Inspiration

Επιτυχία: 5 συνήθειες για να την κατακτήσεις

27 Μαρτίου, 2018

Μα, τι τους έχει πιάσει όλους αυτό τον καιρό με την επιτυχία; Ονειρεύονται άραγε όλοι ξαφνικά να γίνουν μεγάλοι επιχειρηματίες ή κορυφαίοι στη δουλειά τους;

Όχι αναγκαστικά.

Επιτυχία δεν σημαίνει απαραίτητα να πάρεις την προαγωγή, να κάνεις διπλάσιο τζίρο ή να εμπνευστείς το επόμενο σούπερ start-up. Επιτυχία για τον καθένα μας και σε κάθε φάση της ζωής του μπορεί να σημαίνει ένα σωρό διαφορετικά πράγματα. Από το να πάρει κανείς πράγματι την προαγωγή, μέχρι να πιάσει έναν φαινομενικά μικρό στόχο -όπως το να ξεκινήσει διατροφή ή/και γυμναστήριο- ή να καταφέρει να μεγαλώσει όμορφα το παιδί του.

Ό,τι κι αν σημαίνει για τον καθένα μας επιτυχία αυτή την περίοδο της ζωής του, όλοι έχουμε έναν κοινό παρονομαστή: ο δρόμος προς την επιτυχία περνάει από 5 σημεία.

Αυτό υποστηρίζει ο Robin Sharma, συγγραφέας του μπεστ σέλερ Ο Μοναχός Που Πούλησε τη Ferrari του (εκδ. Διόπτρα), ο οποίος θεωρείται χαρισματικός ομιλητής και κορυφαίος coach Ηγεσίας με πελάτες στη NASA, τη Microsoft, τη Nike και το πανεπιστήμιο Yale ανάμεσα σε άλλα.

Σύμφωνα με τον Sharma, για να είμαστε επιτυχημένοι σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής μας, χρειάζεται να χτίσουμε πέντε συνήθειες. Γιατί σημασία δεν έχει τι κάνεις δυο φορές τον χρόνο, αλλά κάθε-μία-μέρα.

Τα πέντε rituals, όπως τα ονομάζει, που αν τα κάνουμε καθημερινά (σχεδόν ευλαβικά, όπως ένα τελετουργικό), είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αγγίξουμε την επιτυχία, είναι:

  1. Να ξεκινάμε νωρίς το πρωί. Και δεν εννοεί να ξυπνάμε στις 6 και να πίνουμε καφέ μέχρι τις 8, αλλά να ξεκινάμε όσο νωρίς χρειάζεται προκειμένου να εξασφαλίζουμε στον εαυτό μας το χρόνο ώστε: να κάνουμε γυμναστική (που θα μας δώσει όλη την ενέργεια που χρειαζόμαστε όλη την ημέρα και θα διώξει το στρες), να γράφουμε στο ημερολόγιό μας (έτσι θα δούμε αν οι στόχοι μας συμβαδίζουν με τις αξίες μας), αλλά και να βάλουμε το μυαλό μας σε μια δημιουργική διαδικασία μελετώντας π.χ. κάτι καινούργιο (και αυτό, όπως φαντάζεσαι, δεν περιλαμβάνει ούτε ένα από τα social media).

 

 

  1. Να ορίζουμε με ακρίβεια και στρατηγική το χρόνο μας. «Μόνο όσα πράγματα προγραμματίζουμε είναι σίγουρο ότι θα γίνουν», λέει ο Sharma. Δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικός σήμερα που να μην επιμένει σε αυτό το σημείο: κάνε λίστες, βάλε προτεραιότητες, οργάνωσε το πρόγραμμά σου, για να γίνεις εσύ κύριος του χρόνου σου. Ο ίδιος κάθε Κυριακή παίρνει ένα φύλλο χαρτί και γράφει για καθεμία από τις μέρες τις ερχόμενης εβδομάδας όσα θέλει να ολοκληρώσει. Τη συνήθειά του αυτή την ονομάζει «το αποτύπωμα μιας υπέροχης εβδομάδας». Αν αυτή η τεχνική δεν είναι ρεαλιστική, τουλάχιστον οργάνωνε κάθε μέρα από το βράδυ τις προηγούμενης και φρόντισε να ορίσεις χρόνο για τους συνεργάτες, την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους, αλλά και για κάτι δημιουργικό, δικό σου, όπως ένα χόμπι ή έναν τρόπο να φροντίσεις τον εαυτό σου.

 

  1. Να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν τόσα όσα οι άλλοι περιμένουν από εκείνους. Σε αυτό το σημείο ο Sharma επικεντρώνεται περισσότερο στην εργασία (αν σου ζητούν να κάνεις μια παρουσίαση, πάρε την πρωτοβουλία και κάνε και το ένα βήμα παραπέρα, γίνε αναντικατάστατος), αλλά αξίζει να διαβάσουμε λίγο ανάμεσα στις γραμμές: Δεν αρκεί απλώς να σβήνουμε από τη λίστα μας καθετί που ολοκληρώνουμε, για να νιώσουμε και να είμαστε επιτυχημένοι. Χρειάζεται να δίνουμε το 101% αυτού που μπορούμε – γιατί αυτό το έξτρα 1% είναι που θα κάνει τη διαφορά. Αν ξέρουμε ότι σε όλα εκείνα με τα οποία ασχολούμαστε έχουμε δώσει τον καλύτερό μας εαυτό, τότε η ικανοποίηση που νιώθουμε πράγματι μας κάνει στα δικά μας μάτια, πρώτα απ’ όλα, επιτυχημένους.

 

  1. Να μαθαίνουμε κάθε μέρα κι από κάτι καινούργιο. Audiobooks την ώρα που οδηγούμε για τη δουλειά, podcasts στο μετρό, μιας ώρας διάβασμα το βράδυ πριν ξαπλώσουμε… Ό,τι κι αν επιλέξεις, φρόντισε να μη σταματήσεις να μελετάς καινούργια πράγματα κάθε μέρα, λέει ο Sharma. Όσο περισσότερο μελετάμε, τόσο περισσότερα μπορούμε και να επιτύχουμε, άλλωστε.

 

  1. Να αφιερώνουμε χρόνο στην αυτοπαρατήρηση και τον στοχασμό. Όλα εκείνα που υπαινισσόταν μέχρι αυτό το σημείο ο Sharma εδώ τα λέει ξεκάθαρα: Ξέρεις τι θέλεις να πετύχεις και γιατί; Παραπάνω, στο πρώτο ritual, ανέφερε τις αξίες. Αλήθεια, γνωρίζεις σύμφωνα με ποιες αξίες θέλεις να ζεις τη ζωή σου; Να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου, λοιπόν, για να τον ανακαλύπτεις συνεχώς. Γιατί «ποιος ο λόγος να περάσεις τις σημαντικότερες στιγμές των ομορφότερών σου ημερών, κατακτώντας κορυφές, μόνο και μόνο ώστε στο τέλος να αντιληφθείς ότι κατέκτησες τις λάθος κορυφές;».

 

Αν μία από αυτές τις συνήθειες την υιοθετήσουμε από σήμερα κιόλας, τότε σίγουρα έχουμε ήδη κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την επιτυχία, λέει στο τέλος αυτού του βίντεο για την επιτυχία ο Robin Sharma. Όπως κι αν την ορίζει καθένας από εμάς.

 

Cover photo via 

No Comments

Leave a Reply