουκίτσες χοιρινού με βότανα, πατάτες Αρκαδίας και γλυκιά γραβιέρα

Γάστρα με μπουκίτσες χοιρινού με βότανα, πατάτες Αρκαδίας και γλυκιά γραβιέρα

Τι να δοκιμάσεις οπωσδήποτε; Τα τραγανά κολοκυθάκια σε sticks που συνοδεύονται από δροσερό γιαούρτι με φρέσκο δυόσμο, τους μπακαλιαρολουκουμάδες με επτανησιακή αλιάδα και τα 2 new entries της σεζόν: χοντροπατάτες τηγανητές με τη φλούδα τους και καπνιστή πάπρικα και μπρουσκέτες από αληθινό ζυμωτό ψωμί με καραμελωμένα κρεμμύδια (τα καραμελώνει η ίδια) και κατσικίσιο τυρί. Στα κυρίως, ο κοκκινιστός κόκκορας με μακαρόνι είναι θρυλικός, «ένα πιάτο που μυρίζει Επτάνησα» λέει η κυρία Δέσποινα, η γάστρα της Μπεμπέκας έρχεται με μπουκίτσες χοιρινού με βότανα, πατάτες Αρκαδίας και γλυκιά γραβιέρα που έχει λιώσει στο φούρνο, οι επιλογές της ώρας (μπιφτεκάκια, μπριζολάκια, κοτόπουλο παϊδάκια) θα φτάσουν σωστά ψημένα και σε χορταστικές μερίδες. Αν λατρεύεις τα ζυμαρικά, η κυρία Δέσποινα θα σου ετοιμάσει κριθαρότο με μανιτάρια Portobello, με δικό της pesto ή με σύγκλινο Μάνης αλλά φτιάχνει και μια νόστιμη γαριδομακαρονάδα με μια ανάλαφρη λευκή σάλτσα δυόσμου.

Σπιτικό υποβρύχιο βυθισμένο σε παγωμένο νερό

Σπιτικό υποβρύχιο βυθισμένο σε παγωμένο νερό

Το φινάλε απαιτεί μοσχοβολιστή, σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα από τα χεράκια της με παγωτό βανίλια, ξινούτσικη μους λεμόνι που φρεσκάρει τον ουρανίσκο με την πρώτη κουταλιά και νοσταλγικά μπισκοτάκια Μιράντα ή σπιτικό υποβρύχιο βυθισμένο σε παγωμένο νερό.

Οι ανθισμένες πορτοκαλιές της αυλής θα σε τυλίξουν με την ευωδιά τους που τρυπώνει στην καρδιά και το μυαλό σου- ανοιχτή πρόσκληση για να επιστρέψεις στην θαλπωρή της Μπεμπέκας.

Η φροντισμένη αυλή της Μπεμπέκας μοσχοβολάει γιασεμιά και άνθη πορτοκαλιάς

Η φροντισμένη αυλή της Μπεμπέκας μοσχοβολάει γιασεμιά και άνθη πορτοκαλιάς

 

Info:

Διονύσου 16, Χαλάνδρι, τηλ.: 2106854880

Photo: Χάρης Λαψάτης

No Comments

Leave a Reply