Beauty

Diptyque Dancing Ovals: ο Yorgo Tloupas υπογράφει τη νέα, επετειακή συλλογή

3 Μαρτίου, 2021

Η diptyque γιορτάζει τα 60ά γενέθλιά της με την Dancing Ovals, μια limited edition συλλογή, όπου τρία εμβληματικά κεριά της – το Baies, το Figuier και το Roses – «ντύνονται» με τα ιδιαίτερα γραφιστικά μοτίβα που υπογράφει ο ελληνικής καταγωγής designer Yorgo Tloupas. Η δημοσιογράφος Αγαθή Παλαιογιώργου μίλησε μαζί του και μας «συστήνει» τον καταξιωμένο δημιουργό μέσα από μια απολαυστική συνέντευξη με… ελληνικό καφέ και Παριζιάνικο αέρα. 

“Μια πόρτα με δύο πανομοιότυπες βιτρίνες, μια στην κάθε πλευρά της- αυτή είναι μια μπουτίκ. Οι τρεις ιδρυτές του Οίκου, όμως, ως δεινοί γνώστες της Ιστορίας της Τέχνης, είδαν στην ίδια εικόνα τον ορισμό της έννοιας δίπτυχο – “diptyque” στα γαλλικά”
Photo via diptyque

Το 1961, τρεις πρώην φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών με τις ίδιες καλλιτεχνικές ευαισθησίες, η Christiane Montadre, ο Desmond Knox-Leet και ο Yves Coueslant, άνοιξαν την πρώτη τους μπουτίκ diptyque στην μαγική συνοικία Saint-Germain του Παρισιού. Η γεωμετρική και μινιμαλιστική αισθητική τους, το τολμηρό γραφιστικό τους ταλέντο και η ικανότητά τους να δημιουργούν αμέτρητα οπτικά εφέ, εκφράστηκαν αρχικά ως μοτίβα πάνω στα θρυλικά υφάσματα της diptyque – όμως δεν έμειναν εκεί. Το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα, εμπνευσμένο από ένα μενταγιόν του 18ου αιώνα, με τις απλές καμπύλες του σε μαύρο και λευκό, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ύφασμα Pretorien, για να πάρει στη συνέχεια πρωταγωνιστικό ρόλο ως κεντρικό στοιχείο στις ετικέτες των αρωμάτων και των κεριών της diptyque και να γίνει έκτοτε η πύλη στον μαγικό κόσμο του Οίκου.

Photo via diptyque

H συλλογή με την οποία η diptyque θα γιόρταζε τα 60ά της γενέθλια- που, σημειωτέον, είναι η πρώτη επετειακή συλλογή στην ιστορία της- δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένας φόρος τιμής στη γραφιστική της κληρονομιά, σε αυτά τα στοιχεία που έχουν καθορίσει, και συνεχίζουν να καθορίζουν, την ιστορία της, δοσμένα όμως με τέτοιο τρόπο που… να μην μπορούμε να πάρουμε τα μάτια μας από πάνω τους. Ο Οίκος ανέθεσε αυτό το project στον ελληνικής καταγωγής Παριζιάνο designer Yorgo Tloupas, ο οποίος ξεχωρίζει στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα για την σύγχρονη προσέγγισή του στο graphic design και την εξειδίκευσή του στην τυπογραφία και τα λογότυπα.

Diptyque Dancing Ovals, Baies

Και εγένετο… Dancing Ovals, μια limited edition συλλογή που «γαργαλάει» όχι μόνο την όσφρηση αλλά και την όραση συγχρόνως. Εδώ, το εμβληματικό οβάλ αποδομείται και  οι λιτές γραμμές του μεταμορφώνονται σε νέα, μοναδικά γραφιστικά μοτίβα, παιχνιδίσματα μαύρων γραμμών πάνω σε λευκό φόντο, που παράγουν συναρπαστικές δονήσεις και δημιουργούν ατέρμονα οπτικά εφέ τόσο πάνω στα κουτιά όσο και στους γυάλινους περιέκτες τριών iconic κεριών της diptyque: λεπτές αλληλοκαλυπτόμενες καμπύλες για το Baies, επάλληλα ομόκεντρα σχήματα για το Figuier, εναλλασσόμενες, αντιθετικές κάθετες γραμμές για το Roses.

Diptyque Dancing Ovals, Figuier

Το οβάλ είναι πάντα εκεί, αλλά διαφορετικό, χορεύοντας ένα βαλς με ιλιγγιώδες τέμπο, όπως ποτέ άλλοτε. Όμως, η συλλογή Dancing Ovals έχει και ένα ακόμα διαφορετικό στοιχείο: για πρώτη φορά στην ιστορία της diptyque το signature, κεντρικό οβάλ χρωματίζεται κόκκινο, πράσινο και ροζ αντίστοιχα, απαλύνοντας την ένταση των μαύρων και των λευκών στοιχείων.

Diptyque Dancing Ovals, Rose

Ποιος, όμως, είναι ο Yorgo Tloupas, ο καταξιωμένος designer που εξυμνεί και απογειώνει την γραφιστική κληρονομιά του οίκου, προσφέροντας μια μοναδική οπτική εμπειρία και ανοίγοντας τον εορταστικό χορό με τα Dancing Ovals; Το πρώτο που ανακαλύψαμε ήταν το ιδιαίτερο στυλ, η δεινότητα και η σύγχρονη αντίληψή του πάνω στο graphic design. Μετά συνειδητοποιήσαμε ότι πρόκειται για το γιό του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη Φιλόλαου και ανιψιό του σπουδαίου φωτογράφου της Θεσσαλικής γης Τάκη Τλούπα. Διαπιστώσαμε ότι έχει διατελέσει art director σε εκδόσεις υψηλών αξιώσεων όπως η γαλλική έκδοση του Vanity Fair, έχει πολύπλευρα ενδιαφέροντα, λατρεύει τα σπορ, είναι περήφανος που είναι Έλληνας και… φιλοδοξεί να μυήσει τους Παριζιάνους στον ελληνικό καφέ ανοίγοντας το δικό του καφέ, το Yorgaki! Μα, πώς να μην θέλουμε να κάνουμε μια συνέντευξη μαζί του και να σας τον συστήσουμε;

Yorgo Tloupas/ photo: Julie Ansiau

Λίγα λόγια για να σας γνωρίσουμε καλύτερα…Πού γεννηθήκατε και μεγαλώσατε;

Γεννήθηκα στο Παρίσι και μεγάλωσα στα κατάφυτα προάστιά του, σ’ ένα σπίτι που σχεδίασε και έκτισε ο πατέρας μου, ο Έλληνας γλύπτης Φιλόλαος. Η μητέρα μου είναι γαλλο-ιταλικής καταγωγής και ήταν καθηγήτρια καλλιτεχνικών.

Πώς αποφασίσατε να σπουδάσετε γραφιστική, να γίνετε graphic designer;

Ο τρόπος που μεγάλωσα αποτέλεσε σίγουρα μια πολύ δυνατή επιρροή και παρόλο που αρχικά ήθελα να γίνω δημοσιογράφος, με φυσικό τρόπο μετακινήθηκα προς τις εικαστικές τέχνες (visual arts). Σπούδασα στην σχολή καλών τεχνών Penninghen όπου σήμερα είμαι καθηγητής.  

Τί σας ενέπνευσε για τη δημιουργία των Dancing Ovals, της limited edition συλλογής της diptyque;

Στην πρώτη μου συνάντηση με το team της diptyque θυμάμαι να λέω πως το brand τους είναι τόσο δυνατό οπτικά, τόσο εκφραστικά εύγλωττο και συγκροτημένο, ώστε να μην βλέπω πώς η αυστηρή οπτική μου “διάλεκτος” θα μπορούσε να χωρέσει με κάποιον τρόπο. Μου δόθηκε όμως αρκετή ελευθερία ώστε να προτείνω κάτι διαφορετικό, ωστόσο παράλληλα στενά συνδεδεμένο με τις απαρχές του brand, την πρώιμη ιστορία του και την χρήση των γεωμετρικών μοτίβων του. Ο οίκος diptyque διαθέτει αρχεία με πολλές αυθεντικές δημιουργίες των ιδρυτών του ήδη από το ξεκίνημά του, στις αρχές της δεκαετίας του ‘60: Απίστευτα υφάσματα με avant-garde μοτίβα που με ενέπνευσαν πολύ και που ήταν σημαντικό να επαναφέρουμε στο 2021, αυτή την ξεχωριστή χρονιά όπου γιορτάζεται η εξηκοστή επέτειος του οίκου! Η επετειακή collection Dancing Ovals εστιάζει στη λεπτότητα, την επιδεξιότητα, τις ιδιομορφίες του design και τις επαναλαμβανόμενες οπτικές ψευδαισθήσεις (οφθαλμαπάτες). Οι διαφορετικές εκδοχές των αρωμάτων και το υψηλό επίπεδο των αξιώσεων που συνάντησα συνεργαζόμενος με την ομάδα της diptyque αντήχησαν ξεκάθαρα στην διαδικασία της δουλειάς μου.

Ποιο από τα κεριά της επετειακής έκδοσης είναι το αγαπημένο σας;

Δύσκολο να πω… μου αρέσουν πολύ όλα,  αλλά ίσως αγαπώ περισσότερο το Roses γιατί το άρωμά του μου θυμίζει το καλοκαίρι.

Η συλλογή Dancing Ovals σηματοδοτεί την 60ή επέτειο του οίκου diptyque. Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι παράγοντες που τον καθιστούν έναν τόσο ξεχωριστό οίκο όλα αυτά τα χρόνια;

Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να εξερευνήσω τα αρχεία, να επισκεφτώ τα κεντρικά, πραγματικά εντυπωσιάστηκα από αυτό που εγώ αποκαλώ ένα “οργανωμένο χάος”, από μια οπτική ελευθερία μαζί με την αίσθηση της ιδιαιτερότητας δομημένες πάνω σε πολύ αυστηρούς κανόνες του design. Για την ακρίβεια, είναι πολύ πιο δύσκολο να κρατήσεις ένα brand σε αυτό το επίπεδο της υπεροχής όταν ο κώδικας του design δεν είναι ο καθιερωμένος minimal, η τυπογραφία σε μαύρο χρώμα πάνω σε λευκό background και με την κλασική δομή που συνηθίζεται στον τομέα της ομορφιάς και των καλλυντικών. Οι δημιουργίες της diptyque ποτέ δεν εξαρτήθηκαν και δεν καθοδηγήθηκαν από την αγορά ή τη μόδα, παρά μόνο από την δημιουργικότητα και την έμπνευση. Ίσως ένα από τα μυστικά του οίκου diptyque ώστε να παραμένει στην κορυφή είναι το να παραμένει ανοιχτός στις αλλαγές, να προσαρμόζεται σε νέα περιβάλλοντα παρά τα μαζικά trends και να κρατά το momentum του μοντερνισμού. Εμπνέεται από το χτες για να επινοήσει το σήμερα, δεν είναι ποτέ φουτουριστικός αλλά ούτε και vintage. Τα χρόνια περνούν και το πνεύμα του παραμένει το ίδιο: ευρηματικό, ελεύθερο, αξιοθαύμαστο και συμμετοχικό  ώστε να γοητεύει, να φέρνει χαρά και έμπνευση.

Ποιες θεωρείτε τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας σας;

Ποτέ δεν σκέφτηκα όλα αυτά τα χρόνια της δουλειάς μου ως μια σχεδιασμένη, προγραμματισμένη καριέρα. Σίγουρα όμως βοηθήθηκα από την πρώτη δουλειά για την οποία πληρώθηκα στη ζωή μου και η οποία αποτελούσε το project που δούλευα στο τέλος των σπουδών μου, όταν ήμουν 21 χρονών. Ήταν το logo και μια πλήρης σειρά από σανίδες του snowboard για τον τότε χορηγό μου στο snowboard, την εταιρεία Rossignol. Θα έλεγα πως κάποιες ακόμη σημαντικές στιγμές ήταν το λανσάρισμα του car-culture περιοδικού μου, του Intersection, στο Λονδίνο το 2001 σε συνεργασία με το περιοδικό Dazed & Confused και το λανσάρισμα των blackcrows skis (brand εξοπλισμού για το σκι) στο Chamonix το 2006.

Πού αναζητάτε την έμπνευση;

Η καθημερινή ζωή αποτελεί μια συνεχή έμπνευση για κάθε designer. Στη δική μου περίπτωση η έμπνευση μπορεί να προέλθει από επιγραφές και ταμπέλες καταστημάτων, αρχαία ελληνικά νομίσματα, τις σκιάσεις που δημιουργεί το φως πάνω στο χιόνι στα βουνά και, φυσικά, την χάρη και την ομορφιά που έχουν οι γάτες.

Με ποιον τρόπο η πανδημία έχει επηρεάσει το δικό σας “σύμπαν”;

Η πανδημία δεν άλλαξε και πολλά στη ζωή μου καθώς είχα την τύχη να έχω συνεχώς δουλειά και μια καθημερινή ρουτίνα που υπήρξε ανέκαθεν πιο επικεντρωμένη στα σπορ και τις εξωτερικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο (σ.σ. είναι λάτρης του σκι, του surf και του bike polo)  απ’ ότι σε πολυπληθείς συναυλίες ή τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ζείτε στο Παρίσι – τί αγαπάτε περισσότερο σ’ αυτή την πόλη;

Αγαπώ το γεγονός ότι είναι αρκετά μικρό και είναι εύκολο να πλοηγηθεί κανείς σ’ αυτό πάνω σ’ ένα ποδήλατο κι’ ωστόσο υπάρχουν τόσα πολλά μέρη, άνθρωποι και εκδηλώσεις ν’ ανακαλύψεις. Επίσης έχω οργανώσει πολύ καλά μία κατάσταση (και τον εξοπλισμό μου) όπου με ένα αυτοκίνητο στις Άλπεις και ένα αυτοκίνητο στο Biarritz, παίρνω κάθε Σαββατοκύριακο το τρένο TGV με το πτυσσόμενο ποδήλατό μου, προς κάποιον από τους δύο αυτούς προορισμούς για να κάνω surf ή ski ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες. Το πολύ καλά οργανωμένο δημόσιο σιδηροδρομικό σύστημα της Γαλλίας καθιστά το Παρίσι ιδανικό κέντρο γι’ αυτό.

Επισκέπτεστε την Ελλάδα συχνά; Τί σας λείπει πιο πολύ από την χώρα καταγωγής σας;

Έρχομαι στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι από τότε που γεννήθηκα, στο σπίτι μου στο Πήλιο. Κυριολεκτικά, δεν μπορώ να περάσω μια χρονιά χωρίς αυτή την περίοδο όπου ανασαίνω και επιστρέφω στις ρίζες μου. Ένιωθα πάντα πολύ Έλληνας, αν μη τι άλλο και μόνο γιατί οι γονείς μου δεν μετέφρασαν το όνομά μου σε George στο πιστοποιητικό της γέννησής μου… (σ.σ.: οι γονείς του τον ονόμασαν Yorgo, χωρίς το s). Αλλά ο πατέρας μου ήταν τόσο μεγάλος θαυμαστής της Γαλλίας που δεν μου μιλούσε στα Ελληνικά όταν ήμουν παιδί κι’ έτσι δεν μιλάω την ελληνική γλώσσα με ευχέρεια, δυστυχώς. Τώρα πια, έρχομαι στην Ελλάδα πιο συχνά, εν μέρει χάρη στο καφενείο μου στο Παρίσι, για να ψάξω για έπιπλα, προμήθειες και έμπνευση στην Αθήνα. 

Ποιες είναι οι μικρές, ελληνικές συνήθειες που αγαπάτε να κρατάτε ζώντας στο Παρίσι; Είναι ο ελληνικός καφές ανάμεσά τους και γι’ αυτό έχετε ανοίξει το δικό σας café grec -καφενείο όπως λέτε- το Yorgaki; 

Κάθε πρωί ξεκινά με έναν “elleniko sketo”, και λίγη φέτα “ladorigani” με φρέσκιες ντομάτες. Επίσης, δεν μπορώ παρά να απολαμβάνω λίγο τσίπουρο μία στις τόσες. Συνεπώς, το να ανοίξω το Yorgaki ήταν μια πολύ φυσική εξέλιξη, αν μη τι άλλο για να καλύψω ένα κενό στο Παρίσι. Κανείς δεν σερβίριζε καλό ελληνικό καφέ, κανείς δεν έφτιαχνε έναν σωστό φραπέ, έναν freddo espresso ή freddo cappuccino και όλες οι τυρόπιτες και οι σπανακόπιτες που μπορούσες να βρεις ήταν “βιομηχανικές” και στεγνές. Οπότε, αποφάσισα να εισάγω τη χόβολη, τις μηχανές του καφέ, τα μπρίκια, τις καρέκλες και τα τραπέζια, τον καφέ αυτόν καθαυτό (από το Νέκταρ) και τα περισσότερα τρόφιμα από την Αθήνα. Προσέλαβα Έλληνες-Παριζιάνους για να τρέχουν το café και να μαγειρεύουν και πολύ σύντομα είχαμε έναν Ελληνικό πληθυσμό που μας επισκέπτεται συχνά συν τους Παριζιάνους που διαθέτουν περιέργεια και τους φαν των Κυκλάδων. Το Yorgaki είναι ένα πραγματικά μοναδικό μέρος στη Γαλλία και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να μεταδίδω το πάθος μου για τη χώρα απ’ όπου κατάγομαι.  

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα όνειρά σας για το μέλλον;

Θα ήθελα να μπορώ να περνάω περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα κάθε χρονιά! Σχεδιάζω να κάνω σκι στον  Όλυμπο, ήδη από αυτή την άνοιξη με ένα επιφανές δημόσιο πρόσωπο της Ελλάδας αλλά δεν μπορώ ν’ αποκαλύψω περισσότερα προς το παρόν…

                                                           

No Comments

Leave a Reply