Inspiration

Fight to Win: Ο τρόπος να κερδίζεις κάθε μάχη, είναι στο μυαλό σου!

24 Μαΐου, 2017

Μάχεσαι για να κερδίσεις ή για να μη χάσεις; Μπορεί να ακούγεται σα να είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος, στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές στάσεις ζωής.

Συναντήσαμε την Δρ. Μαρία Λεβέντη, η οποία είναι Ψυχίατρος και ιδρύτρια της πρώτης ελληνικής μεθόδου αυτοβελτίωσης που ονομάζεται “Σφαιρική Αντιληπτικότητα”, και μας εξήγησε ποια είναι τα εμπόδια που στέκονται ανάμεσα σε εμάς και τις πολυπόθητες νίκες μας αλλά και κάποια μικρά μυστικά από το Fight to Win, το σεμινάριό της που γίνεται sold out!

Το γνωρίζουμε όλοι, οι Ελληνίδες ξέρουν καλά να δίνουν μάχες. Στην Ελλάδα του σήμερα, ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε;

Είτε πρόκειται για την Ελλάδα του σήμερα , είτε για του χθες, είτε για αυτήν του αύριο, η απάντηση είναι μια: η μεγαλύτερη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε είναι αυτή με τον ίδιο μας τον εαυτό. Και για να πάμε την ¨μάχη¨ στο σωστό πεδίο-επίπεδο έτσι ώστε να έχουμε και μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσουμε τον εχθρό, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ¨συγκεκριμενοποιήσουμε¨ τον εχθρό!

Όμως για να μπορέσω να πω με σιγουριά ποιος είναι ο εχθρός χρειάζεται να ξέρω ποιος είναι ο φίλος-ο σύμμαχος. Η συμβουλή για τις αναγνώστριές σας λοιπόν είναι: φτιάξε μια εικόνα στο μυαλό σου μ΄ ένα πεδίο μάχης και τοποθέτησε αρχικά εσένα σε ένα σημείο, έπειτα βάλε δίπλα σου τους συμμάχους σου και τέλος βάλε απέναντι τους εχθρούς σου. Παρατηρώντας αυτή την εικόνα ξανά και ξανά μπορείς να βγάλεις πολύτιμα συμπεράσματα για ολόκληρη την ζωή σου.

 

Κι όμως, με όλα αυτά που γίνονται και αποφασίζονται για εμάς χωρίς εμάς, συχνά νιώθουμε ότι κάθε μέρα χάνουμε κι από λίγο το δικαίωμά μας να ζούμε τη ζωή μας όπως την ονειρευόμαστε και πως κάθε μία μάχη με την καθημερινότητα μας επιβεβαιώνει ότι είναι αδύνατο να βγούμε κερδισμένες…

Για εμένα προσωπικά η λέξη α-δύνατο δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου. Κάθε τι που ¨φαίνεται¨ βουνό απροσπέλαστο στα μάτια μου στην αρχή μόλις το συνειδητοποιήσω παίρνω μια απόσταση και το παρατηρώ. Μπορεί η παρατήρηση να κρατήσει μια στιγμή μπορεί να διαρκέσει και μεγάλο χρονικό διάστημα, αν όμως η παρατήρηση είναι ενεργητική και όχι παθητική στο τέλος πάντα οδηγεί στη λύση του προβλήματος. Έτσι για να ξαναγυρίσουμε στην εικόνα του βουνού σκεφτείτε πως πάντα υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή ή ακόμη καλύτερα κ στην οπίσθια πλευρά. Δεν είναι πάντα εμφανές… αλλά υπάρχει. Αν το βάλεις πείσμα θα το ανακαλύψεις σίγουρα. Έτσι βρίσκονται και οι λύσεις στα διάφορα προβλήματα με επιμονή , έμπνευση και δημιουργικότητα.

 

Τι θα λέγατε σε μια γυναίκα που νιώθει ότι κουράστηκε να αγωνίζεται;

Θα έλεγα όσο πιο παραστατικά μπορώ … βαθιά ανάσα και … φύγαμε. Μα που πάμε; Τι είναι εδώ; Φοβάμαι, ενδεχομένως να μου απαντούσε και τότε θα της ανταπαντούσα. Αν αφήσεις το φόβο και τον πόνο να σε ακινητοποιήσουν, η ήττα είναι μονόδρομος. Αν όμως πάρεις τον πόνο αγκαλιά και σταθείς μπροστά στο μεγαλύτερο φόβο σου ως μια σύγχρονη μπουμπουλίνα τότε έχεις σίγουρη την νίκη. Όταν εσύ αποφασίσεις  να ξεπεράσεις την σκοτεινή νύχτα της ψυχής σου κανένα σκοτάδι δεν μπορεί να σε ακινητοποιήσει. Στο λέω μέσα από την καρδιά μου. Η επιλογή είναι δική σου!

 

«Αγωνίσου για να νικήσεις, όχι για να μη χάσεις», έχετε δηλώσει στο παρελθόν. Ποια είναι η διαφορά;

Δεν μπορώ το δήθεν σε καμία εκδήλωση των ανθρώπων. Δεν αντέχω τις καταστάσεις του τύπου ¨ολίγον έγκυος ¨. Ή είσαι ή δεν είσαι. Ή θέλεις ή δεν θέλεις. Ή μάχεσαι για να νικήσεις και να ισοπεδώσεις όλα τα εμπόδια που ξεφυτρώνουν μπροστά σου ή κάνεις ότι παλεύεις αλλά ουσιαστικά έχεις επιλέξει να βολεύεσαι. Για μένα είναι άλλο το δεν μπορώ γιατί δεν ξέρω πώς να μπορώ αλλά θέλω να μάθω, κι άλλο το δεν θέλω να μπορώ.

 

Από την εμπειρία σας με εκατοντάδες μέχρι τώρα συμμετέχοντες στο Fight to Win, ποιος βλέπετε να είναι συνήθως ο Νο1 λόγος που δεν βγαίνουμε νικητές;

Ο μοναδικός λόγος για να μην νικήσει κάποιος είναι ο εξής: Δεν ξέρω με ακρίβεια σε τι θέλω να κερδίσω πραγματικά.Οταν δεν ξέρω τι ακριβώς θέλω ή θέλω αντιφατικά πράγματα δεν υπάρχει τρόπος να κερδίσω. Μόλις γίνω ακριβής και συγκεκριμένος η νίκη είναι μόνο θέμα χρόνου.

 

Εσείς για ποια πράγματα έχετε παλέψει κι έχετε νικήσει;

Δεν μου αρέσει να προβάλω τις προσωπικές μου νίκες γιατί μπορεί σε κάποιους να φανούν υπερβολικές. Προτιμώ να μιλάνε οι πράξεις μου για μένα και οι επιτυχίες των μαθητών μου, των συνεργατών μου αλλά και των ίδιων των παιδιών μου.

 

Και το έπαθλο μετά το Fight to Win I; Πότε μπορεί κάποιος να δει τις πρώτες αλλαγές στη ζωή του;

Χωρίς καμία υπερβολή μέσα από την ώρα του σεμιναρίου οι πρώτες συνειδητοποιήσεις σε κάποιους είναι τόσο έντονες σαν κεραυνός που και κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου μπορεί να σηκωθεί και να πει πράγματα που δεν έχει ξαναξεστομίσει. Μπορεί να κλάψει βαθιά, συνειδητοποιώντας πολύ εσωτερικά θέματα και αμέσως μετά το σεμινάριο να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Μπορεί μέσα σε ένα τρίμηνο αν είχε κάτι που απαιτεί χρόνο…μπορεί και ποτέ…γιατί δεν έχει ακολουθήσει τα 5 απλά βήματα που έχουμε πει.

Μέσα στο σεμινάριο FIGHT TO WIN παρακινώ τους συμμετέχοντες να γιορτάζουν τις νίκες τους. Αν δείτε λοιπόν στο προφίλ γνωστών σας αναρτήσεις του τύπου Ναι είμαι νικητής, ….τα κατάφερα … Θέλω να σας πω καλά νέα … Πείτε τους συγχαρητήρια , πείτε τους μπράβο , συμμεριστείτε τη χαρά τους κ΄ απλώστε τα καλά νέα… έτσι για αλλαγή.

 

Info

Η Δρ. Μαρία Λεβέντη είναι επιχειρηματίας που επενδύει στη διεύρυνση  της ανθρώπινης αντίληψης. Μία γυναίκα  που έχει μάθει να δίνει μάχες στη ζωή της και να βγαίνει νικήτρια! Ψυχίατρος, ιδρύτρια της πρώτης ελληνικής μεθόδου αυτοβελτίωσης  Σφαιρική Αντιληπτικότητα, βραβευμένη ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια ψυχολογίας και σε TEDx, συγγραφέας και μητέρα δύο παιδιών, γνωρίζει καλά πώς είναι να αγωνίζεσαι για να νικήσεις – εδώ , στην Ελλάδα του σήμερα, όχι σε κάποιο μακρινό τόπο ή χρόνο. Έρχεται να μας δείξει τον τρόπο να το καταφέρουμε κι εμείς, μέσα από το Fight to Win Ι, ένα «σεμινάριο μεγατόνων» όπως το έχουν χαρακτηρίσει.

Μάθετε περισσότερα για τη Σφαιρική Αντιληπτικότητα εδώ: www.sferiki.gr

 

Cover photo via Pinterest

 

No Comments

Leave a Reply