Food

Skinos Mediterranean Cocktails Challenge 2017: δύο από τους κριτές μιλούν για τον μεγάλο τελικό

26 Ιουνίου, 2017

Αύριο βράδυ, οι λάτρεις των κοκτέιλς δίνουν ραντεβού στην ταράτσα του bar restaurant Hytra, για τον τελικό του Skinos Mediterranean Cocktails Challenge 2017. Πριν το ραντεβού μας εκεί, είχα τη χαρά να μιλήσω με δύο από τους κριτές του διαγωνισμού, τον Δημήτρη Κιάκο, ιδιοκτήτη του θρυλικού The Gin Joint, και τον Αλέξανδρο Σουρμπάτη, βραβευμένο bartender και bar manager του Spinte Bar στην Θεσσαλονίκη (στην επιτροπή συμμετέχει επίσης ο Θάνος Προυναρούς, ιδιοκτήτης του αγαπημένου Baba Au Rum).

“Team Challenge” είναι το θέμα και του φετινού Skinos Mediterranean Cocktails Challenge 2017 , όπου οι bartenders που ξεχώρισαν και θα συμμετάσχουν στον τελικό, θα πρέπει να ανέβουν στη σκηνή μαζί με το “ταίρι” τους, δηλαδή τον ή την bartender που έχουν ήδη επιλέξει, με τον οποίο θα δημιουργήσουν το κοκτέιλ που εμπνεύστηκαν με βάση το Skinos Mastiha Spirit και αναφορές στη Μεσόγειο.

Οι νικητές του Mediterranean Cocktails Challenge 2017 θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο και το BCB (Bar Convent Berlin) για να εκπροσωπήσουν το νικητήριο cocktail τους στο περίπτερο που θα έχει ο Skinos στο κορυφαίο αυτό Φεστιβάλ για τον χώρο του bar. Όσοι βρεθούμε στην πανέμορφη ταράτσα του Hytra, θα ταξιδέψουμε μαζί τους σε γεύσεις και αρώματα της Μεσογείου, με τον ξεχωριστό τρόπο που μπορεί να σε ταξιδέψει ένα καλοφτιαγμένο κοκτέιλ με βάση το Skinos Mastiha Spirit. Οι κριτές, όμως, κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα έχουν το δύσκολο έργο να ξεχωρίσουν το καλύτερο από τα καλύτερα – ευτυχώς, τους πέτυχα σε λίγο πιο χαλαρό mood και πρόλαβα να τους ρωτήσω μερικά πράγματα σχετικά με τον διαγωνισμό:

 

Δημήτρης Κιάκος, Ιδιοκτήτης του The Gin Joint

Δημήτρης Κιάκος - Skinos Mediterranean Cocktails Challenge 2017

Οι συμμετοχές στο Skinos MCC κάθε χρόνο ανεβάζουν όλο και περισσότερο τον πήχυ- τι κάνει τελικά ένα Skinos κοκτέιλ να ξεχωρίζει τόσο ώστε να πάρει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό;

Σίγουρα δεν είναι μόνο η γεύση του κοκτέιλ που θα χαρίσει σε κάποια από τις διαγωνιζόμενες ομάδες την πρώτη θέση στον Μεσογειακό αυτό διαγωνισμό. Ρόλο παίζουν εξίσου η τεχνική, η παρουσίαση, το πώς συνεργάζεσαι με το “ταίρι” σου πίσω από το μπαρ. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, με βασιλιά το γευστικό προφίλ του Skinos cocktail που θα δημιουργήσουν οι διαγωνιζόμενοι.

Πιστεύεις πως η μαστίχα έχει βρει τη θέση που της αξίζει στη διεθνή bartending σκηνή; Και πόσο έχει βοηθήσει το Skinos MCC σε αυτό;

Νομίζω πως η μαστίχα Skinos και το MCC που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια και στο εξωτερικό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο γεγονός ότι βλέπουμε όλο και περισσότερο την μαστίχα σε μενού αξιόλογων μπαρ του εξωτερικού .
Θεωρώ ότι η πολύ ιδιαίτερη γεύση και  η καταγωγή της ιντριγκάρει όλο και περισσότερους bartenders να την   χρησιμοποιήσουν .

Τι περιμένει τους νικητές όταν κλείσουν τα φώτα του Skinos MCC; Μπορεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό να τους ανοίξει νέες πόρτες στην καριέρα τους;
Για αρχή, θα δώσει την δυνατότητα στους νικητές να βρεθούν στο BCB ένα από τα μεγαλύτερα bar shows αυτή την στιγμή ,να γνωρίσει σημαντικούς ανθρώπoυς για την δουλειά μας και φυσικά να φτιάξει το νικητήριο ποτό στο stand της μαστίχας Skinos για χιλιάδες ανθρώπους .Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κάποιος;!

Και φέτος το concept του διαγωνισμού θέλει 2 bartenders μαζί να δημιουργούν ένα υποψήφιο κοκτέιλ. Τελικά είναι ομαδικό “σπορ” το bartending ή ένα τέτοιο concept “δοκιμάζει” και χαρακτήρες;
Η δουλειά πίσω από ένα μπαρ ήταν, είναι και θα είναι πάντα ομαδική. Μπορείς να βάλεις τους καλύτερους bartenders, με τις πιο σύγχρονες τεχνικές, πίσω από ένα μπαρ να δουλέψουν για ένα βράδυ. Αν δεν καταφέρουν να συνεργαστούν μεταξύ τους, το μπαρ δεν θα δουλέψει καλά και θα αποτύχει να σερβίρει τους ανθρώπους που έχουν έρθει για να πιούνε ένα ποτό και να περάσουν καλά. Το μπάρ δεν θέλει εγωισμούς.

Εσύ πώς προτιμάς να απολαμβάνεις το Skinos Mastiha Spirit;
Με ένα καλο ξηρό tonic water και μια φλούδα από κόκκινο γκρέιπφρουτ .

 

Αλέξανδρος Σουρμπάτης, βραβευμένος bartender και bar manager του Mary Pickford στο Μικρολίμανο

Αλέξανδρος Σουρμπάτης - Skinos Mediterranean Cocktails Challenge 2017

Οι συμμετοχές στο Skinos MCC κάθε χρόνο ανεβάζουν όλο και περισσότερο τον πήχυ- τι κάνει τελικά ένα Skinos κοκτέιλ να ξεχωρίζει τόσο ώστε να πάρει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό;

Οι συμμετοχές όντως ανεβάζουν καθε χρόνο το πήχυ και φυσικά κάνουν τη δουλειά μας “δυσκολότερη”, αλλά και πιο απολαυστική ταυτόχρονα. Αυτό που κάνει ένα Skinos cocktail να πάρει την πρώτη θέση στο διαγωνισμό είναι ένα σύνολο πραγμάτων. Η αυθεντική γεύση του Skinos πρωτίστως, να είναι εμφανής δηλαδή η παρουσία του στο ποτό. Να είναι τέλεια ισορροπημένο και να διατηρεί τα χαρακτηριστικά του καθ’όλη τη διάρκεια της δοκιμής. Να είναι πρωτότυπη η σύλληψη της ιδέας του ποτού, και όταν λέω πρωτότυπη εννοώ οι τεχνικές παρασκευής και σύνδεσης των συστατικών. Και ας μην ξεχνάμε πως στον διαγωνισμό αυτό θελουμε να δούμε και ομαδικότητα, να δούμε πως η ομάδα των δύο μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από τον ένα, να κάνουν δηλαδή ό,τι κάνουν και κάθε βράδυ στα μπαρ τους. Η συνεργασία και η απρόσκοπτη λειτουργία και των δύο μαζί.

Πιστεύεις πως η μαστίχα έχει βρει τη θέση που της αξίζει στη διεθνή bartending σκηνή; Και πόσο έχει βοηθήσει το Skinos MCC σε αυτό;

Πιστέυω πως η μαστίχα είναι πολύ ψηλότερα από ό,τι ήταν στο παρελθόν στη διεθνή bartending σκηνή, αλλά πάντα θα θέλω το κάτι παραπάνω. Σίγουρα το Skinos mastiha spirit έχει συντελέσει τα μέγιστα σε αυτό με την διοργάνωση διαγωνισμών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και στην Αμερική. Όπως επίσης με τη φετινή διοργάνωση του Skinos Mediterranean Cocktail Festival σε 5 διαφορετικές πόλεις 3 χωρών. Μπορεί όμως να πάει πολύ πιο ψηλά, να αναγνωριστεί και σε χώρες που δεν έχει παρουσία και να μεγαλώσει περισσότερο.

Τι περιμένει τους νικητές όταν κλείσουν τα φώτα του Skinos MCC; Μπορεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό να τους ανοίξει νέες πόρτες στην καριέρα τους;

Τον νικητή πρώτα από όλα τον περιμένει ένα εισιτήριο για το Βερολίνο, όπου στο μεγαλύτερο bar show της Ευρώπης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το ποτό του μποροστά σε χιλιάδες επισκέπτες. Εκτός αυτού όμως είναι μια ευκαιρία για τους νικητές να δώσουν ένα boost στην καριέρα τους. Και αυτό όχι επειδή θα δουλέψουν σε ένα καλύτερο μαγαζί, αλλά επειδή μέσα από τον διαγωνισμό και την αναγνώριση της νίκης τους θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πάρα πολλούς ανθρώπους του χώρου, και διεθνώς, και να αναπτύξουν περισσότερο τις ιδέες τους και τις τεχνικές τους. Αυτό σίγουρα θα ανοίξει περισσότερες πόρτες, αλλά κυρίως θα διευρύνει τον τρόπο που σκέφτονται.

Και φέτος το concept του διαγωνισμού θέλει 2 bartenders μαζί να δημιουργούν ένα υποψήφιο κοκτέιλ. Τελικά είναι ομαδικό “σπορ” το bartending ή ένα τέτοιο concept “δοκιμάζει” και χαρακτήρες;

Το bartending είναι ένα αμιγώς ομαδικό άθλημα. Είναι η επιτομή της επίτευξης του απόλυτου στόχου να ευχαριστηθεί ο καταναλωτής. Και μόνο όταν η ομάδα πάει καλά, θα πάει και το ποτό και συνεπώς ο καταναλωτής θα είναι αυχαριστημένος. Η σύζευξη διαφορετικών χαρακτήρων είναι το στοιχείο κλειδί, το πως δύο διαφορετικοί άνθρωποι θα λειτουργήσουν πίσω από το μπαρ σαν μονάδα.

Εσύ πώς προτιμάς να απολαμβάνεις το Skinos Mastiha Spirit;

Το Skinos προτιμάω να το απολαμβάνω μέσα σε κοκτέηλ, σε δημιουργίες που μου θυμίζουν τη Μεσόγειο και τον τόπο καταγωγής του.

 

 

No Comments

Leave a Reply